IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco предвижда 2 до 3 покачвания на лихвения процент в САЩ до края на 2017 г.

Високият икономически растеж и инфлацията биха подтикнали централната банка да реагира, коментира фондът

13:12 | 11.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Pacific Investment Management Co. (Pimco) смята, че Федералният резерв може да покачи лихвения процент 2 или 3 пъти до края на 2017 г., предава Bloomberg.

Високият икономически растеж и инфлацията биха подтикнали централната банка да реагира, коментира фондът в публикация в социалната мрежа Twitter.

 

Компанията, която управлява най-големия в света активно управляван взаимен фонд и е базирана в Нюпорт бийч, Калифорния, публикува това предположение на фона на покачващите се цени на петрола, които доведоха до спекулации, че инфлацията в САЩ може да ще се ускори.

Действията на инвеститорите, които се подготвяха за действия от страна на Фед, направиха американските държавни ценни книжа най-зле представящите се държавни облигации. Доходността по американските ценни книжа с падеж 10 или повече години се понижи с 5,8% през последните 3 месеца към понеделник.

"Доходността по американските ДЦК е много вероятно да нарасне“, каза Хидеаки Курики, дългов инвеститор в базирания в Токио Sumitomo Mitsui Trust Asset Management, който управлява активи в размер на 78,9 млрд. долара. „Фед ще повиши лихвите с 25 базисни пункта през декември. Цените на петрола растат“. Доходността по облигациите може би ще намалее през 2017 г., ако икономическата обстановка се успокои.

Възвръщаемостта на Total Return Fund на Pimco възлиза на 4,2% през тази година, оставяйки го зад 3/4 от конкурентите му, показват данни на Bloomberg. За последните 5 години обаче представянето е по-добро от това на почти 80% от конкурентите му. Със своите активи в размер на 84,4 млрд. долара, Total Return e най-големият активно управляван взаимен фонд в света.

Междувременно австралийските облигации с 10-годишен падеж поскъпнаха с 6 базисни пункта до 2,25%, а японските - с 1,5 базисни пункта до -0,05%.

САЩ, Австралия и Япония ще проведат продажби на дългосрочни облигации през тази седмица. Австралия и Япония планират да продадат дълг с падеж 30 години. САЩ ще пуснат в обръщение дълг с падеж 3 и 10 години в сряда и с 30 годишен падеж в четвъртък.

Разпродажбите на облигации са насърчени от решението на Саудитска Арабия и Русия да си сътрудничат с цел ограничаване на производството на петрол, казва пред Bloomberg Джон Горман. Американският суров петрол с ноемврийски доставки поскъпна с 3,1% в понеделник, достигайки 51,35 долара за барел, което е най-високото равнище от юли 2015 г. насам.

Намалението на възвръщаемостта бе предизвикано и от представянето на Доналд Тръмп в президентския дебат в неделя, което може би ще намали шансовете на републиканците, смята Горман. Резултатът е „още малко статукво“. 

ДЦК често се използват като инвестиции - убежища в несигурни времена, докато периоди на стабилност намаляват търсенето на нискорискови активи. Фед цели постигане на инфлация в размер на 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bvg
преди 7 години
ФЕД направиха първата крачка по увеличаване и спряха. Няма да направят втора крачка преди ЕС да ги последва, иначе долара ще стане прекалено скъп и износа на САЩ и Китай неприемливо нерентабилен, отделно това ще доведе до намалено търсене на горива и суровини в останалата част от света, което допълнително ще влоши положението с дефлацията. Така че чакаме да се начудят и ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още