IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото продължава да се търгува близо до 7-седмично дъно

Разногласията между американския президент Доналд Тръмп и някои европейски лидери могат да подкрепят цената на благородния метал през следващите месеци

11:06 | 05.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Австралийският долар поевтиня след решението на централната банка да остави основната лихва без промяна на ниво от 1.5%. Австралийската валута се понижи до 0.7600 спрямо щатския долар, след като по-рано се търгуваше на нива от 0.7685. Очаквано централните банкери запазиха равнището на основния лихвен процент без промяна. След заседанието стана ясно, че от институцията не очакват скорошно повишение на основната лихва. За последно от Австралийската банка промениха лихвите през август 2016 г., когато лихвените нива бяха понижени до сегашното ниво от 1.5%. От централната банка заявиха още, че очакванията им са за умерен ръст на икономиката. По отношение на потребителското търсене коментарите бяха, че то остава на ниски нива на фона на високото ниво на ипотечна задлъжнялост в страната.

Доларът се понижи спрямо йената с 0.2 на сто до 113.10 йени за долар. В понеделник щатската валута успя да нарасне срещу японската валута до 113.48 - най-високото ниво от средата на месец май насам. Доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, отстъпи до 96.178 пункта, след като малко по-рано успя да се повиши. Като цяло представянето на долара е слабо след изявленията от миналата седмица на председателите на централните банки на еврозоната и на Канада, чиито коментари бяха разтълкувани от пазарните участници като сигнали за скорошно начало на затягането на паричната политика. "Очакванията за ново повишение на лихвените нива от страна на Федералния резерв са се понижили. А това води до натиск над долара", коментира Шин Кадота, старши стратег от Barclays в Токио.

Петролът успя да завърши деня на положителна територия, въпреки че през по-голямата част от деня се търгуваше с понижение. Черното злато нарасна с 18 цента, достигайки 47.25 долара за барел. Сорт Брент пък се търгуваше около ключовата съпротива при 50 долара. Краят на месец май и по-голямата част от юни бяха слаби за петрола, който отчете сериозен спад на фона на повишеното производство в САЩ, което постави под съмнение опитите на ОПЕК да стабилизират цената чрез ограничаване на петролните добиви в някои страни. От петролния картел съобщиха по-рано, че износът за юни е достигнал 25.92 млн. барела, което е ръст от 1.9 млн. барела. "Очакванията ни са за възстановяване на цените на петрола през втората половина на 2017 г. Намаленото производство от страна на ОПЕК ще доведе до забавяне в ръста на предлагането, а това от своя страна ще тласне цените нагоре", коментираха от BMI Research.

Златото се повиши леко по време на търговията вчера, но въпреки това остава да се търгува в близост до 7-седмичното дъно. Спот цената на метала се покачи с 0.2% до 1 223.08 долара за тройунция, докато фючърсите със срок на доставка през август нараснаха с 0.3 на сто до 1222.30 долара. В понеделник благородният метал записа най-слабото си представяне от ноември миналата година насам, след като поевтиня с 1.7%. Разногласията между американския президент Доналд Тръмп и някои европейски лидери по въпроси, свързани с търговията, инвестициите и сигурността могат да подкрепят цената на благородния метал през следващите месеци.

Във вторник фондовите пазари в САЩ бяха затворени поради националния празник в страната - Денят на независимостта. В Европа водещите капиталови пазари затвориха на червена територия. Индексът Euro Stoxx 600 се понижи с 0.29%. Най-слабо представяне имаше CAC40, който се понижи с 0.4% до 5 174.90 пункта. Секторът на услугите реализира спад от половин процент за деня. Енергийният сектор отбеляза положително представяне на фона на повишението при петрола. В резултат акциите на петролните компании Anglo American, Antofagasta и Rio Tinto приключиха търговията на положителна територия.

Днес предстои публикуване на данни за бизнес активността в сектора на услугите за еврозоната и за Великобритания. Към обяд ще бъде представена и информация за продажбите на дребно в еврозоната. Прогнозите на икономисти са за ръст от 2.5% на годишна база спрямо 2.3% за предходния период. В 21.00 часа българско време пък ще бъде публикуван протоколът от последното заседание на Федералния резерв. Пазарните участници очакват данните от последния протокол, които да дадат по-ясна представа за бъдещите действия централната банка.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

GBP/NZD

При двойката се забелязва формиране на фигурата триъгълник. От техническа гледна точка, двойката се търгува над двете пълзящи средни и над солидната зона на подкрепа при 1.7660. При пробив над 1.7823 може да станем свидетели на поскъпване до 1.8002.

AUD/CAD

Низходящата тенденция при двойката се запазва, като очакваният от нас сценарий се потвърди и цената проби подкрепата при 0.9862. В момента двойката тества зоната при 0.9862, като очакванията са за успешен тест и подновяване на низходящото движение до солидното ниво на подкрепа при 0.9746.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още