IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скокът в потребителските разходи в САЩ не успя да помогне на долара

Личните доходи на американците са се увеличил през месец декември с 0.3%, а потребителските разходи са нараснали през същия период с 0.5%

12:24 | 31.01.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

След като Доналд Тръмп забрани на жители от 7 мюсюлмански страни да посещават САЩ, щатският долар записа спад с 0.10% спрямо кошницата от валути. Компании като Goldman Sachs, Blackrock, Google, Microsoft обявиха, че това ще навреди на бизнеса и те са против наложените мерки. Против решението на Тръмп се обяви и Ангела Меркел, която заяви, че това не е начинът да се води борба срещу тероризма. Японската йена приключи деня с най-голямо повишение спрямо долара в очакване на срещата на Японската централна банка, която в крайна сметка рано тази сутрин остави депозитната лихва на ниво от минус 0.10%.

Дори скокът в потребителските разходи в САЩ не успя да помогне на долара след решението на Тръмп. Личните доходи на американците са се увеличил през месец декември с 0.3%, а потребителските разходи са нараснали през същия период с 0.5%. Очакванията на анализаторите са, че потребителските разходи ще окажат по-нататъшна подкрепа за икономиката. Те формират 2/3 от икономиката на САЩ и са основен двигател за относително слабия икономически растеж. Вчерашните данни показват, че инфлацията в страната нараства стабилно през декември, като това би било основание за Фед да вдигне лихвените равнища по федералните фондове 3 пъти тази година.

Слабият долар и нарастващата политическа несигурност в света насочиха вниманието на инвеститорите към златото, което поскъпна с 0.38% до 1 196.57 долара за тройунция. Петролът от своя страна записа спад, след изявление на иранския петролен министър, който заяви, че ОПЕК са доволни от рейнджа, в който се намира цената на черното злато. Лекият суров петрол сорт WTI се понижи с 1.02% до 52.63 долара за барел. Дългите позиции върху фючърси на петрола са се увеличили с около 6%, но увеличаващият се брой на нефтените находища може да задържи в рейндж още известно време петрола.

Европейските борсови индекси записаха най-големия си спад от ноември месец насам, като най-слабо представящият се сектор бе този на авиолиниите. Акциите на Air France-KLM и International Consolidated Airlines Group SA поевтиняха съответно с 2.7% и 2.5%. Германският DAX30 се понижи с 1.1% до 11 708.35 пункта, а френския САС40 се търгуваше на ниво от 4 800.00 пункта. Борсите зад Океана също бяха украсени в червено, като Dow Jones се върна отново под 20 000 пункта, като това бе най-лошият ден за индекса от средата на октомври. Акциите на American Airlines и Delta Air Lines Inc. поевтиняха съответно с 4.4% и 4.1%, след предприетите мерки от Доналд Тръмп спрямо имиграцията.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

EUR/GBP

От фундаментална гледна точка единната валута ще бъде подкрепена по предварителни прогнози от икономическите данни, които ще бъдат оповестени днес на обяд. От техническа гледна точка двойката се намира в низходящ тренд, от средата на месец януари, като сформира ключова зона около 0.8635. Поевтиняването на двойката беше спряно от солидната подкрепа в зоната около 0.8486. Еврото поскъпна именно след тест на нивото 0.8486, като генерира възходящ импулс, отвеждайки цената до 200-периодната пълзяща средна, която се явява динамична съпротива в момента. Очакванията са за продължително поскъпване при двойката, ако данните днес се окажат по-добри от прогнозираните.

EUR/NZD

Двойката поевтинява вече месец, като на тези нива се е търгувала последно през месец май 2015 г. Нивото е ключово за дойката и може да окаже солидна подкрепа. Предвид очакваните данни днес за еврозоната, може да станем свидетели на сериозно поскъпване от страна на еврото спрямо новозеландския долар до нива от порядъка на 1.5000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:35 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
няма да мине много време и зелените гущери ще дръпнат на горе към Еверест Доналд патока още не е захапал както трябва юздите ще падне голямо наливане на кинти в щатите Доналд ще вдигне инфлацията а от там и фед ще вдигнат лихвите и така паралелно и зелените гущери ще налазят посока Еверест много скоро и паритет ще има евро долар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
няма да мине много време и зелените гущери ще дръпнат на горе към Еверест Доналд патока още не е захапал както трябва юздите ще падне голямо наливане на кинти в щатите Доналд ще вдигне инфлацията а от там и фед ще вдигнат лихвите и така паралелно и зелените гущери ще налазят посока Еверест много скоро и паритет ще има евро долар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Варяг
преди 7 години
Трябва да забравим за скъпия долар...... надоле,на надоле колко надолечичо Тръмп ще каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още