IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващите данни от САЩ потопиха долара

Зелените пари поевтиняха спрямо кошницата от 6 основни валути, като спадът е най-силен от 21 септември наса

10:26 | 05.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зелените пари поевтиняха спрямо кошницата от 6 основни валути. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зелените пари поевтиняха спрямо кошницата от 6 основни валути. Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Данните за неселскостопанската заетост в САЩ подхраниха съмненията, че американската икономика не е готова за повишение на лихвените нива тази година. Новосъздадените работни места, с изключение на селскостопанския сектор за месец септември са били едва 142 000, в сравнение с очаквани данни от 201 000. Това означава, че Федералният резерв най-вероятно ще се въздържи от повишение на лихвите тази година и ще остави тази решителна стъпка за 2016 година. Пропускането на възможността за затягане на монетарната политика ще даде тласък на по-рисковите активи, след като цената на свободния кеш остава ниска. Вследствие на това водещите фондовите пазари в глобален мащаб завършиха на зелена територия, а доларът бе ударен от неоправданите очаквания.

Зелените пари поевтиняха спрямо кошница от 6 основни валути. Спадът бе най-силен от 21 септември насам. Доларът се срина спрямо японската йена в петък, непосредствено след новината за неселскостопанската заетост, до 118.68 йени, което е най-ниското нива за валутната двойка от месец насам. Американската валута обаче се съживи от сътресението и вече се търгува за около 120.00 йени. Забавящият се растеж и слабите нива на инфлация допринасят за нарастващ натиск върху Централната банка на Япония, която се очаква да увеличи стимулите за засилване на икономическия растеж и достигане на задоволителни нива на инфлация в страната, което ще обезцени йената.

Еврото също поскъпна спрямо долара, достигайки 1.1318, което е близо 2-седмичен връх за единната валута. Еврото отбеляза ръст и спрямо йената, тъй като пазарните участници изтеглиха капитали от възприеманата за валута убежище йена. Скокът бе до 134.85, като възходящото движение за двойката продължи в ранните часове на днешния ден. Доларът поевтиня и спрямо т.н. суровинни валути. Зелените пари загубиха позиции спрямо австралийския, новозеландския и канадския долар респективно до 0.7068, 0.6455 и 1.3151.

Основните американски индекси са силен импулс за фондовите пазари. DJIA и S&P 500 нараснаха до 16 472.37 и 1 951.36, което е повишение с 1,23% и 1,43%. Позитивните настроения се пренесоха и в Азия, където хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 1.8%, а повечето индекси в региона завършиха на зелена територия. В Европа основните измерители също записаха ръстове, а австралийският индекс се присъедини към печалбите с ръст от 1.9%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

 

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ЮАНА ПОСКЪПНА - ДОЛАРА ПАДА!ЗАЩО ТАКА ?ТОВА ЛИ ЩЕ Е НОВИЯ КАНТАР?!А КЪДЕ Е ЕВРОТО?!С него и без него все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 9
Бате Пешо
преди 8 години
Съединените кенефистански щати най мракобесния концлагер в света.Всеки човек с непосилни дългове всички хора са подслушвани.Всеки ден психопати стрелят и убиват по улици университети и училища.Психясали полицаи убиват деца и младежи по улиците.Хората работят по на две работи за да изплащат мухлясалите си дървени бараки и бунгала.Управлението на *** води и разпалва войни по целия свят насъсква народи един срещу друг граби богатствата им рекетира и убива.Но времето им свършва фалита *** на вратата.В един момент целия свят ще скочи срещу тях.Тази държава е символ на злото по целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още