IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei има шанс да изпревари Apple на пазара на смартфони през 2017 г.

Анализатор на IDC смята, че основното конкурентно предимство на китайския играч е новият му чип

11:57 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският производител на електроника Huawei може да изпревари Apple на пазара на смартфони тази година, твърди анализатор, цитиран от CNBC.

През второто тримесечие на тази година Huawei имаше 11,3% пазарен дял, като е продала 38,5 млн. бройки устройства, сочат данни на IDC. Междувременно Apple е продала 41 млн. телефона iPhone и има 12% дял от пазара през същия период.

"Днес Huawei е най-голямото предизвикателство за Apple и Samsung. Тя расте много бързо. Вероятно ще успее да надмине Apple в бизнеса със смартфони или тази, или следващата година“, коментира Франсиско Джеронимо, директор на IDC, отговарящ за проучванията, свързани с мобилни устройства, в Европа.

"А това е голямо предизвикателство за Samsung, защото Huawei си е поставила за цел да стане номер едно. И се представя много добре не само от гледна точка на броя продадени устройства, но и от гледна точка на стойността, защото за Samsung или някой друг производител на смартфони вече не става дума само за брой продажби, но и за печалба. А ние виждаме как цените скачат все повече“, посочва още анализаторът.

Huawei инвестира агресивно в бизнеса си със смартфони през последните две години и се радва на впечатляващ растеж. Тя успя да пусне устройства в различни ценови категории, като се изправи в директна битка срещу Apple и Samsung във високия клас.

Джеронимо посочва, че скорошното пускане на собствения чип на Huawei с изкуствен интелект, известен като Kirin 970, е причина китайската фирма да може да се конкурира сериозно с топ производителите на смартфони.

Kirin 970 е с размера на нокът и поддържа изкуствен интелект в устройствата. Това означава, че функциите с тази технология се извършват в самия телефон, а не в облака, което ускорява значително процесите. Ако Huawei може да докаже, че нейният чип е увеличил възможностите на смартфона, това може да позволи на китайската фирма да повиши цените на устройствата си и да стане играч номер едно на пазара.

„Ако Huawei няма тази функционалност, тя ще бъде няколко стъпки зад Apple и Samsung в следващите няколко години. За нея това е ключово от гледна точка на лидерството“.

Днес компанията ще проведе събитие в Мюнхен, където се очаква да представи нови устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още