IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да следят пазарите на симпозиума на Фед в Джансън Хол?

Тазгодишното мото на форума е „Създаване на издръжлива рамка на паричната политика за бъдещето“

08:21 | 26.08.16 г. 1
<p>
	Председателят на Фед Джанет Йелън и президентът на Европейската централна банка Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед Джанет Йелън и президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Централни банкери и икономисти от цял свят се събират в планинския курорт Джаксън Хол, щата Уайоминг, където се провежда годишният симпозиум на Федералния резерв за Канзас Сити. Конференцията ще продължи до неделя вечерта.

Тазгодишното мото на форума е „Създаване на издръжлива рамка на паричната политика за бъдещето“ и още от началото на седмицата инвеститорите са в очакване на речта на председателя на Фед Джанет Йелън. Wall Street Journal посочва ключовите моменти, които е добре да се следят:

Речта на Йелън

Очаква се председателят на Фед да говори около 17:00 часа българско време и речта й е озаглавена „Инструментариумът на паричната политика на Федералния резерв“. Предполага се, че нейното изказване ще е фокусирано върху арсенала от мерки, с който централната банка може да пребори евентуален икономически спад. Йелън може да засегне темата с опасенията за дългосрочните икономически промени, като застаряващата работна сила, по-слабия ръст на производителността на труда и възхода на инвеститорите от развиващите се пазари. Тези промени могат да задържат лихвите и инфлацията на ниско ниво в обозримото бъдеще. 

Целта за инфлацията

По-рано този месец председателят на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс заговори за по-висока цел за инфлацията като начин за адаптиране към новия свят на ниски лихвени проценти. Според него целевото ниво може да се повиши над 2% или пък да се формира нов таргет, основан на цените или темпа на икономически ръст. Тези предложения вероятно ще са обект на дискусия по време на тридневния форум.

Отрицателните лихви

Централните банкери по света не са единодушни за ефективността на отрицателните лихви. Икономистите във Фед са скептични към негативните стойности на лихвите. Влиятелният гуверньор на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни също каза, че „не е фен“ на някога радикалната идея. Според критиците на тази мярка в Европа първите доказателства са, че хората и компаниите спестяват, а не харчат. Европейските банки пък казват, че печалбите им са пострадали сериозно.

Естественият лихвен процент

Годините на ултраоблекчена парична политика не предизвикаха отскок в инфлацията и ръста, поради което икономистите започват да подлагат на съмнение схващанията си за лихвените проценти. Те следят внимателно един абстрактен лихвен процент, наречен „естествен“ - теоретичен лихвен процент, при който икономиката работи при пълна заетост и стабилна инфлация. Днес той е около исторически ниски нива и това по всяка вероятност ще се обсъжда в Джаксън Хол.

Доза активизъм

Високопоставени представители на Фед ще се срещнат с група леви активисти от кампанията Fed up (Отегчените, на които им е писнало – бел. ред.). Те се обявяват против високите лихви и призовават за повече разнообразие в управлението на американската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
"Отрицателните лихви........първите доказателства са, че хората и компаниите спестяват, а не харчат........". .............не предизвикаха отскок в инфлацията и ръста, поради което икономистите започват да подлагат на съмнение схващанията си за лихвените проценти........... " е 10 г. минаха за едно схващане - колко ще трябва за пълно убеждение ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още