IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня с 2,8% след данните за запасите в САЩ

"Черното злато" записа сериозен след изненадващо увеличение в петролните запаси отвъд Океана през изминалата седмица

11:58 | 25.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтиня с 2,8% след данните за запасите в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Цената на петрола се понижи през вчерашния ден, след като в късния следобед излязоха данните за петролните запаси в САЩ. Фючърсите върху лекия суров петрол с доставка през месец септември потънаха с 1.35 долара, или 2.8%, като достигнаха до 46.74 долара за барел.

От бюрото за енергийна информация на САЩ обявиха ръст в петролните запаси на страната от 2.5 млн. барела при дефицит от 2.5 млн. барела през изминалата седмица. Фючърсите на петрола сорт Брент, търгувани в Лондон, също отстъпиха през вчерашния ден с 1.5% до 49.03 долара за барел.

Индикаторът за петролните запаси в САЩ измерва промяната в броя барели от петролни запаси на компаниите за предходната седмица. Ръстът в запасите на петрол надделя над оптимизма, че Иран може да се съгласи да замрази производството си, което доведе до спада в цената на черното злато. Иран обяви решението си да се включи в неформалната среща на ОПЕК в Алжир през месец септември, където ще бъде обсъдено евентуално замразяване на производството. Министърът на външните работи на Еквадор Гийом Лонг каза след разговори с иранска делегация, които бяха проведени на среща в Киото, че властите на двете държави производителки на петрол са се договорили за нуждата от стабилизиране на цените.

Друга суровина, която записа спад, бе златото. Ценният метал потъна с 1.03% до 1 325.84 долара за тройунция, което бе най-големият му спад от 2 седмици насам. Акциите на минните компании също потънаха, след като пазарните участници се отдръпнаха от пазара в очакване на изявлението на Джанет Йелън в Джаксън Хол в петък.

На цента на петрола повлия и по-скъпият долар, който продължи да се покачва спрямо кошницата от валути. През вчерашния ден зелените пари записаха ръст с 0.17%. Спрямо еврото доларът записа ръст с 0.31% до 1.1260. Днес се очаква зелените пари да продължат поскъпването си при ръст в данните за молбите за помощи за безработни и поръчките на трайни стоки в САЩ. Пазарните анализатори препоръчват покупка на щатския долар спрямо еврото и японската йена около следващата среща на Фед и данните за NFP.

Индексите на Стария континент записаха ръстове в сряда след поскъпване на акциите на банковия сектор. Френският САС40 се повиши до 4 424.30 пункта, а DAX30 добави 0.3% към стойността си до 10 591.50 пункта. Индексите зад Океана от своя страна приключиха на червена територия, като записаха най-ниското си ниво от началото на месец август след разпродажба на акциите на компаниите от здравния сектор. Широкият S&P500 приключи изминалия ден със спад от 0.5% до 2 176.58 пункта, а индустриалният Dow загуби 0.4% от стойността си, приключвайки деня на 19 559.00 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

EUR/GBP

Двойката се търгува над силна зона на подкрепа при 0.8500. Цената достигна стойности от порядъка на 0.8724, след което се насочи към подкрепата при 0.8500, където се намира и 200-периодната пълзяща средна, а също така и възходящата тренд линия на ценовия канал. Сценарият за двойката остава позитивен с цел EURGBP да достигне до 0.8820.

EUR/AUD

В момента двойката се търгува в близост до силно ниво на подкрепа при 1.4765, като вероятността за поскъпване на еврото е по-голяма, отколкото за поевтиняването му. Нагласата остава позитивна с цел следващо ниво на съпротива при 1.4906, но не трябва да забравяме, че има вероятност за по-дълбока корекция до 1.4667, където двойката може да намери солидна подкрепа и да възобнови възходящото си движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още