IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Господ се смили над британците

Борис Джонсън надмина дори Берлускони - и без да е бил премиер, той нанесе огромни вреди на страната си, коментира DW

09:05 | 03.07.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британците го наричат „русата бомба” - не защото излъчва кой зне какъв сексапил, а заради буйните му руси коси и най-вече заради неговата политическа пробивност. Ораторските умения на Борис Джонсън караха всички негови съперници да изглеждат направо жалки. На партийните конгреси на консерваторите той блестеше с остроумните си изказвания - и неизменно предизвикваше бурни аплодисменти. Като оратор Борис Джонсън е в състояние да упои жертвата си така, че тя да продължи да му се усмихва, докато той ѝ реже главата. Този политик умее да развлича публиката с безкраен набор от игрословици, латински цитати и шегички по адрес на противника. И британците го обичаха заради всичко това, пише в свой коментар за Deutsche Welle Барбара Везел. 



Именно Борис Джонсън е човекът, който обърна гласуването миналия четвъртък в полза на Brexit. Казано накратко: той носи вината за излизането на Великобритания от ЕС. Редом с Камерън, естествено. Когато след известно колебание Джонсън все пак реши да застане на страната на онези, които искаха Brexit, Камерън бързо осъзна, че победата изобщо даже не му е в кърпа вързана. При това всички бяха наясно, че решението на бившия лондонски кмет да агитира за Brexit бе продиктувано единствено от лични амбиции. Съперничеството между Джонсън и Камерън датира още от времето на студентските им години в Итън и Оксфорд. А и Борис винаги е искал да стане „крал на света”.

Гениален, но опасен

Джонсън е гениален популист. И му е абсолютно безразлично в името на коя кауза впряга своите способности. В деня на гласуването, още преди избирателните секции да бяха отворили, Джонсън подскачаше сред продавачите на лондонския рибен пазар и позираше пред фотографите, докато целуваше една риба. И всички, които видяха тази клоунада, сигурно са гласували след това именно за неговата кауза. Талантът на този човек е неоспорим: дори да му се налагаше да продава порутени коли, занемарени имоти или акции без никаква стойност - Джонсън със сигурност щеше да натрупа милиони. Само че в политиката хора като него са опасни.
 

След многото лъжи, които поддръжниците на Brexit тиражираха по време на предизборната кампания, някои британски публицисти се видяха принудени да констатират, че политиката окончателно се е сбогувала с истината. И действително: отношението на Джонсън към истината винаги е било доста нееднозначно. В началния период на своята кариера - като журналист в Брюксел, откъдето пишеше за едно британско булевардно издание, той правеше на пух и прах всичко, свързано с ЕС. Историите му бяха или измислени, или пълни с изопачени факти.

В света на политиката забавен лъжец като него представлява истинска опасност. Защото мнозина явно не са в състояние да правят разлика между телевизионните сапунки и реалността. Който успее да ги разсмее, вече ги е спечелил на своя страна, колкото и абсурдни да са твърденията му. В този смисъл паралелите с републиканския кандидат-президент Доналд Тръмп определено не са безпочвени.

По ирония на съдбата нож в гърба на Джонсън заби не друг, а Майкъл Гоув - неговият най-близък сподвижник от кампанията за Brexit. Направи го, защото допусна, че Джонсън няма да изпълни обещанието си да му даде министерски пост в новото правителство. Гоув изненадващо обяви собствената си кандидатура за премиер, а Джонсън се препъна в пословичната си неспособност да държи на думата си. Всевишният се смили над Великобритания!

Джонсън надмина и Берлускони

Приближени на Джонсън, които го познават добре още от времето му на кмет в Лондон, отдавна са наясно, че той не е подходящ за висши политически постове. Негова биографка го описа наскоро като човек, който не обръща внимание на папките с документи, мрази да се занимава с детайли, избягва да взима решения и по правило е доста мързелив.
 

 

По време на кампанията за Brexit британците станаха жертва на един талантлив измамник, който сега се опитва да се измъкне от ситуацията, сякаш няма нищо общо с нея. Британските вестници вече съчиниха думата „Борис-кони”, намеквайки за общото между Джонсън и бившия италиански премиер Берлускони. Той също умееше да забавлява своите сънародници, но същевременно нанесе на страната си огромни вреди. Борис Джонсън дори го надмина - и без да е бил премиер, той успя да постигне същото.

 

Всичко по темата четете тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 1
Dimat
преди 7 години
#7:Според мен истинската причина за "изхлузването" на ВБ от ЕС е задаващия се предстоящ ураган,наречен ТПИТ и Споразумение за търговия с услугите,който се предвижда да бъде наложен на евростадата.След приемането на въпросните "договори" и свободното и безконтролно навлизане на американските(транснационални и до една еврейски) корпорации,практически функцията на националните държави ще остане да виси,като парцаливо декоративно знаме,избеляло от действията на стихиите,на което нищо конкретно не личи.И ето ни,пръкналата се,като от нищото(точно,както стана с ИДИЛ),Европейска свръхдържава,за която ни беше подхвърлено и потъла в дълбоко мълчание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
На народа трябва да бъде хвърлена изкупителна жертва! Много е подходящ с емигрантското си потекло. Всъщност истината е, че британския ПОЛИТИЧЕСКИ елит или не искаше или не можа да се справи на политическата сцена срещу германския и френския си опоненти. Как да признаят поражението си? Под каква форма !? Истината е, че бяха натирени. Бяха изправени пред условия които нямаше как да приемат! Британците са горда нация с имперско мислене!!! За тях германците са плебеи и просто няма начин да приемат германско лидерство. А щом не искат -ВЪН ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Тоя се "подкрепя" сам ...плющи като ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Ти пък какво скачаш за бъдещето , твоето е ясно ...у белата , тиха стаичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 12
citizen_bg
преди 7 години
Това със звездичките да се чете ***.и. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 16
citizen_bg
преди 7 години
Ха-ха, британците не ги мисли, те си решават проблемите. Като гледам процента на подкрепилите те, е ясно що сме на тоз хал, и ние, и ЕС. Ти си представителната извадка на форумните, и *** въобще, жертви на образованието и пропагандата, с жълто около устата и по гащите, но даващи компетентно мнение от последна инстанция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 20
DutyFree
преди 7 години
И кое е ВЯРНО, ХОРА НА НАД 67 ГОДИНИ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ТОВА, ТВОЕТО ВЯРНОТО .. .ГОЛЕМИ *** И АМСАЛАЦИ ИЗЛЯЗОХТЕ ВЪЗРАСТНИТЕ, КАКВО Е ЕУ, ВИЗА ЗА ИРЛАНДИЯ, СТАЧКИ ЗА ОСТАВАНЕ, КОЕ Е ВЯРНО ВЕ, ДЕГРАДИРАЛИ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК НЕКАДЪРНИЦИ, ПРОВАЛИХТЕ БЪДЕЩЕТО НА ВНУЦИТЕ СИ ЩОТО ВЕЧЕ НЕ СТАВАТЕ, ХВАНАХТЕ ПАК БАТАКА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 38
remarek
преди 7 години
Както винаги от Дойче веле - много думи и нищо казано. Очаквах да кажат кои са лъжите на Джонсън за ЕС?? Не им изнася да кажат,защото дори и популистко, всичко е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още