IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИДИЛ - все по-слаба, но все по-опасна

Групата остава мощна заплаха, особено по отношение на способността си да вдъхновява саморадикализирали се екстремисти на Запад и други места

15:44 | 02.10.16 г.
<p>
	Иракската армия празнува поредната си победа над ИДИЛ. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Иракската армия празнува поредната си победа над ИДИЛ. Снимка: архив Ройтерс

По много показатели ИДИЛ е отслабена и деморализирана сила. След месеци на водени от САЩ бомбардировки и поражения на местните сили в Ирак и Сирия, групата изгуби хиляди от бойците си, бе принудена да се откаже от значителна територия, а бе отрязан и достъпът ѝ до маршрути, които ползва за оръжия и подкрепления, коментира професорът по журналистика в New York University Мохамед Баззи за Ройтерс.

Групата обаче остава мощна заплаха в различен аспект, особено по отношение на способността си да вдъхновява саморадикализирали се екстремисти да осъществяват нападения на Запад и на други места.

Човекът, обвинен в атаката в Ню Йорк на 17 септември, изглежда е бил вдъхновен – ако не и насочен, от лидерите и идеологиите на Ал Кайда и ИДИЛ. 28-годишният заподозрян Ахмед Рахами пише с възхищение за тях в дневника си.

На едно място в него Рахами говори за съобщение от стратега на ИДИЛ Абу Мохаммед ал-Аднани от май, което призовава поддръжниците на ИДИЛ да осъществят атаки срещу Запада по време на свещения месец Рамадан в отговор на водените от САЩ военновъздушни удари срещу укрепленията в Ирак и Сирия. Рахами пише, че Аднани е издал ясна заповед да се „атакува тези куффар’-и (на арабски – неверник) в задния им двор“.

Все още има много въпроси без отговори по отношение на мотивите на Рахами, дали той се е срещал с екстремисти, които са помогнали за радикализацията му при няколко свои пътувания до Пакистан, или е бил обучен да прави бомби. Ако той се е подвел по призива на Аднани, за да осъществи нападението си в Ню Йорк, Рахами ще бъде поредният пример за саморадикализирал се екстремист, който е последвал призивите на лидерите на Ал Кайда или ИДИЛ да удари удобни цели на Запад, пише Раззи.

През последните шест месеца иракските държавни сили, с военновъздушната подкрепа на САЩ, изгониха ИДИЛ от западноиракските градове Рамади и Фалуджа. Но докато ИДИЛ губеше територия в Сирия и Ирак под натиска на западни бомбардировки и местни военни сили, групата се опита да проектира силата си, като организира или вдъхнови нападения по света.

Кампанията на ИДИЛ да затвърди влиянието си достигна връх по време на Рамадана, когато агенти и симпатизанти осъществиха серия от бомбени атентати, масови стрелби и нападения с нож в Европа, Близкия изток и Азия. Много от нападателите са радикализирани, „самотни вълци“, вдъхновени или действащи от името на групата, но без да получават заповеди директно от лидерите ѝ.

Тези нападения сеят страх и позволяват на лидерите на ИДИЛ да покажат сила, с която да компенсират загубите на бойното поле. Те сигнализират също, че групата ще се завърне към корените си на джихадистки бунтовници, извършващи малки и големи атаки, което насажда страх, но не помага особено на екстремистите да запазят контрола си върху територията в Сирия и Ирак.

ИДИЛ пренасочва и пропагандата си, за да се хареса на потенциалните „самотни вълци“, които могат да разширят обсега на групата. В аудио съобщения от 21 май, две седмици преди старта на Рамадана, Аднани, който по времето бе водещият говорител на ИДИЛ, призова симпатизантите да осъществят атаки на Запад и да превърнат свещения период „с разрешението на Бог, в месец на болката за неверниците навсякъде“, допълва Раззи.

Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още