IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски зомбита на икономиите

Мерките за икономии са пълна катастрофа, икономиките от ЕС са изправени пред стагнация, ако не и нова рецесия, според Джоузеф Стиглиц

15:41 | 12.10.14 г. 11
Европейски зомбита на икономиите

Ако фактите не отговарят на теорията – променете фактите, гласи една стара мъдрост. По-лесно обаче се оказва да се поддържа теорията. Въпреки че много факти показват, че строгите икономии не проработиха, европейските лидери продължават да отричат ​​реалността, пише CNBC, като се позовава на публикация на Джоузеф Стиглиц за изданието project-syndicate.org.

Икономиите се провалиха, но техните защитници са готови да претендират за победа на базата на най-слабите възможни доказателства: икономиката вече не се руши, така че строгите икономии трябва да работят! Ако това обаче е еталон, със същия успех бихме могли да кажем, че най-добрият начин да слезеш от върха е да скочиш от него.

Всеки спад обаче идва към своя край. Успехът не трябва да се измерва с факта, че възстановяването в крайна сметка се случва, а с това колко време отнема и колко тежки са щетите, причинени от срива.

Разгледани в тези условия, мерките за икономии са пълна катастрофа, която стана още по-очевидна, тъй като икономиките от Европейския съюз (ЕС) отново са изправени пред стагнация, ако не и нова рецесия. Безработицата остава на рекордно високи равнища, а брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в реално изражение в много държави все още е под нивата отпреди рецесията.

Дори и в най-добре представящите се икономики, като Германия например, растежът след кризата от 2008 г.  е толкова бавен, че при всяко друго обстоятелство той би бил оценен като слаб.

Най-засегнатите страни са в депресия. Няма друга дума, за да се опише една икономика като тази на Испания или Гърция, където почти един на всеки четирима души - и повече от 50% от младите хора, не могат да си намерят работа.

Да се ​​каже, че лекарството работи, защото нивото на безработицата е намаляло с няколко процентни пункта или защото може да се види проблясък на оскъден растеж, е равносилно на това средновековният бръснар да заяви, че кръвопускането работи, тъй като пациентът не е умрял все още.

Икономистът изчислява, че икономиката на еврозоната е с 15% под нивото, където би била, ако не се беше случила финансовата криза от 2008 г. Това означава кумулативна загуба на 5,6 трлн. долара. Още по-тревожното е, че разликата се задълбочава, а не се свива.

Казано по-просто, дългата рецесия е намалила потенциала за растеж на Европа. Младите хора, които трябва да се трупат умения, не го правят. Налице са убедителни доказателства, че те са изправени пред перспективата за значително по-ниски доходи. Междувременно Германия принуждава други държави да последват политики, които отслабват техните икономики и техните демокрации. Когато гражданите многократно гласуват за промяна на политиките, които засягат техния стандарт на живот, но им се казва, че тези въпроси са решени другаде или че те нямат избор, се нарушава вярата в европейския проект и демокрацията.

Франция например гласува да промяна на курса преди три години. Вместо това обаче гласоподавателите получиха още една доза строги икономии. Така нареченото социалистическо правителство на Франция изпълни почти гарантирана рецепта за отслабване на икономиката, която беше аплодирана от Германия.

По-ниските корпоративни данъци, които въведе френското правителство с надеждата да стимулира инвестициите, са пълна глупост. Това, което задържа инвестициите, е липсата на търсене, а не високите данъци. Всъщност като се има предвид, че повечето инвестиции се финансират от дълг и че лихвените плащания са освободени от данък, нивото на корпоративното данъчно облагане има малък ефект върху инвестициите.

По същия начин Италия насърчава ускоряването на приватизацията. Министър-председателят Матео Ренци обаче призна, че продажбата на национални активи по цена, договорена в условията на спешност, т. е. ниска, няма смисъл и не е добър начин за подобряване на финансовата стабилност в дългосрочен план.

Всичко това, което се случи в Европа, е още по-трагично, защото изобщо не е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 4
lilivan
преди 9 години
"Междувременно Германия принуждава други държави да последват политики, които отслабват техните икономики и техните демокрации. Когато гражданите многократно гласуват за промяна на политиките, които засягат техния стандарт на живот, но им се казва, че тези въпроси са решени другаде или че те нямат избор, се нарушава вярата в европейския проект и демокрацията.".....Въпроса, който вазниква веднага в главата ми е: Защо 1 държава (Германия) командва в един съюз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
Godo
преди 9 години
Германия е някъде към 80 място по корупция. България е на 38 място, а Китай е на 36 място. Китай е на първо място по инвестиции. Тогава кое не е наред в България. ? ТОВА ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ИНВЕСТИРА И ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НЕ СТИМУЛИРА ВЪТРЕШНАТА ТЪРГОВИЯ И ПРОИЗВОДСТВОТО ЗА НЕЯ, http://***.economywatch.com/economic-statistics/Bulgaria/Investment_Percentage_of_GDP/ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ТУК Е 10% ОТ БВП НА ЗАЕТ, В НАПРЕДВАЩИТЕ СТРАНИ Е 25-35%. НАЛИЧИЕТО НА РАБОТНИ МЕСТА И ДОБРИ ЗАПЛАТИ ЗАВИСИ ОТ КОЛКО ИНВЕСТИЦИИ НА ЗАЕТ ИМА. В ГЕРМАНИЯ БВП НА ЗАЕТ Е САМО ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО, НО ЕДВА ЛИ ИМАТ САМО ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ НА ЧОВЕК, ТОЕСТ БЪЛГАРИНА НЕ САМО Е ЕКСПЛОАТИРАН ЖЕСТОКО - НО И ПРОИЗВЕЖДА ПОВЕЧЕ БВП ОТ ВЛОЖЕНА ИНВЕСТИЦИЯ. ИСТИНА Е! ТОЕСТ ПРИ 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ НА ЗАЕТ В ГЕРМАНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ, НИЕ ИМАМЕ 20 000 ДОЛАРА БВП НА ЗАЕТ, РЕАЛЕН, А ТЕ 43 000. ОСВЕН ТОВА РАБОТНИКА СЕ ОЩЕТЯВА С ТРИ ПЪТИ ПО-НИСКО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ СПРЯМО ПРОЦЕНТА ВЗЕМАН ОТ РАБОТНИК В ИЗПРЕВАРВАЩИТЕНИ ИКО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
Godo
преди 9 години
Капитализма е перпето мобиле.. Иска да изкара повече от това което влага. ВЯРВАТЕ ЛИ ЧЕ Е ИСТИНСИ.. ИЛИ ВЯРВАТЕ НА ФОКУСИ.. ПЕЧАЛБАТА ТРЯБВА ДА Е ИЗЛИШЪКА ОТ ВЛОЖЕНОТО И ИЗХАРЧЕНОТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
Godo
преди 9 години
Колко инвестиция, колко БВП дава? Колко от БВП трябва да са инвестициите, за да има 7% растеж, и колко от доходите да отиват за инвестиции, и потребление. Възможно ли е да има какъвто и да било растеж без създаване на пари от нищото? Зщото дефлацията води до срив на кредитирането и банките, и до срив на инвестирането. Китай прави 8% растеж, при 45% инвестиции процент от БВП. http://***.economywatch.com/economic-statistics/China/GDP_Constant_Prices_National_Currency/ . . От 1983 година до сега Китай има 18 пъти ръст на икономиката, а България от 1989 до сега още не стигнала същото БВП. Социализма и държавната икономика инвестира, а Рузвелт е накарал бизнеса да инвестира чрез големи данъци и заплати. МАТЕМАТИКА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Godo
преди 9 години
https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=debt_stock&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:RUS:ROM:POL&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseот 22 милиарда долара, дългът ни става 50 милиарда през 2007 година. И БРОЙ ТОГАВА РАСТЕЖ, И ЕФЕКТ ОТ ПЛОСКИЯ НИСЪК ДАНЪК..??!ТО ЕФЕКТ ОТ ДАНЪК НЯМА, МАКАР ЧЕ КОСВЕНИТЕ ДАНЪЦИ СА НАМАЛЕНИ С 4% ЗАРАДИ ОТПАДАНЕ НА СЪБИРАНЕТО НА МИТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 7
Vesko94
преди 9 години
По третото можем малко да поспорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
И кой е видял икономии , държавите бележат рекордни бюджетни дефицити. Харчат повече отколкото получават - това ако е икономии ............ Всяка държава в Европа е суверен и може да взема колкото и каквито заеми иска . Стига с тея простотии за икономии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Монетарните стимули се изчерпаха , и тъй като не бяха съпроводени или предшествани от реформи и здрав разум сега следва рязането да е двойно.Ако се забавят 3-но и 4-но , с две думи следва неприятната част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 4
Pivoley
преди 9 години
Истината е, че икономиката на ЕС страда заради следните неща: - ниска конкурентоспособност; - раздути бюджетни разходи (бюрокрацията само харчи, без да произвеждат нищо); - многобройни регулации, в т.ч. и на пазара на труда. Т.е., сериозна липса на свободен пазар. И колкото и пари да наливаме, докато не променим горното, нищо няма да се подобри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
Професорът изчислил, че "ако не се беше случила финансовата криза от 2008" яло не знам какво си !? Обаче тя се случи и то не заради строги икономии, а по-скоро заради точно обратното ;) Да не подхващам темата за екологичния ефект от бурно растящата китайска икономика. Всъщност вече не толкова бурно, но задръстваща бунищата в целия свят с милиарди тонове евтини стоки за еднократна употреба. Мерси за такъв растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още