IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черно знаме, черно злато

"Ислямска държава" продължава да се финансира успешно чрез контрабанда на добития в Ирак нефт

16:24 | 16.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уличен търговец в Сирия налива нелегално внесен от Ирак дизел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уличен търговец в Сирия налива нелегално внесен от Ирак дизел. Снимка: Ройтерс

Нефтът донесе несметни богатства не само на монархиите от Персийския залив. Терористичната организация „Ислямска държава“ също се радва на завидни приходи. Около 3 млн. долара на ден са приходите на ислямистите от продажбата на суров петрол и рафинирани продукти на ден, става ясно от оценка на Регионалното командване на армията на САЩ, преди на 23 септември да бъдат отправени първите въздушни удари в Ирак и в Сирия срещу бойците на самопровъзгласилия се халиф Абу Бакр ал-Багдади.

Затова и импровизираните рафинерии и в по-малка степен и производствените петролни съоръжения станаха бързо цели за изтребителите на САЩ и съюзническите европейски и арабски държави. Междувременно бомбите вече дават първите резултати, но при всички случаи не само по начина, който са си представяли коалиционните сили, пише в свой анализ германският всекидневник Süddeutsche Zeitung. 

Според доклад на Международната агенция по енергетиката от вторник дневното производство на териториите, държани от бойците на ислямистите, е паднало от 70 хил. барела (1 барел възлиза на 159 литра) през лятото до около 20 хил. барела сега. Сривът е осезаем: ето защо постъпленията се оценяват сега „само“ на 1 милион долара на ден. Обемът на контрабандно преминаващия границите с Турция и кюрдските региони на Ирак в посока към Иран и Йордания нефт се свива от 30 хил. до 10 хил. барела на ден.

Въпреки това тези цифри заблуждават, че има точни данни за добива и продажбите на контролираните от „Ислямска държава“ области. „Никой няма точни данни, всички оценки, включително тези на военните на САЩ са въз основа на редица предположения, които от своя страна са базирани само отчасти на надеждна информация", предупреждава експертът по въпросите за Близкия изток Дейвид Бътър от лондонския мозъчен тръст Chatham House.

Най-малко 16 импровизирани рафинерии са били унищожени от въздушните удари досега. Всяка от тях е можела да преработва между 300 до 500 барела петрол на ден. „Атаките имат обаче само временно въздействие", казва Бътър, защото всички унищожени системи за преработка на „черното злато“ само в рамките на десет до 15 дни са заменяни с нови, които могат да се получат отвъд границата с Турция за 200 хил. до 300 хил. долара.

Ясна индикация за това, че дизелът и бензинът стават оскъдни, са постъпващи информации от Сирия за рязко покачване на цените, също и в контролирани от бунтовниците райони, като Алепо, които зависят от доставките от притежаваните от „Ислямска държава“ петролни полета около Деир ал-Зор и Хасаках. Това са и единствените значителни източници на енергия в областите, които не се контролират от правителствените войски.

Така например цената на барел дизел в Алепо в началото на октомври вече е равностойността на 112 щатски долара, докато в началото на лятото бе около 75 долара, казва местен търговец пред интернет портала Al-Monitor. Това повишава цените за храна, транспорт и електричество. В контролирани от бунтовниците региони токът се произвежда с дизелови генератори, защото режимът отряза захранващите линии.

Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
http://petel.bg/CHernite-dzhihadisti-obyaviha-ofitsialno--Balgariya-e-nasha-do-2020-g--__87389
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
мдам *** страницата пиши ако си немаш раота и ти изтрие alles еми убу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
тука как така не ги ловят санкции тея през банката, ко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 9 години
Интересен материал, ако и да е преводен. Интересно обаче с тези мини евтини инсталации къде ще му излезе краят на чичо Сам :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още