IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното през миналата седмица

България изплати над 1 млрд. евро външен дълг, ЕС и Япония договориха по принцип сключване на споразумение за свободна търговия

11:48 | 10.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Българското министерство на финансите е изплатило външен дълг за близо 1 млрд. евро (950 млн. евро главница и 40,375 млн. евро лихви). Плащането е по петгодишните еврооблигации, които са с падеж 9 юли 2017 г., съобщават от финансовото министерство. По този начин на държавния бюджет ще бъдат спестявани разходи за обслужване на дълга в размер на 40,375 млн. евро годишно.

С операцията държавният дълг на България се редуцира с 950 млн. евро и от 12,884 пада на 11,934 млрд. евро. Това представлява спад в съотношението дълг към брутен вътрешен продукт с близо два процентни пункта съответно от 25,9% на 24%, изчислява ведомството.

Еврозоната и Европа

ЕС и Япония се договориха по принцип за сключване на споразумение за свободна търговия. Все още става дума обаче за чисто политическо изявление. Очаква се да бъдат премахнати мита и други пречки за достъп до пазарите. Продължават преговорите по много точки, включително въпроса за това пред кои съдилища трябва да бъдат изяснявани спорове между фирми и държави. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се стреми да гарантира, че т. нар. Jefta ще влезе в сила в началото на 2019 г.

В първата си официална реч френският президент Еманюел Маркон обяви преструктуриране на политическите институции в страната. Наред с другите неща ще бъде променено правото на глас, така че броят на депутатите да бъде намален с 30%. Министрите също значително ще намалят своите щабове.

След 2040 г. във Франция няма да се продават превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Климатичният план на новото правителство освен това предвижда Франция да бъде "въглеродно неутрална" до 2050 г. Това означава, че ще се изхвърля толкова въглероден диоксид, колкото може да се приема за съхранение от атмосферата.

Европейската комисия официално одобри спасителния план за Monte dei Paschi di Siena (MPS). Италианското правителство трябва да помогне на банката с 5,4 милиарда евро като предпазна мярка. Комисията по принцип съгласи с плана на италианското правителство в началото на юни. Европейската централна банка обаче все още трябва да потвърди, че MPS не е в състояние на фалит.

Същевременно вече има обещание от страна на частни инвеститори за закупуването на необслужваните кредити на банката. MPS трябва да закрие до 2021 г. 5 500 от общо 25 600 работни места. Предвижда се 600 от 2 хил. филиала на банката да бъдат затворени.

Публикуваният през миналата седмица протокол от последното заседание на Управителния съвет на Европейската централна банка подхрани спекулациите за край на програмите за количествени облекчения. Наред с другите неща и доходността по германските държавни облигации се повиши за първи път от половин година до над 0,5%.

Според доклад на ЕЦБ глобалната роля на еврото намалява през 2016 г. и пролетта на 2017 г. в сравнение с предходните периоди в почти всички области. При единадесет от 13 показателя еврото влошава позициите си, но често незначително. Най-голяма загуба на влияние има при издаването на ценни книжа, деноминирани в чуждестранна валута, като глобалният дял намалява с 4,4 процентни пункта до 20,4%. Еврото обаче подобрява позиции в качеството си на световна резервна валута, като влиянието му нараства с 0,3 процентни пункта до 19,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Що бе я глей Бойчо колко оптимизъм е заредил у статийката ... сичко си върви по мед и масло , има кой да мисли за всичко ... свиркай си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Най-важното е че българските политици, администрация, полиция и военни демонстрират импотентност да поставят онова паразитиращо (върху глупостта на управляващите) ******** малцинство където му е мястото. Но какво друго, щом вече 20 години все български крадци и мутри се облизват с власт/привилегии, дадени им от международните банкови най-големи крадци (за да не би здравият български дух да се съживи). Явно останалата ни надежда е да чакаме рестартиране на живота по земите на днешната Империята (на която сме провинция/колония).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още