IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли победата на Ципрас да даде увереност на еврото?

Ако европейските лидери станат свидетели на последователна политика на Гърция, това би подкрепило още повече единната валута

11:34 | 21.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще успее ли победата на Ципрас да даде увереност на еврото?

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Предсрочните избори в Гърция определиха решителна победа за партията на Алексис Ципрас. Резултатите от вота определят основна роля на лидера на крайнолявата партия в политиката на страната и дават надежди на Европа, че Гърция ще следва приетите мерки за стабилизиране на икономическото състояние на южната ни съседка.

Ципрас заяви готовност да премине през целия 4-годишен мандат с решителност и последователност, като добави и че 5 вота за 6 години са достатъчни за гръцката страна.

Европейските лидери очакват сформирането на правителство, което да изпълнява клаузите по споразумението, според което Гърция получава 86 млрд. евро за сметка на строги реформи от многообразно естество. Стабилизирането на страната е жизненоважно за ЕС и за единната валута.

Еврото записа повишения срещу щатския долар в началото на търговията днес. Заради почивния ден в Япония търговията премина в ниски нива на ликвидност, а японската йена също регистрира поскъпване спрямо зелените пари. Паденията за долара са белязани от отлагането на повишаването на лихвените нива от Федералния резерв.

Американската централна банка (Фед) остави краткосрочните лихвени проценти непроменени в четвъртък на фона на опасенията, че слабата инфлацията и последиците от неотдавнашната нестабилност на пазарите ще повлияят негативно на американската икономика.

Възможността обаче Японската централна банка и ЕЦБ да започват внедряване на монетарните стимули, ще ограничи агресивните разпродажби на щатския долар. След като той успя да се задържи над 119.00 йени за долар, това най-вероятно ще се окаже причина за движение на двойката в рейндж. Еврото пък поскъпна до 1.1321, но все пак остана под върха от петък, който бе на 1.1460 долара. Освен това, ако европейските лидери станат свидетели на последователна политика на Гърция, съответстваща с установените норми, това би подкрепило още повече единната валута.

След като на пресконференцията на Фед миналата седмица представители на институцията изразиха своите съображения и опасения за глобалната икономика, през идните дни фокусът ще се завърне към Китай и доклада за производствената активност, който ще бъде обявен в сряда. Именно тревогите, които изразиха Джанет Йелън и нейните колеги, тласнаха основните американски индекси към червената територия в петък. Негативизмът, породен от неблагоприятни прогнози за световния икономически растеж, се отрази и върху британския FTSE 100, френския CAC 40 и германския DAX, като в края на миналата седмица DAX се търгуваше дори под 9 900 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още