Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Проваленият хазартен залог на Мей

Най-добрата ѝ възможност днес е минимално мнозинство с премиер, чийто авторитет може никога да не се възстанови

Проваленият хазартен залог на Мей

Снимка: Ройтерс

Политическата ѝ кариера беше дефинирана от предпазливост. Затова наистина е жестоко за Тереза Мей и прекрасно за враговете ѝ, че това може да приключи с голям и катастрофален хазартен ход.

Преди девет седмици тя обяви предсрочни избори, рискувайки правителството си с цел да събере по-голямо мнозинство срещу привидно хаотичната лейбъристка опозиция. С прогнозите от анкетите за 20% аванс на консерваторите това изглеждаше като сигурен залог за смазваща победа и подновен 5-годишен мандат за партията. Но тогава последва един от най-драматичните сривове в британската политическа история, пише The Economist.

Балансът на парламентарните сили означава, че всякакви резултати са възможни, но нито един от тях няма да е „силното и стабилно“ правителство, от което страната се нуждаеше по думите на Мей, когато свика изборите. Тогава се говореше за консервативно мнозинство от над 100 гласа. Най-добрата ѝ възможност днес е минимално мнозинство с премиер, чийто авторитет може никога да не се възстанови. Единствената надежда на лейбъристите да формират правителство би била чрез оспорваща гравитацията сделка с други партии. Може да се наложат нови избори – четвъртите за Великобритания за малко повече от 2 г. 

Още по темата

Който и да остане начело, много скоро ще трябва да се бори с три кризи. Първата е хроничната нестабилност, завладяла британската политика, която трудно ще бъде потисната.

Изборите показаха разделена страна – между гледащи навън и навътре избиратели, млади и стари, космополитни градове и останалите, националисти и юнионисти.

Мей водеше торите в по-държавническа, нелиберална насока, с потежки регулации за фирмите и строги ограничения за имиграцията. Тачъристите, които потиснаха критиката си поради чувство за дълг или амбиция, ще наточат ножовете си. Лейбъристката партия, която при Тони Блеър постигна съгласие с пазарите, се върна към твърдо лявата социалистическа партия под ръководството на Джереми Корбин, който за разлика от Мей сега е неатакуем. На юг от шотландската граница двупартийната политика отново се  завърна след колапса на Независимата партия на Обединеното кралство (UKIP) и разочароващата кампания на либералдемократите. На север от границата шотландските националисти, макар и да остават на власт, загубиха достатъчно места, за да се хвърли съмнение върху втори референдум за независимост.


Последни новини

Коментари (0)


Още от Анализи
Германската позиция по "Северен поток" 2, която буди опасения за САЩ