IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция най-вероятно ще повиши лихвите

През миналия месец инфлацията достигна 8,53%, което постава централната банка под допълнителен натиск

13:44 | 04.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Едва вторият ден е, откакто борсите в Турция работят през 2017 г., но турските активи вече изпитват лоша година, пише в свой анализ Bloomberg.

Турската лира регистрира най-голям спад от всички по-важни международни валути, след като през миналия месец инфлацията достигна 8,53%, което е с 53 базисни пункта над ключов за държавата лихвен процент.  Това се отрази негативно върху доходността на турските активи, които и без това са поставени под напрежение заради растящите проблеми със сигурността.

Обезценяването на валутата, което започна от края на септември, изисква лихвите да се повишат с поне 200 базисни пункта, за да се поддържа реалният лихвен процент стабилен“, казва икономистът Инан Демир от базираната в Лондон Nomura International Plc. “Покачването на лихвения процент трябва да е още по-голямо, за да се подкрепи доходността на лирата“, добавя той.

Централната банка на страната, която е под правителствен натиск да намали лихвите, за да се стимулира икономическият растеж, въпреки че равнището на инфлацията в страната е над предвиденото, вече повиши горния рейндж за коридора на трите основни лихви с 25 пункта през ноември. През същия месец тя повиши лихвата по едноседмичните рефинансиращи операции с 50 базисни пункта до 8%, за първи път от 2014 г. насам.

Възможно е да има рязко забавяне на инфлацията в Турция през януари заради въведеното през миналия месец повишаване на данъците и акцизите на тютюневите и алкохолни изделия. Това смята анализаторът от Odeabank AS Сакир Туран, който успя да предвиди годишната и месечна инфлация в Турция.

Банката обаче може да реши да не взема конкретни решения, тъй като покачването на цените бе очаквано то бе в очакван от банката размер, смята Туран.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Някои разчитат Турската централна банка (ТЦБ) да спаси Турция от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности (сгрешената турска парична система) не е в нейна компетентност. Сега ТЦБ е със съдба на жертва и подсигуряван провал.За спасение на Турция е необходимо подобрено управление на турска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още