IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел – година след „Ще се справим“

Безграничното приемане на хора от чужди култури, много от които с ниско образование, не може да бъде в интерес на една високоразвита държава

08:30 | 26.09.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мигрант си прави селфи с германския канцлер в бежански лагер край Берлин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мигрант си прави селфи с германския канцлер в бежански лагер край Берлин. Снимка: Ройтерс

От самото начало на бежанската криза федералният канцлер на Германия Ангела Меркел не престава да говори за ценности. Тя многократно повтаряше, че трябва да защитаваме европейските и християнските ценности. А с това искаше да каже, че трябва да приемаме бежанците. С този морален императив преди една година тя всъщност предписа на Германия политиката на отворените врати. Меркел многократно подчертаваше, че няма да има горна граница за приема на хора, търсещи убежище, коментира Кристоф Хаселбах за Deutsche Welle.

След местните избори в Берлин канцлерът все пак заговори за грешки, за загубения държавен контрол и обозначи многократно повтаряното изречение "Ние ще се справим!" като фраза, която вече е загубила смисъл. Човек обаче има чувството, че тя изрече всичко това по-скоро от стратегически съображения - за да възстанови единството между ХДС и ХСС и да си гарантира нова кандудатура за канцлерския пост. Същевременно по време на речта си в Берлин Ангела Меркел не се отрече от своята миграционна политика. 

Безграничното приемане на хора от чужди култури, много от които с ниско образование, не може да бъде в интерес на една високоразвита държава. Ангела Меркел обаче очакваше именно това от Германия - в името на ценностите. Аргументите на политици и бизнесмени, че новопристигналите щели да окажат свежо въздействие върху икономиката и можели да намалят липсата на специалисти, бързо се изпариха. Всъщност канцлерката изобщо нямаше нужда от тази подкрепа. Защото тя така или иначе беше направила своя избор: тя даде предимство на ценностите пред интересите. В поведението ѝ има нещо крайно протестантско, което стига чак да саможертва, което вероятно не се харесва на някои хора, но пък е определяно като морална повеля.

В личния живот на човек това може и да е почтено. Но може ли един правителствен ръководител да наложи подобно поведение на собственото население, а и на целия ЕС? Докато ценностите и интересите се покриват, това не представлява никакъв проблем. Трудностите започват, когато те се сблъскат. Такъв е случаят сега. Или по-точно казано: така го усещат много германци и междувременно отхвърлят с голямо мнозинство линията на канцлерът. Да не говорим пък за другите европейци. 

Не всеки е на мнение, че при необходимост интересите трябва да бъдат пожертвани в името на ценностите. Освен това за какви ценности става дума? Помощта за изпадналите в беда е универсална ценност. В много страни обаче запазването на собствената култура и едно донякъде хомогенно население също е ценност. Така например Япония на практика не е приела почти никакви сирийци, но пък е дала много пари за бежанците, намиращи се в съседните на Сирия страни. Японците биха казали, че така защитават както ценностите, така и интересите си.

В дипломатически план действията на Ангела Меркел имат и още едно измерение: канцлерката се изолира напълно. И то не само в Европа. Другите нации вече не са сигурни в германците, защото интересите са сравнително постоянна величина. Една държава може и да е неудобна, когато преследва своите интереси, но е предвидима. А канцлерът, която минава за въплъщение на трезвия разум, изведнъж поставя разбирането си за ценности над всички интереси. Това е същият канцлер, която като "физик" първоначално беше убеден поддръжник на атомната енергия, но след катастрофата във Фукушима не искаше и дума да чуе за нея, припомня Хаселбах.

В чужбина не харесват именно това: непоследователността и непредвидимостта на могъщите германци. Германците имат имиджа на хора, които бързо преминават от една крайност в друга. Сега Ангела Меркел заговори за грешки в миграционната политика. Преди месец живеещият от дълги години в Германия сирийски политолог Басам Тиби заяви в интервю за Deutsche Welle, че след безграничната политика на гостоприемство германците могат да изпаднат в другата крайност. Дано това да не се случи!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Статията нищо не казва защо Меркел наводни Европа с тия "бежанци" .Притисната от "Канцлеракт" , тя като зомби прави и говори едно и също ...Явно никой няма куража да я пита директно кой и разпореди ! Обамата също е част от кукленото шоу , кукловодите кои са е въпросът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Евала на японците.Да предупредя Меркел.Германците ще продължават да бачкат яко за да издържат и новодошлите. За това според тяхната ценностна система ще могат да отгледат само едно дете. Новодошлите според тяхната ценностна система няма да работят и ще отглеждат по пет-шест деца които по цял ден ще играят на воля на издръжката на държавата . Плюс всеки ден ще разказват на дечицата си за подвизите на правоверните, велики халифи и халифати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
чрез бедствия, болести или по метода на Адолф Хитлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Викаш европейските ценности за по едно дете не са никакви ценности и за това трябва да си внесем нови ценности за минимум 12 деца и на 27 вече да имаме внуци. Обаче аз се замислям и над един друг въпрос. През 1964-а, когато съм бил на 3 години човечеството наброяваше само 3 милиарда. Сега вече сме къде 7 и продължаваме да се увеличаваме. Което от биологична гледна точка си е направо ВЗРИВНО размножаване. И може би европейските, а също и американските, а също и на всички развити държави ценности за по 1 или 2 деца не са случайност, а са чисто биологична реакция. В природата за числеността на популациите на различните видове организми има много строги закони, иначе планетата щеше да е много силно пренаселена още преди милиони години. Съвсем очевидно е, че хората също няма да можем да се размножаваме и да нарастваме по брой ВЕЧНО. Все някъде и все някаква граница трябва да има. И за мен най-добрият възможен вариант е просто да се раждат по-малко хора, отколкото популацията да се регулира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Срещу коя демография извърши престъпление Меркел? Срещу тая, едно дете на семейство ли? Ами тя си е обречена и без комсомолката да прави каквото и да било. Аз искрено се надявам европейците да осъзнаят важността на семейството, макар и с помощта на конкуренцията на при.митивните мигранти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 0
panther
преди 7 години
Гостоприемството е нещо нормално. Но от госта се очаква да се държи човешки и по някое време да си тръгне. Ако мигрантите се бяха държали цивилизовано и бяха показали, че искат да се интегритат и да работят за своето и за европейското благоденствие - всеки щеше да признае, че меркел е била права, че хората със съмнения са грешали.Но т.нар нещастни мигранти, мързелуват на социалки и тормозят местните по всякакъв начин. Политиците си живят в измисления свят без никакъв досег с реалността, а народа го отнася и за капак управляващите насъскват полицията срещу протестиращи от СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД. Защитават ислямистките пapaзитни ***.Ами... понякога се налага гостите да си тръгнат изпратени с ритници...Че може и някои от политиците покрай тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Съгласен - на тия, дето дойдоха, хич не им пука за европейските ценности - многократно доказано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още