IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестчасовият работен ден се оказа твърде скъп

Гьотеборгският експеримент е последният по рода си, проведен в Швеция, която се слави със своята социална система и политика

14:21 | 04.01.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

За шведите, които се надяваха да бъде въведен 6-часов работен ден, има лоши новини. Сега се оказва, че разходите са повече от ползите, предава Bloomberg.

Агенцията цитира предварителните резултати от двугодишен експеримент, който се проведе в шведския град Гьотеборг, родното място на Volvo. За да намали работния ден от 8 на 6 часа на медицинските сестри от старческия дом Svartedalen, градът трябваше да наеме допълнителнo 17 човека персонал, за което бяха необходими допълнителни 2,2 млн. долара.

Изследването показва, че служителите се чувстват по-здрави, което намалява отпуските и отсъствията по болест и качеството на грижите за пациентите се е повишило, но въпреки това градът няма да продължи с по-нататъшното изпълнение на плана. 

„Това определено е свързано с повече разходи“, заяви политикът от левия спектър Даниел Бернмар. „Повсеместното съкращаване на работния ден е нещо твърде скъпо“, добави още той.

Гьотеборгският експеримент е последният по рода си, проведен в Швеция, която се слави със своята социална система и политика. Опитът е следен с интерес по цял свят, като активистите на профсъюзите хвалят „прогресивна“ Швеция като ролеви модел за съкращаване на работния ден.

Въпреки че статистиката показва, че средната продължителност на работния ден в Швеция намалява в последния един век, понастоящем няма планове за въвеждане на 6-часов работен ден на национално равнище.

И все пак Бернмар би желал да види повече изследвания по въпроса дали намаленият работен ден води до повече ползи за обществото в дългосрочен аспект. Един от доводите „за“ е, че той би позволил на хората, заети в определни трудово-интензивни браншовер да увеличат трудовия си стаж.

„Аз лично вярвам в по-краткия работен ден като решение в дългосрочен план“, заяви той. „Колкото по-богати ставаме, толкова повече се нуждаем да оползотворяваме това богатство, по начини различни от покупка на нова кола или по-високо потребление“, добавя Бернмар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 7 години
за разлика от бачкаторите на мен ми звънят по работа дори след 22. Докато бачкаторите (ти ги нарече теака) ни приемат ни предават преди 8 и след 17 (примерно). Но това нямаше нищо общо с това което исках да кажа. Това че някои професии не позволяват ненормирано време, не значи, че не може да има опция за тези, които го позволяват. 12 часа всеки може да издържи стига да не е повече от 2 пъти седмично макс. Както казах, и ще бъде заплатено. За тебе може и да е неправилно, че има професии с 12 часови смени - това е факт. Печалбата на работника е пряко свързана с неговата договорка с работодателя! Сядат и се разбират! В мномента с тази липва на работна ръка ножа не е вече в работодателя, както преди, а в работника. Стига той да сложи на масата умения и професионализъм, а да не е тунеядец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Иначе съм съгласен че тази реформа ще остави по малка печалба у предприемача за сметка на работниците :):)но пак да повторя, гледам на това като качване на качеството на живота, а не като икономически изгодно... най-изгодно е да върнем робството по принцип :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
ПОвечето хора със собствен бизнес работят 12 и повече часа----горното не засяга хора със собствен бизнес, пък и никъде не казвам да няма овъртайм. и сега собствения бизнес не те фиксира на 8часа на ден. говорим за бачкатори****Да не говорим за професии като доктори и сестри (в болниците), които са на 12 часови дежурства (и дневни и нощни)------------това не е правилно, не можеш да ме убедиш че ако е бачкал 11 часа, на 12тия ще е адекватен.*****за Гъвкаво съм съгласен, но както писах по долу повечето професии не го позволяват, пък и ти пак си го прави гъвкаво но при фиксирани стойности на седмична база******Децата си ги гледаш като се прибереш, през деня---------------Тогава защо всички развити държави имат демографска криза и се налага да внасят джагали, които по колко работят ? ... 0!изпуснал си само да кажеш кога почиваш, зада си толкова енергичен и продуктивен ? и колко часа е твоето денонощие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 7 години
... а подизпълнителите не са ли служители на друга фирма ? тоест все тая, тук въпроса е до вътрешнофирмена ефективност. Също така мисля че това е друга тема по която съм съгласен че трябва да се въведе у нас и почасово заплащане, за случаите които си изброил.Евентуалния ефект не би бил икономически обоснован и като цяло безсмислен ако не бъде въведен от всички държави, по скоро на това го гледам като повишаване качеството на живот. Ти каза че ще се забавляваш повече ... което е добре за туристическия бранш и кръчмите, аз споменах че деца ще гледам :):) ... и двете са полезни за икономиката и за нас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 7 години
ПОвечето хора със собствен бизнес работят 12 и повече часа. Защото си носят работата навсякъде със себе си. Не казвам, че всички масово трябва да работят 12 часа, но ако се случва единично (и заплатено разбира се) не мисля е проблем. За сметка на това може да има дни с 4-5 часа. Да не говорим за професии като доктори и сестри (в болниците), които са на 12 часови дежурства (и дневни и нощни). Изхода е гъвкаво време, не фиксираното му намаляване. Децата си ги гледаш като се прибереш, през деня те са по-заети от теб, особено с тези нови целодневни градини и училища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Sakamano
преди 7 години
Може да си прав за големите работодатели, но не и за по-малките фирми. В някои дни се натрупва толкова работа, че се чудиш как да я свършиш, в други дни персоналът само седи и няма какво да прави. Затова някои фирми вече не искат да назначават служители, ами предпочитат да използват подизпълнители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 7 години
мислех че говорим за цялото общество, а не всеки с личния си пример ... и няма как да си ефективен 12 часа на работа... някои професии (повечето) не позволява гъвкаво раб време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
Sakamano
преди 7 години
Да бе, деца ще гледам. Ако имам повече свободно време, няма да го използвам за да се забавлявам, ами ще се занимавам с някакви пиkльoвци.Иначе, най ефективно е да има гъвкаво работно време. В по-натоварените дни може да работиш 12 часа, в други само 4 часа, или изобщо да не идваш на работа. В края на месеца се смята колко часа си работил. Примерно, ако си работил над 170 часа, за горницата ти се плаща двойно. Ако си работил под 170 часа, може да ти платят по-малко, но не под 70% от основната заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Jekata
преди 7 години
5400 долара на мед. сестра, хич не е зле! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 7 години
пак сте скъпи на триците ... 8 часовия раб. ден води до демографска криза ... ще бачкаш или деца ще гледаш или ще се надграждаш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още