IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След победата на Тръмп светът става непредвидим

Най-големият победител след изборите в САЩ е Путин, а най-големият губещ - притиснатите от Русия държави в Източна Европа, смята анализатор

17:41 | 09.11.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият президент на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ шокира Европа. Както и при Brexit резултатите от предварителните социологически проучвания отново се оказаха погрешни и до последния ден според тях опонентът му Хилари Клинтън се радваше на комфортна преднина, пише онлайн изданието EurActiv.com.

Предвид че републиканците овладяха напълно и Конгреса на САЩ – и Сената, и Камарата на представителите, Тръмп се очертава да получи огромна власт.

Според Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания, с идването на Тръмп на власт ще се окуражи развитието на популизма по целия свят. Така става почти сигурно, че лидерът на френската националистическа партия Марин льо Пен ще стигне до финалния тур на президентските избори догодина, а светът като цяло става напълно непредвидим, подчертава изданието.

Предизборното обещание на Тръмп да помогне за защитата на Европа като част от НАТО само ако членките на Алианса изпълняват пълните си задължения също предизвиква безпокойство, особено в Балтийските държави.

Според Грос Европа трябва да се възползва от възможността да покаже, че остава бранител на човешките права. „Америка се движи в обратна посока. Това, което трябва да направим, е да се сближим и да засилим външната и вътрешната политика в навечерието на ключовите избори през следващата година“, допълва той.

Грос прогнозира също така, че с Тръмп начело тежестта на западното общество в глобален аспект ще намалее значително.

„Истинската демокрация е в упадък, докато тесногръдата нелиберална демокрация е във възход“, казва още Грос, цитирайки термин, въведен от премиера на Унгария Виктор Орбан.

Експертът допълва още, че резултатите от изборите в САЩ не отразяват икономически проблем, а проблем с идентичността.

„Европа трябва да даде знак, че ще се държи заедно. Вече се мисли и за единна стратегия за отбрана“, коментира той, като подчертава обаче, че без Великобритания тази стратегия изглежда все по-малко осъществима.

„С Тръмп и Путин подобна обща европейска стратегия е необходима“, казва още Грос.

Чарлз Грант, директор на Центъра за европейска реформа, допълва, че най-големият победител от изборите в САЩ е Путин, а най-големият губещ – Украйна и другите държави от Източна Европа, притиснати от Русия.

Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
а ти прочети Superforecasting: The Art and Science of Prediction
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
vstoykov
преди 7 години
Предвидимост никога не е имало. Освен във въображението на "анализаторите".Четете за повествователната заблуда в книгите на Талеб (или наративната самоизмама - така е преведена в "Мисленето" на Канеман).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 26 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
тея обаче не млъкват еврейските змии мамата са си еббали брате. Ем стана тоя президент и продължават да съскат, ама той ама губещи са всички, бре деебба маа му "всички губещи" па цела Америка подскачат и някои "диктатори" покрай тва. Губещи са педдалите кат Грабиел и Шулц и министъра в Люксембург с мъжа му аз други куррви нен виждам да са се разревали ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 24 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Тръмп не е солов играч! Не е по силите на един срещу всички да спечели - Тръмп имаше мощна, макар и дискретна подкрепа от конретни кръгове в Америка и Европа, предимно от едрия индустриален бизнес. Тези хора сега ще започнат да преподреждат фигурите по дъската, затова некои лоясали от години във властта в Европа треска ги тресе... Нов бард^ак ще иска нови ку^рви, а старите ще ривът... Те затова риваха още в аванс... Наистина е възможно много по-сериозно разджуркване на ситуацията, отколкото се изпускат разни хлипове в публичното пространство... И колкото по-бавно и по-натанък започнат да се случват, толкова ще са по-дълбоки... Най-вероятно изобщо не става дума за обичайните рокади между демократи и републиканци - републиканските крезове в болшинството си гласуваха срещу Тръмп - начи и там може да има "олеле...!" Наистина може да стане интересно... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Е как светът ставал непредвидим. Всички предвиждат шок и ужас, денят на страшния съд, крах, загиване на долара, трагедия и др. апокалиптични картини. Това ако не е предвиждане, не знам кое е.Ето например, фрау Урсула така се е шокирала горката, че нямам думи. Явно е очаквала, че по презумпция за да има "gender diversity" ред е било Хилари да стане президент и върховен главнокомандващ на най-голямата армия в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 7 години
Единственото което съм целял, e да помислите малко. Не може да веете като прани *** твърденията му, че ще нормализира отношенията с Русия, а да неглижирате изразеното желание са сваля самолетчета. Поне аз мисля, че този човек ще пожелае да покаже кой е господарят на света. И на Путин е отредена ролята на шут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 6
dr.5rov
преди 7 години
Та нали това е и целта на тази неочаквана победа. Сега всички се чешат по главите от Китай до Париж и се питат Ам сега ко да праимТака САЩ си осигуряват така необходимият им оперативен простор. Тръмп дойде като алтернатива на статуквото и с това САЩ поставят в състояние на неизвестност останалите, които вече си имат изградени стериотипите на поведение и това ги обърква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 6
tisia
преди 7 години
...човека е казал,че иска нормални отношения с Русия и с всички страни от нашия свят...това е казал....самолетчета сваляха до сега...основно на думи ....и нашият Ненчев също сваляше....всичко се променя и е време да изтрезнеете вие... "свалящите" самолети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Като опраскаш ментака и самолетоносачи ше сваляш , пъпеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 7 години
Там съм само на залата. В момента жуля 100 гайди. Никога те го бях пил и се полакомих за промоцията, но не ми харесва защото съм свикнал на Джак Даниелс. А въпроса е, ще сваляме ли самолетчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още