IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се отдръпна от 13-месечното дъно спрямо кошница валути

Еврото се търгуваше под двугодишния връх от 1.1684 долара за евро, отбелязан в понеделник

13:34 | 25.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Щатските борси завършиха предимно на червено в очакване на финансовите отчети на около 180 компании от S&P500, включително технологичните гиганти Facebook, Amazon и Google. Сезонът на финансовите отчети е двигателят в движението на цените на акциите в момента и определено може да се каже, че сезонът започна силно. Около 70% от компаниите показват по-добри от очакваните печалби, а 77% показват по-добри от очакваните продажби. Инвеститорите имат високи надежди за растежа за тримесечието, чиято прогнозна стойност е 6.2%. Nasdaq отбеляза дневен връх, както и нов връх на затваряне. Технологичният индекс се покачи с 0.36% по време на търговската сесия в понеделник и затвори на 6 410.81 пункта, натрупвайки почти 20% ръст за годината.

Индустриалният индекс Dow Jones приключи с 66.90 пункта надолу и затвори на 21 513.17 пункта, а най-губещата за деня компания в него беше General Electric, която увеличи загубите си след разочароващ за инвеститорите финансов отчет през миналата седмица. Телекомуникационният сектор доведе и широкия S&P500 до червена територия, след като индексът приключи сесията с 0.11% надолу на ниво на 2 469.91 пункта. Alphabet, компанията майка на Google, показа по-добри от очакваните резултати във финансовия си отчет, обявен след края на търговската сесия. Технологичният гигант отбелязва 21% ръст в печалбата за тримесечието, като компанията показва темпове на растеж, които се смятат за почти невъзможни за компания с толкова голяма пазарна капитализация.

Доларът се отдръпна от 13-месечното дъно срещу кошницата от валути, достигнато в понеделник, а инвеститорите насочват погледа си към срещата на Фед, която приключва в сряда. Доларовият индекс достигна 94.06 пункта, след като преди това отбеляза най-ниските си стойности от юли 2016 г. година. Движенията бяха подпомогнати от по-добри от очакваното данни, които излязоха в понеделник, но изгледът пред валутата все още е негативен в краткосрочен план.

Проучванията за бизнес активността в сектора на производството и на услугите в САЩ показаха увереност от страна на бизнеса, а пазарните участници се позиционират преди срещата на Фед в сряда, на която се очаква запазване на лихвения процент, но и важни насоки за бъдещата парична политика. Зелените пари отбелязаха напредък срещу йената и се покачиха с 0.2% до 11.28 йени за долар, отдръпвайки се от 13-месечното дъно на 110.62 йени, отбелязано в понеделник. Проучванията за бизнес активността в Европа разочароваха, а комбинацията с понижаваща се инфлация създава подозрения относно възможността на ЕЦБ да оттегли част от стимулите по-късно през годината. Еврото се търгуваше под двугодишния връх от 1.1684 долара за евро, отбелязан в понеделник.

Златото демонстрира устойчива корелация с долара и отбеляза понижение в цената в ранните часове на вторник, след като доларът се покачи през изминалата сесия. Спот цената записа понижение от 0.2% до 1 252 долара за унция, а фючърсите с доставка през август загубиха 0.1% от стойността си. Активите на SPDR Gold Trust, най-големия в света борсово-търгуван фонд, са спаднали с 0.51% до 809.62 тона в петък спрямо понеделник.

Петролът продължи да покачва цената си във вторник, след като ОПЕК се договори да постави горна граница на производството на Нигерия, а Саудитска Арабия обеща да ограничи износа, следващия месец, за да помогне за преодоляването на натрупването на запаси в глобален мащаб. Износът през август ще бъде редуциран с около един милион барела на ден, което е около една шеста от производството на Саудитска Арабия. Според руския петролен министър около 200 000 барела на ден могат да бъдат извадени от пазара, ако страните по споразумението на ОПЕК спазват договорката 100%. Фючърсите на лекия суров петрол WTI поскъпнаха с около 10 цента и достигнаха 46.44 долара за барел, фючърсите на сорта Brent отчетоха минимално повишение до 48.67, след като записаха повишение от повече от процент в понеделник.

Във вторник данните, които ще са с най-голямо значение за инвеститорите са резултатите от проучването на потребителското доверие в САЩ, които ще излязат в 17:00 часа българско време. Проучването показва в каква степен домакинствата вярват в подобряващи се икономически условия. Потреблението допринася за 70% от икономиката на САЩ и поради тази причина потребителското доверие е един от най-зорко следените показатели.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

В петък публикувахме идея за покупка на двойката: "Вчерашното изявление на Марио Драги оказа въздействие върху единната валута. Тонът на ЕЦБ беше оптимистичен. Драги заяви, че есента ще се преразгледа ситуацията и може да видим промяна в монетарната политика. На фона на агресивните количествени улеснения и ниските лихвени нива, подобно изказване се явява като светлина в тунела и разбира се активизира купувачите. Може да се възползваме от възходящия импулс днес като купим двойката в рамките на деня, пробивът на токийската консолидация ще бъде добър технически сигнал."

Цената се покачи според очакванията ни и получихме идеалната дневна търговия.

EUR/CAD

На 13 юли публикувахме следния коментар: „Вчера КЦБ увеличи основния лихвен процент. Покачването на CAD през последните седмици в голяма степен успя да отчете предварително това действие на централната банка. Към момента не е добре да се продава двойката, нужна е корекция. Първата съпротива ще бъде около 1.46611. Ако цената я тества и видим обръщащи сигнали може да търсим краткосрочни продажби, но подобни сделки са рискови и обемите не трябва да са големи.“

След търпеливо изчакване цената тества посоченото от нас ниво и рикошира, получихме необходимия краткосрочен импулс.

AUD/USD

Цената забавя движението си, след като навлезе в зоната на съпротива около 0.79600. Много е вероятно да видим моментно разпродаване след експоненциалното поскъпване. Ако цената започне да консолидира и да формира плитка корекция това ще елиминира варианта за рязка и дълбока корекция. Плитка консолидация може да бъде дори индикация за потенциално ново покачване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolait
преди 6 години
с две думи излишъците на фирмите(спестяванията в САЩ на корпоративно ниво) са на трилионни нива. Подобно нещо беше немислимо само преди 10 години. Защо американските фирми имат подобни рекордни спестявания, надвишаващи многократно търговските излишъци(а не печалби) на дадени държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още