IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Постиженията на Тим Кук през петте години управление на Apple

Технологичната компания стана по-отворена и леснодостъпна, а пазарната й капитализация достигна нови рекорди

15:52 | 23.08.16 г.
<p>
	Тим Кук.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Тим Кук. Снимка: архив Ройтерс

Тим Кук трябваше да поеме една от най-трудните щафети в корпоративната история, когато наследи Стив Джобс като главен изпълнителен директор на Apple през август 2011 г., коментира Financial Times.

През петте години оттогава насам Кук бавно трябваше да дефинира своя Apple. Тя се превърна в компания, която в някои отношения е по-отворена и леснодостъпна, дори когато оценката ѝ в един момент скочи до нови рекорди не само за нея самата, но и спрямо всички компании в света.

Въпреки това макар че през януари компанията отчете най-печелившото тримесечие в историята си заради огромния успех на iPhone 6, някои критици продължават да се съмняват дали Кук може да представи също толкова силни технологични иновации като предшественика си. През 2014 г., например, той въведе серия от нови продукти, включително Apple Watch и Apple Pay, но компанията все още зависи много повече от iPhone за ръста на приходите и печалбата си.

Кои обаче са петте най-забележителни момента от управлението на Кук?

Успехът на iPhone

Малко след като миналия месец продаде милиардния си iPhone, Тим Кук описа растежа на сектора на смартфони като ограничен само от броя на населението на планетата, намиращи се в обсега на клетъчна кула.

„Убеден съм, че с времето всеки човек в света ще има смартфон“, каза той в интервю за Washington Post. “Това може да отнеме известно време и не всички ще имат iPhone. Но е най-големият пазар в света от гледна точка на потребителската електроника“.

Огромният успех на iPhone обаче прави трудно изпъкването на който и да е друг продукт на Apple. “За всяка друга компания за потребителска електроника Apple Watch би бил успех, надминаващ и най-смелите мечти“, казва Бен Ууд от CCS Insight. “Но поставен до iPhone, той изгледа като разочарование... Това не е непременно звездният продукт, на който всички се надяват“.

Една огромна купчина пари

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още