IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите за долара от началото на седмицата се увеличават

За разлика от петрола, позитивизмът не обзе фондовите пазари, при които се наблюдаваха значителни спадове

14:57 | 01.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Загубите за долара от началото на седмицата се увеличават

Страстите около момента, в който Фед ще повиши лихвените нива, оказаха натиск върху долара, който записа загуби в началото на днешния ден. Инвеститорите очакват данните за трудовия пазар в САЩ - информация, която ще даде отговор на много неизвестни около решителната стъпка на централните банкери. Зелените пари поевтиняха спрямо японската йена и еврото, както и срещу австралийския долар. Централната банка на Австралия реши да задържи основния лихвен процент на 2%, което подкрепи валутата на страната.

Днес производствената активност в САЩ ще бъде очаквана новина от инвеститорите. Също така брутният вътрешен продукт на Канада за месец юни ще привлече вниманието на пазарните участници. Новините ще бъдат обявени респективно в 17:00 и 15:30 часа българско време.

След силното рали на щатския петрол, който почти достигна 50 долара за барел, много инвеститори изказаха мнение, че пазарът преувеличава с реакциите си и скоро суровината ще се завърне в добре познатия низходящ тренд. Въпреки това възходящото движение бе подкрепено и от обявените от Енергийната комисия на САЩ данни за производството на петрол, според които то е намаляло до под 9,3 млн. барела дневно. На пазара се наблюдаваше и повишена волатилност поради почивния ден във Великобритания.

За разлика от петрола, позитивизмът не обзе фондовите пазари, при които се наблюдаваха значителни спадове. Азиатските борси отчетоха понижения поради разочароващи данни за производствения сектор в Китай. Тези данни възвърнаха опасенията на инвеститорите относно стабилността на китайската икономика.

Разпродажбите се разпространиха в Европа и в САЩ. Британският FTSE 100, германският DAX и френският CAC 40 отвориха днешната сесия с понижения респективно с 1,7%, 1,9% и 1,9%. По време на азиатската търговия спадове записаха и основните американски измерители. Негативизмът на Wall Street бе подхранен и от изказването на Стенли Фишер, вицепредседател на Фед, който не изключи повишение на лихвите в САЩ още през септември.

Тази новина обаче не оказа натиск върху златото. Ценният метал бе във фокуса на инвеститорите, след като конфликтът в Украйна отново напомни за себе си. Цената на златото задмина 1 140 долара за тройунция, след като пазарните участници насочиха капитали към сигурността, която предоставя метала.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото поскъпва за 2-ри пореден ден и тази сутрин се изкачи над нивото при 1.1260, където е разположена 50%-та Фибоначи корекция. В случай, че възходящото движение продължи, можем да очакваме, че през днешния ден единната валута ще тества съпротивата 1.1367. Ключовата подкрепа за двойката остава при 1.1153, където е дъното от 28 август. Средносрочният възходящ тренд, започнал от средата на март насам, остава валиден, давайки предимство на еврото спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още