IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният бум се завръща в Мексиканския залив

Четири години след аварията на Deepwater Horizon петролните проекти са по-мащабни и скъпи от когато и да е било

09:02 | 26.11.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Четири години след аварията и последвалия ужас на Deepwater Horizon огромните петролни проекти отново са в Мексиканския залив – по-големи и по-скъпи, отколкото когато и да е било.

Съоръжението Olympus на Royal Dutch Shell се намира на около 200 км от бреговете на Луизиана. То е по-голямо от редица жилищни блокове в Ню Йорк и по-тежко от самолетоносач. От разстояние колосът със суетящите се по него работници изглежда като пчелен кошер. Olympus е един от около дузина нови платформи, всяка струваща милиарди долари, които вече изпомпват гориво от дълбоките води на Мексиканския залив, или ще започнат да го правят до края на следващата година, пише в свой анализ The Wall Street Journal. 

Според федерални изчисления количеството на неоткрит възобновяем петрол и природен газ в дълбоките води на Залива възлиза на 78 млрд. барела.

Сегашният възход обаче може да се окаже краткотраен. Ако спадът на цените на петрола, който достигна 30% от юни насам, се запази, то компаниите може да изтеглят своите огромни инвестиции от Залива. 

На първо място обаче Мексиканският залив вероятно отново ще се превърне в ключов източник на енергия за САЩ заради своята нарастваща активност. През 2001 г. около една четвърт от производството на американския петрол и газ идваха от тук. Оттогава добивът намаля наполовина, тъй като важни източници пресъхнаха, а правителството издаваше по-малко разрешения за сондиране след експлозията на Deepwater Horizon и последващия разлив на нефт през 2010 г. През миналата година Заливът пък предоставяше по-малко от 10% от енергията, произведена в САЩ, което отчасти е последица и от разцвета на шистовата индустрия в страната.

Новите проекти, зад които стоят компании като Hess или петролните мултинационални дружества като Exxon Mobil и Chevron, имат общ капацитет от 900 000 барела на ден – повече от потреблението на петрол и природен газ в Калифорния. В изчислението не попадат два проекта на BP, за които компанията не иска да споменава публично никакви данни за производството.

Но при всички положения и разходите за петролните компании са се увеличили рязко, не на последно място, защото тези съоръжения вече трябва да са по-далеч от брега, а пробивите следва да се извършват в дълбоки води. Изворите в дълбоки води днес са до 25% по-скъпи, отколкото през 2010 г., твърдят Shell и Chevron. Всеки от тях може да струва около 300 млн. долара. За това допринасят и новите нормативни разпоредби, според които дружествата следва да предприемат допълнителни мерки за безопасност, като например допълнителни клапани, с които да възпират евентуални пробиви. Дефектът на подобен клапан бе причината за катастрофата на Deepwater Horizon.

Като цяло сондирането в дълбоки води днес трае с 13% по-дълго, отколкото преди аварията през 2010 г., показва анализ на Kessler Energy. Това отчасти се дължи на факта, че източниците често са по-дълго време неактивни заради инспекции и работа по поддръжка. В допълнение компаниите, които пробиват шелфа в морето, намират по-трудно способни служители, тъй като те вече намират работа в шистовите полета, която е по-близо до мястото, където живеят, а така са отделени по-малко време от семействата си.

"Резултатът е, че по-малко проекти се развиват, като това се случва по-бавно, отколкото бе преди", казва Робърт Кеслър, ръководител на едноименната консултантска компания, имайки предвид по-високите разходи за компаниите.

Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
eboyanov
преди 9 години
това гръцкото в ника-ти е доста подобаващо - разум бате в теб няма. Всяка една държава на този свят мечтае за енергийна независимост, но май само ти мечтаеш за зависимост от Путинистан. Те за това ония имат технологий, твоите братушки използват гадните американски технологи, даже представи си - Русия е яко дълбае за шистов газ благодарение на гадните американци. Но за Путин това не е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
е нали щяха да вдигат лихвите, нали баба ти Джелем те потготвя за високи лихви от време оно да не се плашиш ако падне борсата ? Нали долара мноо як, ако вдигнат лихвите, кво и да праат долара колко да е як :)) Въртят сучат праат мъчат се тормозят руснаците, но и на тях им вътрешна гума, те явно са се поучили от нас .. "Мое на мене да ми е зле ама и на Вуте требе да му е зле" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
data
преди 9 години
п.п. и да не забравяме ниските лихви който правят доста проекти рентабилни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 7
data
преди 9 години
Щом инвестират значи им излиза сметката , а към цената на петрола прибавете и спестените пари от навла и застраховки щот не е едно и също дали ще мъкнете петрол от Саудитска Арабия или от задния си двор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
тя печатницата работи ама нали декларират печалби ала бала, кат пада петрола ходи им виж акциите на кво приличат. Пада ли петрола автоматично и петролните акции заминават, защото има по малко печалба те може да лъжат колкото си искат, но на края тъй или иначе лъсва раотата. Просто няма как да падне петрола и да им се вдигнат неимоверно акциите, те да не са пункт за вторични суровини ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
mick
преди 9 години
Ами след като могат да набавят евтино финансиране.. нали печатницата работи.. Та там, печалбата не идва от петрола, ами от това има ли кой да купува акции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
ем то излиза, че с техните камъни по тяхната глава, да свалят още пък ше ги огрее с техните проекти .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
IQ96
преди 9 години
Дали 60$ за барел ще им стигат??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още