IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото записа най-голямата си еднодневна загуба за последните два месеца

Цените растяха в началото на годината, но растящата доходност по облигациите в САЩ ограничи растежа през второто тримесечие

11:44 | 04.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Доларът записа най-добрата си сесия за последните няколко месеца в понеделник, започвайки новото тримесечие с поскъпване. Данни показаха по-висока от очакваната активност в производствения сектор, което доведе до покачване на доходността по облигациите и поскъпване на валутата. Доларовият индекс, измерващ силата на зелените пари срещу кошница от 6 валути, се покачи с 0.9% до 96.19, което е най-голямото еднодневно покачване от началото на март. Това е уверено оттласкване от 9-месечното дъно, достигнато в петък, а загубата от 4.71% за миналото тримесечие е най-голямата за последните 7 години.

По данни за фючърсната търговия в САЩ миналата седмица инвеститорите са съкратили дългите си позиции в долари до най-ниското ниво за година. Щатската валута беше сериозно разклатена от перспективата за по-високи глобални лихви, но пазарите все още оценяват възможността това да се случи. Покачване от 0.9% беше отчетено при двойката USD/JPY, която достигна 113.40 йени. Еврото също се търгуваше по-евтино, като валутата се отдръпна от годишния връх срещу долара, достигнат минала седмица. Единната валута поевтиня с 0.53% и се обменяше за 1.1363 долара.

Златото достигна 7-месечни дъна в понеделник и записа най-голямата си еднодневна загуба за последните два месеца, главно поради растящата доходност по облигациите и засилващият се долар. Ценният метал приключи юни, записвайки първия месец на загуба за годината. Цените растяха в началото на годината, но растящата доходност по облигациите в САЩ ограничи растежа през второто тримесечие. Спот цената спадна с 1.6% в понеделник до 1 221.37 долара за тройунция, а фючърсите с доставка през август загубиха 23.1 долара от стойността си, последно търгувайки се на 1 219.2 долара за тройунция. Анализаторите са съгласни, че спадът в цената е силно ускорен от преминаването на 200-периодната пълзяща средна, която беше на 1 234 долара. Анализатори на Commerzbank заявиха, че в момента връзката облигации-злато е по-силна от взаимодействието на долара и благородния метал поради перспективите за по-високи лихви.

Ранните часове на азиатската сесия донесоха поевтиняване за петрола, прекъсвайки серията от 8 поредни дни с поскъпване. Фючърсите на сорта Brent поевтиняха с 25 цента до 49.4 долара за барел. Фючърсите на американския сорт WTI поевтиняха с около 0.5% до 46.80 долара за барел. Цената на сорта Brent е близо до техническото ниво от 50 долара за барел, което оказва съпротива. От друга страна, много трейдъри излизат от позициите си поради празничния ден в САЩ. Последните два месеца определено преобладаващи бяха мечите настроения, но изглежда, че виждаме промяна в нагласите на някои пазарни участници, а купувачите определено набират сила.

Щатските борси записаха силно начало на тримесечието, а Dow Jones достигна нов рекорден връх през изминалата сесия. Банковите акции допринесоха най-много за покачването от 130 пункта, което измерителят отбеляза в понеделник. Индексът приключи на 21 479.27 пункта, а водеща беше инвестиционната банка Goldman Sachs. Най-губещата компания беше Microsoft, която обяви, че ще съкрати хиляди работни места. S&P500 се покачи с 0.23%, като отново водещ беше финансовият сектор, заедно с енергийния. Технологичният Nasdaq продължава да бъде разпродаван, като през изминалата сесия измерителят се понижи с 30.36 пункта и приключи на 6 110.06 пункта.

Вторник ще бъде сравнително спокоен за инвеститорите ден, тъй като денят е почивен за САЩ. Най-очакваната за деня новина дойде от Австралийската Централна банка, която остави лихвените равнища непроменени. Беше отчетено, че по-силната инфлация от началото на годината се е дължала на по-скъпите енергийни ресурси. Макар и банкерите да са убедени, че целевата инфлация ще бъде достигната, засега те смятат, че монетарната им политика би била подкрепена от сегашното лихвено ниво от 1.5%. Австралийската валута отбеляза известно поевтиняване след новината, достигнати бяха нивата от 0.7624 долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

AUD/USD

Цената достигна до очакваното ниво при 0.7716, като в момента вече се намира в низходящо движение. До момента понижението е от приблизително със 100 пипса, като очакванията остават негативни при двойката и тя има потенциал да достигне зоната на подкрепа при 0.7530.

AUD/CAD

Двойката направи по-дълбока корекция достигайки 1.0087, откъдето продължи, като за кратко намери подкрепа около 0.9950. След пробив на съответното ниво и успешен тест, цената се отправи към очакваната зона при 0.9862. Нагласата при двойката остава негативна с възможност за пробив на следващата подкрепа, а именно на 0.9862.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още