IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в разделения Кипър иска федерация

Кипърските гръцки и турски предприемачи се опасяват не от бъдещите предизвикателства пред обединената икономика на острова, а от продължаването на статуквото

08:09 | 27.04.17 г.
<p>
	Четирима кипърски лидери - председателят на Кипърската търговско-промишлена палата Фидиас Пилидис, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, президентът на Кипър Никос Анастасиадис и председателят на Търговско-промишлената палата на кипърските турци Фикри Торос /от ляво надясно/. <em>Снимка: Бранислава Бобанац</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Четирима кипърски лидери - председателят на Кипърската търговско-промишлена палата Фидиас Пилидис, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, президентът на Кипър Никос Анастасиадис и председателят на Търговско-промишлената палата на кипърските турци Фикри Торос /от ляво надясно/. Снимка: Бранислава Бобанац

 

С неуредените въпроси в главите “Икономика” и “Европейски съюз” започна новата фаза на интензивни преговори за решаване на Кипърския въпрос. Поставянето им отново на дневен ред и то на първата среща между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, с която на 20 април мирният процес бе възобновен след критично прекъсване от над 2 месеца, не е случайно.

Как след 43-годишното разделяне на двете кипърски общности техните финансови, данъчни и банкови системи ще се унифицират и функционират заедно, как цялата икономика на бъдещата федерална държава ще се приведе в съответствие със законодателството на ЕС, все още са сред най-трудните въпроси в преговорите. От отговора им в голяма степен зависи дали очакваното решение на десетилетния етнически конфликт ще бъде стабилно и жизнеустойчиво.

Политическият дебат по тези проблеми продължава, макар и много трудно, но готов ли е самият бизнес в двете части на разделената сега страна за обединение, питам председателите на двете водещи организации, представляващи предприемаческата общност на острова - Кипърската търговско-промишлена палата /КЕВЕ/ и Търговско-промишлената палата на кипърските турци /КТТО/. Те са известни с дългогодишните си контакти и съвместни икономически проекти, чрез които насърчават сътрудничеството между кипърските гръцки и кипърските турски фирми още сега, така че да използват заедно след това предимствата на федералното решение.

Статуквото не е решение

“Страхувам се от всеки друг план, който не е за обединение на страната като федерация. Бизнес общностите, и специално нашите членове, са готови за решението и много силно вярват, че то ще бъде намерено. Ние не се нуждаем от статуквото на разделението, а от жизнеспособно, функционално политическо решение и обединение на икономиките на двете кипърски общности”. Така Фидиас Пилидис, председател на Кипърската търговско-промишлена палата /КЕВЕ/, отговаря на въпроса на Investor.bg за евентуален “План Б”, ако не се стигне до споразумение за федерация.

“Ние не се притесняваме от потенциалните предизвикателства и трудности пред бизнеса ни след повторното обединяване на страната. Голямата ни загриженост е от запазване на статуквото и последиците от него - продължаване на изолацията ни от света, липса на достъп до международно финансиране, чуждестранни инвестиции и единния европейски пазар, което ще има негативен ефект върху растежа на икономиката ни”, коментира пред Investor.bg Фикри Торос, председател на Търговско-промишлената палата на кипърските турци /КТТО/.

Според двамата бизнес лидери едно от най-големите предизвикателства ще бъде да се преодолее сериозното икономическо и социално неравенство между северната и южната част на страната така, че двете съставни зони на федерацията да сближат нивото си на развитие.

Кипър преживя тежка финансова и икономическа криза, за излизането от която през март 2013 г. сключи споразумение с прословутата “тройка” международни кредитори и приключи успешно възстановителната си програма три години по-късно. Дълбоката рецесия е “зад нас”, страната сега е една от най-бързо развиващите се икономики в ЕС с растеж от малко над 3%, отчете президентът Никос Анастасиадис на инвестиционен форум в САЩ през март.

Последните оценки от международните рейтингови агенции показват постоянно подобряване на потенциала на Кипър и рейтингът му вече е само на една стъпка под инвестиционния клас. Най-силният кипърски отрасъл – туризмът, поставя рекорди вече две години поред, като през миналата посрещна за първи път в историята си над 3 млн. гости. Навлизането на световни енергийни гиганти в газовите проучвания в изключителната икономическа зона на Кипър, след завършилия в началото на април трети лицензионен кръг, се приема като важен признак на възстановено международно доверие.

Последна актуализация: 20:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още