IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето американски щати са на червено

Държавното финансиране и приходите от данъци спадат

09:47 | 02.05.17 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономиката на САЩ се справя добре по всички измерители, пише MarketWatch. Икономиката се разширява от около 8 години, безработицата е под 5%, фондовата борса отбеляза нови върхове и доходите се покачват от кризата през 2008-2009 г., макар и с бавни темпове.

Но докато икономиката като цяло расте, повечето щати все още изпитват затруднения да се възстановят от рецесията и нейните последици. Според анализатор от Associated Press две трети от щатите са изправени пред недостатъчно финансиране или ще се изправят пред такъв проблем през идната фискална година. В 32 щата приходите от данъци са паднали през второто тримесечие на 2016 г., слагайки край на ръста в събирането на данъци през 7 последователни тримесечия.

Преди три години Северна Дакота се радваше на рекордни нива на приходи от данъци поради добива на петрол, а сега има недостиг на бюджета от 1,4 млрд. долара. Ниските цени на петрола са една от причините за трудностите.

Но това не е единственият щат в затруднение. Кънектикът, Канзас и много други имат същите проблеми. Те не са свързани само с дейността, която се извършва в отделните щати. Политиките по размера на данъците, икономическите условия, измененията в броя на населението и новата администрация във Вашингтон също играят роля. Тъй като причините за недостиг в бюджета са разнообразни, не може да се намери едно-единствено решение, което да помогне.

Промените в системата на здравеопазването също ще имат ефект върху бюджета на отделните области в САЩ. През периода 2008-2009 държавните субсидии към отделните региони нараснаха с 55%. Промените в наредбата за достъпната медицинска грижа най-вероятно ще намалят тези субсидии, а повечето щати не са подготвени за този удар.

Как могат щатите да процъфтяват в среда, белязана от недостатъчен бюджет и фискална несигурност? Управляващите трябва не само да се справят с тези трудности, но и да имат поглед в дългосрочен план. Те трябва да използват исторически данни и да направят детайлни прогнози относно последиците от избраните от тях политики.

Въпреки че много фактори са извън контрола на управляващите, като например представянето на фондовата борса и цената на петрола, те по-добре ще подготвят държавата за евентуално следващо забавяне, ако имат ясно съзнание за дългосрочните си цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
BogKa
преди 7 години
Отивай в Хамерика да *** големите хот дози ,бели с преобладаващо черни на цвят кремвирши ще ти стане много ВКУСНА СИТУАЦИЯ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Рядко се замисляме върху това което подсказваш, че основната цел на кукловодите е да мотивират (на макс) нас робите за да теглим хомота на 100% и повече (защото не парите и имотите, а послушието, ентусиазма в труда на роба са основата за да я бъде Империята). Затова постепенно и журналисти, психолози и социолози, ... ще стават все по-престижни/привилегировани занимания (присъединяващи се към вече утвърдените: банкери, политици, адвокати, ...). Какво прозрение е книгата 1984, там основното усилие е да бъде манипулиран/спечелен индивида от партията на Империята (докато за онези непартийните никой не се безпокои, защото те са в най-долната каста (например, разбирай дори не са граждани на САЩ/ ЕС, или разбирай други още по-низши създания като домашните животни и растения)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Докато ти пеят "Одата на радостта" ти набиват "евроценности" , ей тъй съвсем вежливо...и полека лека с песен влизаш у кошарата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 1
comet
преди 7 години
И забележете, формата на завладяване днес е чрез в пъти по-ефективният финансово-банков ТЕРОРИЗЪМ (който според случая може да има различни проявления: икономически, политически, медиен, военен, ...), вместо остарялата открита конфронтация (не е любезно значи, не е изискано, а е и поне 10 пъти по-скъпо струващо да се конфронтираш открито, т.е. не е цивилизовано някакси).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Аве нема проблеми , само да фалира Русия ...и у аспуха да му набият чипа ше е съгласен ...всичко дава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 7 години
Скоро вече няма да се налага да носиш лична карта и шоф книжка и кредитна карта щото чипът с всите данни ще циркулира в кръвта ти тогава ще се радваш ли на това че не можеш да се изплъзвеш от системата оковите?сега с телефончето в жоба е същото но нали има покемони игрички камерка и си викаш каква полезна джаджа е тва а не мислиш че сичко кое говориш и мислиш ходиш и снимаш дори и да не го правиш на момента отива някъде и някои го анализила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Печатането на пари (подкрепено с военно-политическата гаранция за несменяемост) е формата за национализация и заробване, която са замислили! 1000та трилиона дълг (на западната парична система) е близка известна ни цифра до пуснатите в обръщение световни пари (90% от тях пуснати от западната система). При печатането се облагодетелстват тези които печатат, които си разпределят 90% от напечатаното (като лихви по заеми, или нови заеми за разходи за държавни разходи, или спасяване на прекалено големите да фалират, и т.н.) за да доограбят собствеността на останалите. Идеална форма за изземване собствеността на населението, без социални революции и без национализации, ... с крайна цел 99% от населението да бъдат превърнати в роби на социална помощ. Дали който разбира какво става вече се интересува дали пуснатите пари ще ги увеличат от 1000трилиона с още 10, 100 или 1000 пъти в повече, ... щом населението получава заплати (социални помощи) само колкото му стигат само да се възпроизведе като перфектен роб/робот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
retro_69
преди 7 години
"Учените често посочват създаването на печатната преса от Гутенберг като едно от значимите изобретения, променило хода на историята. Значението на печатната преса е не само в преобразяването на печатарската индустрия, но и в създаването на условия информацията да достига до по-широка публика посредством масовото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Мдаа...даже и в тоалетната кога одиш те знаят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още