IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена не успя да привлече инвеститорите, търсещи активи убежища

Доларът се представяше колебливо в петък след смесените данни за пазара на труда и несигурността около ситуацията в Сирия

11:23 | 10.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Американският президент Доналд Тръмп е поставил твърди искания пред китайския си колега по време на разговорите на най-високо равнище в петък - разговори, които в известна степен бяха засенчени от изненадващия ракетен удар по военна база в Сирия. Разглеждан е въпросът за ядрената програма на Северна Корея, чийто най-близък съюзник е Китай, както и какво може да се направи, за да бъде ограничена заплахата, идваща от азиатската държава. Ударът по Сирия помрачи до голяма степен настроението, а според политолози целта на Тръмп е била стратегическа демонстрация на военна сила, която да респектира Китай и Русия. Въпреки това лидерите на двете най-големи икономики в света положиха големи усилия, за да звучат позитивно. Китайският президент Си Дзинпин изрази убеждението си, че благодарение на разговорите е постигнато "по-голямо доверие и по-дълбоко разбирателство". Постигнат е и забележителен напредък в областта на търговията между двете държави, които са най-големите търговски партньори. Китай изрази интерес за намаляване на масивния си търговски излишък със САЩ като мярка за контрол над собствената си инфлация. Това е позиция, която азиатската държава заема за пръв път.

Докладът за новите работни места в неселскостопанския сектор на САЩ изненада инвеститори и анализатори. Миналия месец са добавени само 98 000 нови работни места от страна на частния сектор, което е най-слабото представяне на този показател от миналия март насам. Данните на ADP от сряда, както и независим доклад на Ройтерс предвиждаха двойно по-голямо увеличение. Доларът беше разпродаден за кратко след новината, но бързо след това възвърна загубите си. Въпреки разочароващите данни безработицата през март е спаднала от 4.7% до 4.5%, което все пак означава, че пазарът на труда все още е устойчив. Този факт подкрепя и текущия изглед за бъдещите лихвени увеличения през годината. Падащата безработица води до увеличаващо се почасово заплащане, което ще окаже натиск върху инфлацията.

В петък един от най-влиятелните членове на Фед, Уилям Дъдли, изрази позицията, че Федералният резерв трябва да отложи лихвеното увеличение в момента, в който реши, че ще работи активно по орязването на негативния търговски баланс. От протокола от срещата на Фед през март стана ясно, че това е било широко обсъждано от централните банкери. Масивният дълг от 4.5 трлн. е една от приоритетните задачи, очаква се да видим по-конкретна позиция по въпроса на следващата среща на комисията по парична политика. Дъдли критикува и подкрепяната от републиканците дерегулация на финансовия сектор, целяща почти пълна отмяна на ограничаващия банките закон Дод-Франк. Банкерът заяви, че има твърде малко място за дерегулации. Един от по-предпазливите членове на Фед - Джеймс Булард - заяви в понеделник, че САЩ се намира в състояние на нисък растеж и слаба продуктивност в предвидимото бъдеще, а възможната фискална реформа в страната не би повлияла на икономическия изглед преди началото на другата година.

Геополитическите рискове диктуваха търговията в петък. Доларът се представяше колебливо след смесените икономически данни и несигурността около ситуацията в Сирия. В крайна сметка зелените пари се повишиха срещу кошницата от валути с 0.47%. Японската валута не успя да привлече инвеститорите, търсещи активи убежища, и остана непроменена срещу долара на ниво при 110.85 йени за долар. Еврото не се представи добре и изгуби 0.46% до 1.0593. Щатската валута започна с повишение търговията в понеделник сутрин, достигайки 3-месечни върхове. Доларовият индекс достигна 101.26 пункта, което е най-високото ниво от 15 март, а освен това възвърна и загуби срещу йената, достигайки 111.43 йени за долар, или 0.3% увеличение.

Щатските борси приключиха петъчната търговия на смесена територия, но и трите основни индекса завършиха с леки понижения. Ударът в Сирия озадачи инвеститорите по цял свят, но за сметка на това се отрази благоприятно на цената на петрола, което се пренесе в цената на някои акции. От друга страна, коментарите от страна на Фед по отношение на закона Дод-Франк натежаха допълнително върху изгледа пред финансовия сектор, който е най-зависим от обещаните реформи и дерегулации. Акциите на Goldman Sachs бяха най-губещите в индекса Dow Jones за пореден ден. Измерителят завърши сесията с минимално понижение от 6 пункта до 20 656 пункта. Широкият измерител S&P500 също записа минимално понижение от около 0.08% до 2 355 пункта. И при двата индекса потребителският сектор се представи най-добре за деня. Технологичният Nasdaq, който е най-добре представилият се за първото тримесечие индекс, остана практически непроменен на 5 877 пункта. В Европа реагираха по подобен начин на сложната геополитическа ситуация, борсите приключиха без особени промени. Пан-европейският Stoxx600 се повиши с 0.13% в петък, подпомогнат от по-скъпия петрол. Английският FTSE100 се повиши с 0.63% до 7 349 пункта, а немският му еквивалент DAX30 загуби 0.05% до 12 225 пункта.

Златото се отдръпна от 5-месечните върхове, достигнати в петък, главно подари поскъпващия долар. Спот цената се понижи с 0.2% до 1 251.91 долара за унция. Благородният метал достигна 1 270.46 долара в петък, най-високото ниво от 10-ти ноември насам. SPDR Gold Trust, най-големият в света търгуващ злато ETF, съобщава, че активите му са намалели с 0.03% в петък спрямо четвъртък. От друга страна, дългите позиции в американски фючърсни контракти се увеличават за трета поредна седмица.

След като се повиши със завидните 2% след намесата на САЩ в Сирия, петролът отвори уверено сесията в понеделник, допълнително подкрепен от устойчиво търсене. Въпреки това, поредно увеличение в добива на САЩ ограничава донякъде ралито при черното злато. Фючърсите и на двата бенчмаркови сорта поскъпнаха, американският WTI записа повишение от 24 цента до 52.48 долара за барел. Сортът Brent пък записа 0.3% увеличение до 55.39 долара за барел.

Днешният ден ще бъде сравнително спокоен на международните финансови пазари. Все пак, инвеститорите ще следят с голям интерес изявлението на Джанет Йелън, в което може би ще бъде адресирано забавянето в добавянето на нови работни места в икономиката през март. Най-вероятно обаче, планът за лихвени увеличения през годината няма да бъде повлиян по никакъв начин.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

В петък имахме неочаквано слаби данни за заетостта в САЩ и още по-изненадващо поскъпване на долара спрямо кошницата. Манията по лихвените проценти продължава да властва над щатския долар. Пренебрегването на важни показатели издава общото настроение. Предстои корекция на зелените пари и тя най-вероятно ще компенсира понижението при двойката от петък. Днес инвеститорите ще насочат вниманието си към изявлението на Джанет Йелън. Всякакви колебливи изказвания от нейна страна може да окажат натиск върху щатския долар. Въпреки всичко не бива да забравяме, че EURUSD остава най-мечата валутна двойка, въпреки продължителната консолидация, започнала още през 2015 година.

AUD/CAD

Получихме понижението, за което сигнализирахме. Данните за заетостта в Канада са положителни, което доведе до моментното покачване на канадеца.

На 7 април публикувахме следния кратък коментар: „Ако днешните данни за заетостта в Канада подкрепят оптимизма около местната валута ще видим задълбочаване на низходящия импулс при двойката. Участие ще търсим само при категорично положителни данни, всякакви смесени показатели няма да окажат необходимото въздействие върху канадеца и сделките ще бъдат рисковано начинание.“

Данните бяха чисто положителни и получихме идеална възможност за дневна търговия в рамките на една сесия.

AUD/USD

След 3-седмично поевтиняване, двойката достигна първата ключова зона на подкрепа около 0.74727. В четвъртък ще се публикуват данни за заетостта в Австралия. Очакванията са положителни. Възможно е да видим при добра настояща дата, покачване при двойката. Ще следим отблизо поведението на цената през следващите 3 дни. Възможно е двойката да ни предостави добри възможности за търговия.

През февруари безработицата в Австралия се покачи неочаквано до 5.9%, това беше най-висока безработица от януари 2016 г. Ако увеличението на безработицата бъде коригирано, AUD може да се покачи моментно спрямо кошницата въпреки, че тя е една от пасивните валути в момента. Двойката е в широка консолидация от 2015 г. и към момента няма основателна причина, според която да очакваме напускане на диапазона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още