IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След понижените прогнози на МВФ за британската икономика паундът поевтиня

Златото записа лек ръст във вторник, но днес продължи спада си, започнал през изминалата седмица

14:55 | 20.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Международният валутен фонд намали прогнозата си за глобалния растеж за 2017 г. с 0.1% до 3.4%. Прогнозата за икономическия растеж на Великобритания бе намалена с 0.95 процентни пункта до 1.7%, като от МВФ излязоха със становище, че напускането на Обединеното кралство от Европа е причината за свалянето на прогнозите за следващата година. На фона на намалените прогнози за растеж в страната, британския паунд поевтиня с 0.92% спрямо щатския долар до 1.3104. Като доларовият индекс записа се покачи до най-високото си ниво от март месец насам, като приключи деня на ниво от 97.06.

Новият финансов министър на Великобритания Филип Хамънд посочи, че паричната политика е първата линия на защита за икономиката на страната. Хамънд посочи, че ще работи в тясно сътрудничество с Английската централна банка (АЦБ), като в момента координира действията си с гуверньора на банката Марк Карни. Тези изявление повлияха на валутната двойка EUR/GBP, която записа повишение и се търгуваше на ниво от 0.8403. Финансовите анализатори оценяват шанса за намаляване на лихвените проценти от страна на АЦБ през месец август като много голям.

От своя страна Турската централна банка не понижи през изминалия ден лихвата по овърнайт депозитите и по едноседмичните репо сделки, но промени лихвата по овърнайт кредитите с 0.25 поцентни пункта до 8.75%. Това доведе до поскъпване на щатския долар спрямо турската лира до ниво от 3.0439 в края на деня, като по-рано същата премина нивото от 3.0500.

Златото записа лек ръст през вчерашния ден, но днес продължи спада си, започнал през изминалата седмица, като се търгува на ниво от 1 324.73 долара за тройунция. Очакванията на специалистите са понижението на цената на благородния метал да продължи на фона на засиления интерес към по-рискови активи. Петролът също записа ръст през изминалия ден, на фона на данните за намаление в запасите на Саудитска Арабия. Рияд премина от увеличение на производството към използване на запасите си, което доведе до покачване на черното злато с 0.41% до 45.52 долара за барел.

По време на вчерашната търговска сесия, американските индекси се търгуваха разнопосочно, като прекъснаха 7-дневното си рали, довело ги до рекордни стойности. Индустриалният Dow Jones, бе единственият, който приключи вчерашната сесия на зелена територия и записа 8-ми ден на повишения до 18 548.00 пункта. S&P500 и NASDAQ от своя страна записаха спадове съответно с 0.1% и 0.4%. Европейските индекси също не намериха единна посока, като британският FTSE100 записа леко увеличение до 6 698.30 пункта. От своя страна френският САС40 и германския DAX30, се търгуваха на червена територия на нива от 6 698.30 и 9 976.00 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USDTRY

Турската лира се обезцени спрямо щатския долар за пореден път, след като тества зоната на подкрепа около 2.87713. Заплахите срещу парламента и опитът за преврат срещу турския президент Ердоган оказаха сериозен натиск върху местната валута. Въпреки че през последните месеци двойката се търгува на рекордно висока цена, потенциалът за още един импулс е значителен.

На графиката, чисто технически, имаме формирана трендпотвърждаващ триъгълник със своите „A, B, C, D и E” вълни, което служи като подкрепа на очакваното от нас допълнително поскъпване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:32 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още