IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на петрола подпомогна суровинните валути

По време на азиатската сесия австралийският долар достигна най-високото си равнище спрямо зелените пари от юли 2015 г.

14:16 | 18.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Петролът достигна най-високата си стойност за 2016 година, докато щатският долар продължи да поевтинява спрямо кошница от основни валути. След умерените изказвания на Федералния резерв на САЩ (Фед) по отношение на повишението на лихвите в страната апетитът на инвеститорите за предприемане на по-рискови позиции се завърна, което натежа на долара. Щатските индекси успяха да завършат сесията на зелена територия след рязко поскъпване на енергийния и индустриалния сектор. Сините чипове увеличиха стойността си с 0.90%, докато широкият индекс S&P нарасна с 0.66%. Позитивните движения се пренесоха и в Азия, където повечето фондови пазари заедно с хонконгския Hang Seng записаха повишения. Японският Nikkei обаче отстъпи с 1.25%, след като йената реализира поскъпване и натежа над измерителя.

Американският долар се потопи спрямо японската йена до 110.66 през вчерашния ден. След срещата на Фед, инвеститорите насочиха капитали както към стоките, така и към фондовите пазари, което подкопа основите на долара. Единната валута и британският паунд също напреднаха спрямо зелените пари, респективно до 1.1342 и 1.4502. Поскъпването на петрола подпомогна суровинните валути в лицето на австралийския и канадския долар. По време на азиатската сесия австралиецът достигна най-високото си равнище спрямо долара от юли 2015 при 0.7679. Канадската валута от своя страна достигна най-високата си стойност спрямо долара от месец октомври 2015, след като поскъпна до 1.2944.

Американският лек суров петрол записа пета поредна седмица на поскъпване, на база на надеждите, че основните страни-производителки ще постигнат съгласие относно задържане на добивите. Поевтиняващият долар също оказа подкрепа на „черното злато“, което се озова на върхови за 2016 година стойности при 40.54 долара за барел. Лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия, както и други страни на организацията, заедно с Русия ще се срещнат в Катар на 17 април, за да обсъдят възможностите за ограничаване на добивите. Това ще бъде първата среща на глобално ниво за овладяване на пренасищането от 15 години насам.

Позитивизмът около потенциалното споразумение подкрепя силно цената на петрола, но ограничаването на добивите не би могло само по себе си да неутрализира пренасищането от суровината. Все пак това се възприема като добро начало в опитите за стабилизиране на петролния пазар, което дава импулс на суровината. Окрилен от позитивизма, Брентът достигна най-високата си стойност от началото на декември при 41.60 долара за барел. Цената на петрола се възстанови с над 50%, след като котировките се сринаха до 12-годишно дъно при 26 долара за барел за щатския и 27 долара за барел за Брента. След записаното рали, ако се стигне само до ограничаване на добивите, а не до действително неутрализиране на пренасищането на суровина, възможността за подновяване на поевтиняването остава налице.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Очакванията ни от 15 март, вторник, се оправдаха и разнопосочните данни свалиха американския долар почти до подкрепата при 1.2818. Дали ще намери необходимата подкрепа в зоната около тази котировка, до голяма степен зависи и от днешните новини за канадската икономика. Въпреки положителните макроикономически данни, валутната двойка може да срещне сериозна подкрепа в зоната 1.2800/1.2810, където да се активират поръчки за покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още