IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тенденцията за покупки на японски йени като актив убежище отслабна в сряда

Доларът остана стабилен в ранните часове на азиатската сесия в четвъртък сутринта, след като се придвижваше леко нагоре през целия изминал ден

11:33 | 20.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

В последните седмици наблюдавахме по-лоши от очакването данни от САЩ за инфлацията, потреблението и пазара на труда. Това, заедно с геополитическите рискове от последните дни, това дава повод на много пазарни участници да направят преоценка на изгледите за последващи лихвени увеличения през годината. Федералният резерв обяви още през декември миналата година, че през 2017 г. предстоят най-малко 3, евентуално 4 увеличения на основния лихвен процент. Вероятността за лихвено увеличение през март, изчислена чрез търговията с фючърси, клонеше към 100% и в крайна сметка увеличението стана факт. Следващото най-вероятно увеличение е очаквано през юни, но има рязка промяна в очакванията. Чрез CME Group FedWatch Tool разбираме, че шансовете да видим затягане на паричната политика на САЩ през юни са намалели от 71% в началото на април до 49% към настоящия момент.

Goldman Sachs обяви изненадваща промяна във валутната си стратегия късно вечер в сряда. Банката вече не съветва клиентите си да купуват и държат долари в годината, която по-рано нарекоха "годината на долара". Прогнозата за паритет при двойката EUR/USD до края на 2017 г. е изоставена, като един от основните доводи зад новата позиция е затруднението, което новата президентска администрация изпитва при прокарването на дългоочаквани от пазарите реформи.

Инфлацията на годишна база в Европейския съюз е спаднала до 1.6% през март, за сметка на 2% през февруари, по данни на Евростат. Все пак миналата година по същото време инфлацията на годишна база е била 0%, което ясно показва, че ЕС преодолява рецесията. Изчислението на годишна база показва изменението в цената на потребителската кошница спрямо същия месец от миналата година, за разлика от месечната база, която сравнява два последователни месеца. Основният двигател за месец март е цената на горивата, която допринася с 0.48%.

Доларът остана стабилен в ранните часове на азиатската сесия в четвъртък сутринта, след като се придвижваше леко нагоре през целия изминал ден. Само ден след като зелените пари достигнаха най-ниската си стойност срещу кошницата от валути от три седмици насам, доларовият индекс се покачи до 99.78 пункта. Щатската валута беше подпомогната и от покачващата се доходност по облигациите. Еврото също не записа резки движения през изминалия ден и се задържа на около 1.0714 долара за 1 евро. Търговията и при двете валути е в очакване на първия тур на президентските избори във Франция, който ще се проведе на 23 април. Повечето социолози са съгласни, че четиримата основни кандидати са твърде близо един до друг, което заедно с нерешилите гласоподаватели прави резултата непредвидим. Купуването на японската йена заради имиджа ѝ на актив убежище беше основен тренд през изминалите дни, но този тренд беше отслабен в сряда, а двойката USD/JPY се покачи до около 108.85 йени за долар. Спадът в цените на някои суровини, заедно с рязкото поевтиняване на американския петрол, доведоха до разпродажби при австралийския и канадския долар, валути, традиционно обвързвани с пазара на суровини.

Печалбите за първото тримесечие донесоха смесени сигнали на Wall Street в сряда, а повечето акции завършиха деня на червено. Индексът Dow Jones беше най-губещият за деня, записвайки понижение от около 120 пункта, като IBM беше отговорен за около 60 от тях. Инвеститорите са доволни от печалбите на компанията за първото тримесечие, но са разочаровани от спадащите за 20-о поредно тримесечие продажби. Акциите на компанията загубиха около 5% от стойността си, или около 8 долара. Енергийният сектор беше другият голям губещ, след като Щатският петрол поевтиня с около 4% в сряда. От друга страна, финансовият сектор се представи много добре. Печалбите на Morgan Stanley са се удвоили на годишна база, а акцията на банката поскъпна с около 2% за деня. Енергийният сектор изпрати и S&P500 с около 0.2% надолу за деня, до около 2 335.15 пункта. Технологичният Nasdaq се представи най-добре за пореден път, завършвайки на 5 860 пункта, увеличение от около 0.20%. Европейските фондови пазари завършиха основно на зелена територия в сряда, водени от банковия сектор. Паневропейският Stoxx600 се покачи с 0.24%, почти всички сектори, включени в него записаха повишение. Френският CAC40 натрупа 0.27%, а немският му еквивалент DAX30 записа повишение от 0.13%.

Една от големите изненади в сряда беше натрупването на бензинови резерви от страна на САЩ. Данните за запаса на суров петрол оправдаха очакванията за леко намаление от 1 млн. барела за седмицата. За сметка на това запасите на бензин са се увеличили с 1.5 млн. барела. Нарастването на запасите, заедно с покачващото се производство в Америка, доведе до най-голямото дневно понижение при Щатския петрол от началото на март. Фючърските загубиха почти 4% през деня, завършвайки около 50.40 долара за барел. Спот цената достигна дъно от 50.08 долара, но се покачи до около 51 долара през ранните часове на четвъртък.

В четвъртък трейдърите ще насочат вниманието си към изследването на Фед във Филаделфия за промишлеността, което ще бъде публикувано в 15:30 часа българско време. Индексът представлява едно от най-авторитетните изследвания на бизнес увереността в промишлеността и често играе ролята на изпреварващ развитието на икономиката индикатор. Очакваните стойности са положителни, но по-ниски от миналия месец, в хармония с по-слабите данни за инфлацията и потреблението. Отново в 15:30 часа ще излязат данни за пазара на труда в САЩ, който се намира в състояние на почти пълна заетост. Молбите за помощи излизат на седмична база и показват броя на новите безработни. Индикаторът е полезен, тъй като показва устойчивостта на пазара на труда, което е жизненоважно при ниски нива на безработица, каквито наблюдаваме в САЩ.

В 18:30 вечерта ще видим реч на управителя на Английската централна банка Марк Карни. Събитието е международен форум, а не официално изявление от името на банката. Все пак не е изключено да получим насоки за бъдещата парична политика на Обединеното кралство. Преди около 2 месеца Карни подсказа в реч в английски университет, че е склонен да остави инфлацията над 2%, нещо, което наистина направи. Трейдърите ще следят внимателно всяка дума на банкера в търсене на насоки за бъдещето.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

На 11 април публикувахме предвижданията за покачване при двойката, основанията бяха следните: „Заплахите на НЗЦБ оказаха влияние върху настроенията, но към момента е малко вероятно да видим нови разпродажби, а това увеличава вероятността за циклично покачване на NZDUSD. Щатският долар безспорно е силна валута, но леко забавяне при ралито може да доведе до достатъчно покачване при двойката, особено, ако то съвпадне с корекцията при NZD. Ще следим двойката от близо.“

Първата цел, която бяхме посочили на графиката вече е достигната, добре е около нея да се затворят 70% от дългата експозиция. Шансовете за достигане на втората цел са по-слаби и прекомерният риск ще бъде излишен.

EUR/USD

На 10 април публикувахме следния коментар: „Предстои корекция на зелените пари и тя най-вероятно ще компенсира понижението при двойката от петък.“

Двойката достигна нашата цел при 1.07300. Поевтиняването на щатския долар бе очаквано от нас движение и именно то отведе цената до психологическата съпротива около 1.07300.

GBP/AUD

На 12 април коментирахме ситуацията и обърнахме внимание на данните за заетостта в Австралия: „Положителните данни от вчера подкрепиха лирата и получихме нови 200 пипса покачване. Данните за заетостта в Австралия ще бъдат от значение за движението през следващите дни. Положителните данни за AUDUSD са за предпочитане, но при GBPAUD ситуацията е обратната. Слабите данни ще подпомогнат биковете и ще удължат живота на средносрочния възходящ тренд. Ако данните са положителни ще предприемем частично затваряне на дългите позиции, отворени около 1.59680.“

Тъй като заетостта излезе по-добра от очакваното ние затворихме 50% от общия обем на дългите позиции. Поевтиняването при желязната руда подкрепи идеята ни. Неочаквано събитие, но все пак положително за нашата идея. Окончателно затваряне ще търсим около 1.77304.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още