IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото отчете във вторник най-големия си дневен спад за последния месец

Оптимизмът сред пазарните участници за постигане на споразумение на Световния енергиен форум между основните производителки на петрол отслабна значително

11:42 | 28.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Днес вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към провеждащата се неформална среща на ОПЕК в Алжир, където се очаква да бъде решено дали ще има бъдещо ограничаване на добива на петрол. След вчерашното изказване на иранския министър на енергетиката Биджан Зангане, че страната му ще вземе участие в дискусиите за орязване на производството едва след като нейният добив достигне 4.1-4.2 милиона барела на ден, цената на черното злато падна с 2.74%.

Оптимизмът сред пазарните участници за постигане на споразумение на Световния енергиен форум между основните производителки на петрол отслабна значително след изказването на Зангане. Въпреки сериозните различия между двете основни производителки в ОПЕК - Саудитска Арабия и Иран, първата е готова да направи отстъпки с цел сключване на споразумение. Представител на Саудитска Арабия заяви, че страната може да се съгласи с позицията на Иран и да намали производствените си нива, като по този начин вратата за бъдещо договаряне остава отворена за ноември, когато ще се проведе официалната среща на ОПЕК във Виена. Зангане определи все пак срещата в Алжир като имаща само „консултативен“ характер, което подсили съмненията, че разговорите няма да доведат до постигане на конкретни договорки. Все пак се очаква саудитските представители да настояват Иран да замрази добива си на текущото ниво от 3.6 млн. барела на ден, преди да направят конкретни отстъпки.

Рано тази сутрин цената на лекия суров петрол сорт WTI се търгува на цена от 44.67 долара за барел, което е под психологическото ниво от 45 долара за барел. Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че неговата страна иска производството на петрол да бъде задържано на сегашните нива, но добивът в Русия достигна рекорден връх от 11.75 млн. барела на ден. Цената на петрола се очаква да остане волатилна през днешния ден и на фона на редовните данни на Администрацията за енергийна информания за петролните запаси в САЩ. Данните ще излязат днес в 17:30 часа българско време, като прогнозите на анализаторите са за увеличение на запасите с до 2.4 млн. барела.

Щатският долар бе повлиян от спада в цената на петрола и спечели позиции спрямо суровините валути. Канадският долар поевтиня с около 0.23% спрямо щатския долар. Двойката USD/CAD направи фалшив пробив над 200-дневна средна при 1.3235 и се върна в рейнджа, като потвърждение на този пробив ще доведе до дълги позиции в двойката.

Печалбите на долара и ръстът в потребителското доверие в САЩ до 104.1 пункта доведоха до спад в търсенето на злато. Ценният метал отчете най-големия си дневен спад за последния месец, като загуби 0.79% от стойността си и се търгуваше на цена от 1 326.51 долара за тройунция.

Борсовите индекси в Европа затвориха за пореден ден на червено, вследствие на проблемите на банковия сектор на континента. Германският DAX30 спадна с 0.3% до 10 390.55 пункта, като най-губещите сектори бяха енергийният и банковият, които записаха трета поредна сесия на загуба. Индексите в САЩ не бяха повлияни от спада на цената на петрола и приключиха на зелена територия. Широкият индекс S&P500 се покачи с 0.6% до 2 158.45 пункта на фона на ръста на технологичните компании включени в индекса.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Двойката е в изключително неясна фаза и е почти невъзможно да се вземе адекватно решение дали да купуваме или да продаваме. Въпреки всичко днешните изявления на Драги и Йелан ще окажат въздействие върху инструмента. Очакванията ни са след изявленията да получим някаква яснота за потенциала на двойката да поеме в една от двете посоки. Фокусът на инвеститорите по цял свят ще бъде именно върху тези две изявления. Препоръката ни е да не търгувате преди и по време на изказванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още