IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Пенев: Банките скоро няма да развържат кесията

Приеманата за най- сигурна форма на спестяване след депозита - недвижимите имоти, също е доста волатилна и неликвидна, коментира портфолио мениджърът на Елана

22:32 | 10.05.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лихвите по депозитите със страшна сила доближават нулеви стойности, а в същото време алтернативи с малко по-високо ниво на риск носят атрактивна доходност. Високата ликвидност и относително слабото кредитиране ни дават основание да предположим, че банките скоро няма да развържат кесията.

Това коментира Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, в месечния бюлетин за инвеститорите във фондовете на дружеството.

В него той припомня, че любимият инструмент за съхранение на спестявания на българина след депозита - недвижимите имоти, спаднаха драстично от 2008 до 2013 г. „Накратко, тази считана за сигурна форма на спестяване, е доста волатилна и неликвидна. Може би сега е правилния момент човек да се замисли за предимствата на фондовата индустрия“, пише той в анализа си.

По думите му в България имаме повод за радост, или поне за надежда. „Не се чува често нов кабинет да споменава думите „капиталов пазар“. На фона и на новото ръководство на регулатора, което е доста по-дейно от предходното, може да видим нещо, което ни липсва с години - целенасочена политика на развитие на небанковия финансов сектор“, отбелязва Пенев.

Според него примери как тя повлиява положително има много. „Необходимо е да погледнем съвсем наблизо - към любимата за сравнение на новия ни стар премиер Румъния. Листването на държавни компании и подкрепата на управляващите успя да доведе име като „Франклин Темпълтън“ там. Пролет е, нека помечтаем!“, пише още той в материала.

От гледна точка на управление на инвестициите, портфолио мениджърът заявява, че фокусът за него сега е върху поведението на централните банки от двете страни на Океана.

„Щатската е на път да повиши лихвите другия месец, а на Стария континент очакваме детайли как педалът на газта ще бъде отпуснат, без икономиката да загуби инерция. При всички положения небето над Европа изглежда по- ясно отпреди няколко седмици, а облаците над Великобритания си стоят. Глътката свеж въздух на Острова около обявените избори бързо отстъпи на горчивия вкус от сигналите от Европейския съюз за преговорите. Накратко, предстоят нови важни решения, но за момент можем да се насладим на спокойствие“, смята финансистът.

По думите му обикновено по това време всяка година се припомня старата поговорка за продаването през месец май, предвид по-ниската активност през летните месеци. „Дали тази ще е от годините, в които тя ще се сбъдне, предстои да видим. В момента щатските борсови пазари правят втората си най-дълга серия на ръстове от кризата през 1929 г. насам. Първото място изглежда далеч, но и заплаха от сериозен спад в момента е също трудна за предричане. Разбира се, все още не сме чули какво Тръмп има да каже по въпроса и продължаваме да очакваме гръмките му планове“, коментира още Пенев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Абе ти телевизия не гледаш ли? Тези дни си пусни телевизора и все ще попаднеш на новата реклама на Първа ИНВЕСТИЦИОННА Банка.Та какво казваше, че не сме имали инвестиционни банки ли?Или тия са си объркали името и трябва да се казват Първа Частна Банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Isabella Oronova
преди 6 години
Привет! Банките в България не са инвестиционни, а търговски банки. Лихвите по депозитите са ниски, защото имат много пари, освен че отдавна в ЕС нивата са тези, просто в България "слизахме отвисоко":-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Добро мнение, но аз все пак бих попита господина какво аджеба правят банките и каква е тяхната работа?В смисъл, че ако лихвите са 0.5%, а фондовия пазар е толкова стабилитетен и доходоносен, защо банките не вдигнат малко лихвите по депозити и да инвестират масово на фондовия пазар за печалба? Всяка нормална инвестиционна банка би го направила, ако положението беше наистина толкова розово.Обаче, май не е, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още