IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от САЩ потвърждават постепенното покачване на лихвата

По-слаби от очакваните данни за пазара на труда бяха причината за негативното движение при долара

12:40 | 07.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Американският долар отчете спад в стойността си в четвъртък, след като слабите данни в САЩ утвърдиха постепенното темпо на увеличаване на лихвените равнища от Фед. Още в сряда доларът беше заел „защитна позиция“, когато протоколът от срещата на Фед не успя да даде ясна картина за лихвените равнища на страната. Докладът за заетостта показа, че работните места в частния сектор са се увеличили със 158 000 миналия месец, което е по-малко в сравнение с май, когато те бяха 230 000 на брой. Очакваните стойности бяха 185 000, което разочарова пазарите. Друг доклад показа, че молбите за помощи са се увеличили с 4000 до 248 000 през изминалата седмица. Това е трета поредна седмица, в която се увеличат молбите за помощи от безработни в САЩ. Доларът се търгуваше спрямо еврото на ниво около 1.1420, което е ръст от 0.6% при валутната двойка EUR/USD. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, се търгуваше около 95.81 пункта.

Златото се отдръпна от 2-месечно дъно, достигнато в сряда, след като по-слабите данни за частния сектор наложиха по-внимателен възглед върху темпото на повишаване на лихвените равнища в САЩ. Инвеститорите са внимателни със залозите си, че Фед ще продължи със затягането на паричната политика, след като повиши лихвените равнища по-рано тази година. Спот златото записа спад от 0.19% до 1224.11 долара за тройунция, което е малко над 2-месечното дъно от 1222.06 долара за тройунция. Щатските фючърси за август приключиха сесията на 1223.30 долара за тройунция. Ценният метал бе под силен натиск, след като европейски и канадски политици дадоха сигнали миналата седмица, че обмислят да започнат затягане на паричната политика и по този начин увеличиха доходността по облигациите. Сред другите метали среброто се търгуваше със спад от 0.22% на ниво около 16.01 долара за тройунция, недалеч от 6-седмичното дъно от 15.84.

Петролът поскъпна по време на европейската сесия в четвъртък, след като данни в САЩ показаха огромен спад в запасите от лек суров петрол и бензин. Въпреки това тези печалби бяха почти изцяло компенсирани към края на търговската сесия. Лекият суров петрол затвори на 45.30 долара за барел, записвайки ръст от 17 цента, като успя да достигне връх от 46.53 по-рано по време на сесията. Сортът петрол Brent също записа лек ръст в цената, затваряйки на 47.85 долара за барел с печалби от 6 цента, достигайки 49.18 долара за барел през деня. Запасите на лек суров петрол спаднаха с 6.3 милиона барела, което дава сигнали за по-голяма активност при рафинирането и намален износ. Този спад бе много по-голям от очакваните 2.3 милиона барела, които прогнозираха анализаторите. Запасите от бензин в САЩ намаляха с 3.7 милиона барела, надвишавайки очаквания спад от 1.1 милиона барела. Въпреки това, запасите остават с 6% над средните сезонни стойности и затова инвеститорите ще наблюдават юлските данни, за да видят дали търсенето е достатъчно високо, за да намали още тези запаси.

Американските акции затвориха на червена територия вчера в резултат на спад в цените на технологичните акции и ръста в доходността по световните облигации. В S&P 500 енергийният сектор се нареди на второ място по най-лошо представяне, отчитайки спад от 1.8%. Най-големият американски индекс Dow Jones Industrial Average завърши търговската сесия със спад в стойността от 158.1 пункта на ниво от 21320.04 пункта. Най-голям принос за загубите имат компаниите UnitedHealth, Walt Disney, 3M и Apple. Технологичният Nasdaq загуби 1% от стойността си, търгувайки се на ниво от 6089.46 пункта.

Загуби записаха и европейските пазари след коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп. Европейският индекс Stoxx 600 отчете спад от 0.67%, като повечето сектори и основни борси бяха на червено. Акциите на компании за пътуване и развлечение бяха след най-лошо представителите се, поевтинявайки с 1.42% след по-лоши от очакваните данни за продажбите. Френската компания Sodexo загуби 6% от стойността на акциите си, след като намали таргета си за продажби тази година. Автомобилните акции от своя страна поскъпнаха, след като Европейската комисия одобри купуването на Опел от френския производител Пежо. Като резултат, акциите на Пежо поскъпнаха с 2.8%. Акциите на Рено също записаха ръст от 1.5%, след като бяха обявени плановете на компанията да увеличат присъствието си на китайския пазар. Английският индекс FTSE100 записа негативна търговска сесия, затваряйки със загуби от 30.32 пункта на 7337.28 пункта. Немският индекс DAX30 го последва и също затвори на червена територия на ниво от 12344.65 пункта.

Днес ще бъде интересен ден за международните финансови пазари, тъй като ще изобилства от данни с голямо влияние. Основните са свързани с Канада и САЩ и са свързани с нивото на безработицата и заетостта. Не се очаква да бъде променено нивото на безработицата в двете страни. По-съществена разлика се предполага, че ще има при промяната в заетостта в Канада през изминалия месец. Преобладаващите очаквания са да има ръст от 11 400, което въпреки че е положителен показател, е по-малко от ръста от 54 500 хора през май месец и може да повлияе отрицателно върху канадския долар. Може би най-важните данни, които ще бъдат публикувани днес са тези за промяната в заетостта извън селскостопанския сектор в САЩ в 15:30 часа българско време. Очаква се ръст от 175 000 през юни спрямо 138 000 през май, което може да повлияе положително върху щатския долар. По-слаби данни от очакваните биха повлияли силно негативно върху американската валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

GBP/JPY

Двойката се търгува в близост до силна зона на съпротива при 148.00 йени за паунд. Предвид очакваните положителни новини от острова, можем да станем свидетели на преодоляването на зоната и възходящо движение до ключовата съпротива при 152.00

GBP/NZD

Както очаквахме, при двойката се сформира триъгълник, който премина зоната от 1.7823 и в момента тества зоната. Може да се каже, че фигурата е активирана и очакванията за възходящо движение до 1.8002. Трябва да се има предвид, че днес излизат и икономически новини, които по предварителни данни са в полза на британската лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още