IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Копнеещите за повече свобода иранци преизбраха Хасан Рухани

Предизвикателствата пред досегашния президент остават същите - да търси реформи, на фона на огромна съпротива

15:50 | 20.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иранците, копнеещи за по-голяма свобода у дома и по-малко изолация в чужбина, категорично преизбраха президента Хасан Рухани. Изборът отправя предизвикателство пред консервативното духовенство, което все още има крайно влияние, пише в свой анализ Ройтерс.

Министърът на вътрешните работи Абдолреза Рахмани Фазли обяви победата на Рухани по държавната телевизия. Рухани спечели 57% от гласовете на изборите, проведени този петък. Неговият основен опонент Ебрахим Раиси се сдоби с 38%, сочат данните, обявени от министъра.

Въпреки че правомощията на избрания президент са ограничени от тези на издигнатия без избори върховен лидер аятолах Али Хаменей, мащабът на победата на Рухани дава на лагера, искащ реформиране, силен мандат да търси подобна промяна, каквато хардлайнерите успяват да осуетят от десетилетия.

Опонентът на Рухани, Раиси, които е протеже на Хаменей, обедини консервативната фракция и в иранските медии е сочен като потенциален наследник на 77-годишния върховен лидер, който е на власт от 1989 г. насам.

Преизбирането вероятно ще защити ядреното споразумение, постигнато от правителството на Рухани със световните сили през 2015 г. Съгласно него повечето международни санкции срещу Иран бяха вдигнати, в замяна на ограничаване на ядрената програма на страната.

Всичко това представлява поражение за Революционната гвардия (IRGC), силната организация, която контролира огромна индустриална империя в Иран. Тя даде подкрепата си за Раиси, така че да защити интересите си.

“Аз съм много щастлив от победата на Рухани. Ние спечелихме. Не се поддадохме на натиска. Показахме им, че все още съществуваме”, коментира 37-годишният гласоподавател Маназ. “Искам Рухани да изпълни обещанията си”.

Независимо от това Рухани все още е изправен пред същите ограничения да трансформира Иран, които му попречиха да осъществи значителни социални промени в първия си мандат и осуетиха усилията за реформи на един от неговите предшественици, Мохамад Катами.

Върховният лидер има право на вето върху всички политики и пълен контрол върху силите за сигурност. Рухани не успя да осигури освобождаването на реформистките лидери от ареста, а медиите не могат да публикуват изявления и снимки на неговия предшественик Катами.

“През последните две десетилетия президентските избори са свързани с кратки дни на еуфория, последвани от години на разочарование”, твърди Карим Саджадпур, старши сътрудник в Carnegie Endowment. “Демокрацията в Иран може да цъфти само по няколко дни на всеки четири години, докато автокрацията е вечнозелена”.

Преизбраният президент също така ще трябва да се ориентира в трудните отношения с Вашингтон, които са особено противоречиви по отношение на ядреното споразумение, постигнато от бившия президент на САЩ Барак Обама. Президентът Доналд Тръмп нееднократно го е обявявал за “една от най-лошите сделки, подписвани някога”, макар че неговата администрация отново позволи вдигането на санкции тази седмица.

Тръмп пристигна днес в Саудитска Арабия, която е първата спирка от първата му обиколка като президент. Саудитците са най-големите врагове на иранците в региона и се очаква да настояват Тръмп да обърне гръб на ядрената сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още