IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото е стабилна, подкрепена от по-слабия долар

В понеделник металът достигна най-високото си ниво от ноември насам, търгувайки се на цена от 1295.42 долара

10:55 | 19.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Паундът записа рали във вторник и достигна до двумесечен връх спрямо долара, след като британският премиер Тереза Мей заяви, че ще свика предсрочни избори на 8 юни. Тя обясни, че „Великобритания се нуждае от сигурност, стабилност и силно лидерство след референдума за Brexit”. Мей добави, че лейбъристката партия най-вероятно ще се противопостави на това решение, защото тя обикновено се противопоставя на всичко, което прави правителството. Британската лира поскъпна с повече от 1.5%, достигайки ниво от 1.2902 долара за 1 лира. Анализатори коментираха, че пазарите приемат това изявление като положително, защото предварителните проучвания показват, че Мей най-вероятно ще спечели изборите и евентуално победа би засилила мнозинството на партията в парламента преди преговорите за Brexit. Това от своя страна може да намали до известна степен политическия шум.

Доларът удари почти триседмично дъно спрямо кошница валути във вторник под натиска на по-ниската доходност по съкровищните бонове и подема на паунда след изявлението на Мей. Доходността по американските съкровищни бонове намалява поради притесненията преди първия етап на френските президентски избори тази седмица, както и покрай геополитическите напрежения напоследък. Ерик Вилория, стратег в Wells Fargo, коментира, че все още смята, че доларът ще поскъпне във времето заради перспективите пред паричната политика, но за момента пазарите не са силно заинтригувани от нея, което може да обясни временната консолидация на зелените пари. Доларовият индекс, който измерва стойността на долара спрямо кошница от 6 основни валути, записа загуби от 0.45% до 99.84 пункта. Това е най-ниското ниво от 29 март насам, когато достигна 99.79. Инвеститорите следят разговорите между лидерите на САЩ и Япония в търсене на сигнали за посоката на протекционистката търговска политика на Доналд Тръмп, за която той говореше по време на кампанията и се оплакваше от страните, които изкуствено отслабват валутата си.

Лекият суров петрол се търгуваше на цена около 52.18 долара за барел в късния следобед, което е спад от 0.87%, а сортът петрол Brent се търгуваше на ниво около 54.80 долара за барел, записвайки загуби от 1%. Очакванията за цените на петрола през 2017 г. са те да направят рали до около 65 долара за барел до края на декември, споделиха анализатори от Citigroup. Въпреки това специалистите предупредиха, че евентуалният провал от удължаването на споразумението между ОПЕК и други страни производители ще доведе до значителен спад в цената на петрола.

Цената на златото бе стабилна в ранните часове на сряда, подкрепена от по-слабия долар, геополитическите притеснения около Северна Корея и президентската надпревара във Франция. Спот златото поевтиня с 90 цента и се търгуваше около 1288.39 долара за тройунция. В понеделник металът достигна най-високото си ниво от ноември насам, търгувайки се на цена от 1295.42 долара.

Европейските пазари затвориха на червена територия във вторник, след като инвеститорите реагираха на неочакваното изявление на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей. Европейският индекс Stoxx 600 отчете загуби от 1.1%, като всички сектори завършиха със спад в стойността си. Базовите ресурси водеха със загуби от 3.1%, след като цената на стоманата и желязо падна. Значителна промяна видяхме в стойността на английския индекс FTSE100, който приключи търговията на ниво от 7147.50, записвайки загуби от 180.09 пункта или 2.46%. Друга по-голяма промяна настъпи и при германския DAX30, който също регистрира спад в стойността си от 108.56 пункта или 0.90%. Американският индекс Dow Jones Industrial Average приключи търговската сесия със спад в стойността от 110 пункта до 20520.45 пункта, като най-голямо влияние имаше Goldman Sachs, които обявиха по-слаби от очакваните резултати за тримесечието. Вторият най-голям американски индекс S&P 500 също записа загуби от 0.3%, като секторите, които имаха най-голяма роля в тези загуби бяха здравеопазването, енергетиката и финансите. Той завърши търговската сесия на ниво около 2342.19 пункта.

Днес в 12:00 часа погледът ни ще бъде насочен към индекса на потребителските цени в ЕС и засяга еврото. Това е един от водещите икономически индикатори, които измерват темпа на инфлацията в страната. Потребителските цени са един от най-важните фактори, влияещи върху инфлацията, а инфлацията от своя страна е важна при оценката на валутата, защото покачващите се цени водят до увеличения на основния лихвен процент от централната банка с цел намаляване на ценовото равнище. По-добри нива на индекса са благоприятни за валутата, а преобладаващите очаквания са да няма промяна в стойността на индекса спрямо данните от миналия месец.

Следващите данни, които ще предизвикат волатилност на пазара, са щатските петролни запаси в 17:30 часа. Въпреки че това е американски индикатор, той засяга предимно канадския долар, поради големия енергиен сектор в Канада. Петролните запаси влияят върху цената на петролните продукти, които от своя страна влияят върху инфлацията, но в същия момент влияят и върху икономическия растеж, тъй като много индустрии разчитат на петрола, за да произвеждат своите стоки. Очаква се да видим намаления в запасите от 1 млн. барела, което е по-малко в сравнение с 2.2 млн. спад от миналата седмица.

В 20:00 часа ще говори Уилкинс, член на централната банка на Канада, който ще участва в дискусия, свързана с трансформацията на финансовите услуги и може да засегне канадския долар. Това може да бъде важна новина, защото членовете са отговорни за определянето на лихвените равнища в страната и техните публични изяви често се използват като сигнали относно бъдещата парична политика на страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

На 11 април публикувахме предвижданията за покачване при двойката, основанията бяха следните: „Заплахите на НЗЦБ оказаха влияние върху настроенията, но към момента е малко вероятно да видим нови разпродажби, а това увеличава вероятността за циклично покачване на NZDUSD. Щатският долар безспорно е силна валута, но леко забавяне при ралито може да доведе до достатъчно покачване при двойката, особено, ако то съвпадне с корекцията при NZD. Ще следим двойката от близо.“

Първата цел, която бяхме посочили на графиката вече е достигната, добре е около нея да се затворят 70% от дългата експозиция. Шансовете за достигане на втората цел са по-слаби и прекомерният риск ще бъде излишен.

EUR/USD

На 10 април публикувахме следния коментар: „Предстои корекция на зелените пари и тя най-вероятно ще компенсира понижението при двойката от петък.“

Двойката достигна нашата цел при 1.07300. Поевтиняването на щатския долар бе очаквано от нас движение и именно то отведе цената до психологическата съпротива около 1.07300.

GBP/AUD

На 12 април коментирахме ситуацията и обърнахме внимание на данните за заетостта в Австралия: „Положителните данни от вчера подкрепиха лирата и получихме нови 200 пипса покачване. Данните за заетостта в Австралия ще бъдат от значение за движението през следващите дни. Положителните данни за AUDUSD са за предпочитане, но при GBPAUD ситуацията е обратната. Слабите данни ще подпомогнат биковете и ще удължат живота на средносрочния възходящ тренд. Ако данните са положителни ще предприемем частично затваряне на дългите позиции, отворени около 1.59680.“

Тъй като заетостта излезе по-добра от очакваното ние затворихме 50% от общия обем на дългите позиции. Поевтиняването при желязната руда подкрепи идеята ни. Неочаквано събитие, но все пак положително за нашата идея. Окончателно затваряне ще търсим около 1.77304.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още