IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция – страна в хаос

Държавата, на която Европа залага за решаване на бежанската криза, е разтърсена от безпрецедентна терористична вълна

09:10 | 24.03.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Булевард &quot;Истиклял&quot; в Истанбул ден след атентата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Булевард "Истиклял" в Истанбул ден след атентата. Снимка: Ройтерс

Докато общественият и медиен фокус e прикован върху атентатите в Брюксел от вторник и издирването на терористите, замесени в случая, Турция сякаш остава извън полето на европейската загриженост, ако се съди по актовете на солидарност.

Нека обаче отбележим, че кървавите събития през уикенда в Турция не се изчерпват само с булевард "Истиклял” в Истанбул. В град Нусайбин в югоизточната част на страната в атака на забранената „Кюрдска работническа партия (ПКК)“ според турските медии са загинали двама войници, а при друга атака -  трети войник. Генералният щаб съобщи, че по време на антитерористични мисии са били убити поне 28 въоръжени членове на ПКК.

В Измир полицията е арестувала 19 души, включително двама районни кметове на кюрдската опозиционна партия HDP. Причината, според държавната информационна агенция DHA, е планирана демонстрация за кюрдската Нова година. А преди този празник традиционно нервите в страна са обтегнати, пише в свой обзор германският Sueddeutsche Zeitung.

Турция, на която Европа разчита толкова много за решаване не кризата с бежанците, е разтърсена от тероризъм. За изпълнението на сделката с бежанците Брюксел се нуждае от стабилен партньор, а вместо това европейците са принудени да си сътрудничат с една разкъсвана от терор страна, с правителство, което обявява цели части от обществото за врагове, с държавен апарат, който погазва основните човешки права и изглежда същевременно изглежда неспособен да защити своите граждани.

Накъдето и да погледнем, виждаме влошаващи се конфликти. Да вземем за пример терористичния проблем - и факта, че заплахата идва от две посоки. Кюрдските екстремисти вече взимат под целта си не само държавата, но заплашват с акции и градовете и туристическите центрове. Същевременно и заради гражданската война в Сирия нараства и ислямистката заплаха - особено от страна на „Ислямска държава“.

Терор от две страни - това би било предизвикателство за всеки апарат за сигурността. Турция обаче е доведена до ръба на издръжливостта. Това показва и фактът, че властите не успяват да предотвратят неколкократно атаки. Те не взимат на сериозно редица предупреждения, или умишлено ги игнорират, поне такова ужасното подозрение имат мнозина в Турция.

Но не само бомбените атентати дестабилизират страната. В югоизточната част на Турция от няколко месеца ескалира война. Боевете между армията и ПКК отново са възобновени. За разлика от миналото сега битката, която бушува с прекъсвания в продължение на повече от три десетилетия, и взе най-малко 40 хил. жертви, вече не е само в планините и селата, но и в градовете. Стотици цивилни са били убити от началото на голямата операция през декември, включително много деца. Смята се, че няколкостотин хиляди души са вътрешно разселени.

Въпреки сериозните акции от страна на правителството властите не успяват да контролират насилието. Също така не се вижда и политическо решение - двете страни продължават да се въоръжават, не на последно място защото парламентарното представителство на кюрдите HDP все по-често е под натиск. Партията, която през миналата пролет все още се считаше за надежда за мир, все по-трудно успява да се разграничава от екстремистката ПКК.

В същото време правителството отказва да говори с умерените кюрди. Неотдавна президентът Реджеп Тайип Ердоган и представители на управляващата партия ПСР поискаха да се отнеме имунитета на петима депутати от HDP, включително на лидера на партията Селахетин Демирташ и на Фиген Юксекдаг. Междувременно в парламента се разгоря сложен спор за снемане на имунитета на почти всички депутати. Петимата депутати, ако се стигне до там, ще бъдат поставени на сериозно изпитание, а едно от обвиненията е терористична пропаганда. 

В обществения дебат доминира т. нар. войнствена реторика, подклаждана преди всичко от президента. Преди дни Ердоган заяви войнствено, че „който в борбата срещу терора е на наша страна, е наш приятел, а който не е – е наш враг“. И нищо друго – демокрация, правова държава, свобода – няма значение. Нямало никаква разлика между терориста с бомба в ръка  и онзи, който подкрепя терора с химикал в ръката си. Намерението на Ердоган очевидно е да разшири още повече правната дефиниция на тероризма. В бъдеще всеки, който критикува мерките за борба с тероризма на правителството, може да бъде обвинен, че е поддръжник на тероризма, предупреждава колумнистът на Hürriyet Мустафа Акьол.

Но и сега натискът над медийните компании, учените и юристите е безпрецедентен. Срещу трима учени, които са подписали петиция за мир в кюрдските райони, е издадена заповед за арест. Британски учител, който искаше да помогне на колегите си в съдебната зала, бе арестуван и изгонен от страната, в раницата му охраната е намерила покани за кюрдската Нова година.

Когато Кан Дюндар, главен редактор на антиправителствения ежедневник Cumhuriyet, и кореспондентът му в Анкара бяха освободени от Конституционния съд след три месеца в затвора, Ердоган заяви, че няма да вземе предвид решението. А на два пъти властите елмиминираха цели медийни компании, като ги поставиха под държавна опека. Те са обвинени в „терористична пропаганда".

Ако държавата не посегне „със своя скрит под кадифена ръкавица железен юмрук" върху главите на терористите, насилието няма да спре, каза Ердоган. Досега обаче железният му юмрук не попречи страната да потъва в хаос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
citizen_bg
преди 8 години
Това със звездичките дето го редактира сайта да се чете като: "ръчно направена обувка, обикновено от нещавена свинска кожа, използвана от народа в по-стари времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
citizen_bg
преди 8 години
Ха-ха... И тебе те разпознаваме. Ти си ония от агенция "мИнджев и кретенаров",..с многото никове,.. "капиталето" както те нарича тук един форумец. Ако си измиеш гуреливите очички и да вземеш и да ги прочетеш тия дето са ти ги дали от агенцията да ги цитираш, може да ти влезе малко в кухата лейка. Почни например с Достоевски и как ги е видял и описал гейропейците в "Зимни бележки за летни впечатления", след като ще го цитираш. Много актуално. И тебеподобните *** ще намериш изрисувани там. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Уточнител
преди 8 години
РАЗМИШЛЕНИЯ ЗА РУСКИЯ НАРОД1.Павлов в своята Нобелова реч казал следното:"Всъщност, аз трябва да изразя своя тъжен поглед върху руския човек. Руският човек има слаба мозъчна система и не е в състояние да възприема действителността като такава. За него съществуват само думи. Неговите условни рефлекси не са съгласувани с реалността, а с думите. "(За първи път публикувано в списание "Звезда" през 1927 г.).2. "Руснакът е най-големият и най-нагъл лъжец в целия свят." Тургенев;3. "О, колко трудно е да се живее в Русия, в този смърдящ център на физическа и морална поквара, подлост, лъжи и злодейства." Аксаков;4. "Хора, които блуждаят из Европа и търсят, какво могат да разрушат и унищожат само заради забавление." Достоевски;5. "Не хора, а скотове, простотия, дива орда, душегубци и злодеи." Булгаков;6. "Най-важното достижение на руския народ е неговата садистична жестокост." Горки;7. "Хора, които мразят свободата, обожават робството, обичат веригите на ръцете и краката си, мръсни физически и морално, готови във всеки един момент да потискат всеки и всичко." Шмелев;8. "Хора безразлични и към най-дребните задължения и към най-дребната справедливост, и към най-дребната истина, хора, които не признават човешкото достойнство и като цяло не признава нито свободния човек, нито свободната мисъл." А С Пушкин.9. "Нещастни хора, които повтарят мантрата за величието на Русия. Те не трябва да се проклинат, защото няма какво да се проклина. Това са празни места. 70 години те празнуват победата над фашистите! Вече всички фрицове издъхнаха, а робите все празнуват. Тъй като те нямат какво друго да празнуватЗа 70 години нито една победа, нито едно постижение, само една показност.....Те наричат американците ***. Искрено се смятат за конкуренти на Америка . Седят зад компютър, работещ под американска операционната система, който е свързан към Интернет, която също е измислена от американците, и ги наричат пиндоси! А по телевизията ги заплашват с ядрена война. Не заплашват да се конкурират с IBM или с Apple - не, заплашват да хвърлят бомбата. Ако пък някой е забравил, бомбата са им подарили американците, също. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Уточнител
преди 8 години
РУСИЯ - СТРАНА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТОбщият експорт на Руската федерация (РФ) за 2011 г. се равнява на $516 млрд.Делът на суровините и материалите в обема на целия износ е 93,3%. От тях нефтът и нефтопродуктите са 62,0%, газът 11,2%, черните метали и полуфабрикатите 10,2%, минерални торове 3,6%, каменните въглища 2%, дървесината, цветните метали, рудата и железните концентрати 4,3%.Делът на технологичната продукция от общия обем на експорта на Русия е 6,7%, от които оръжието 2,3% и други 4,4%. За сравнение през 1980 г. 25% от износа на СССР е бил в готова продукция.Приходите от експорта (над 93% от който се състои от суровини) са най-важното перо от държавиния бюджет на Руската федерация и съставляват 54,5% от всички доходи на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Уточнител
преди 8 години
Капитализацията на икономиката на Русия, на която е поставена задача да осигури най-малко изравняване, а според Путин - и изпреварване на САЩ във военната област, е по-слаба от всяка една от петте най-големи водещи американски компании поотделно и е съизмерима с икономиката на една такава могъща страна от НАТО, като Дания. Подробности: http://quote.rbc.ru/topnews/2014/12/17/34282130.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Уточнител
преди 8 години
Неграмотен ЧервеноРуски ***, колкото и да си сменяш ника, пак си разпознат:be_тъп. Къш оттук, с четвърти клас не пускат във форума.Бегом в Сибирь!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
be_google
преди 8 години
ние, обикновенните хора ще платим с кръвта си делата на днешната европейско-американска олигархия! С Испания загинаха стотици хора, във Франция, в Белгия....хиляди пострадаха от т.нар. "бежанци", повечето с вид на радикални ислямисти...вижте в ютубето видеа от Англия- шериатсски патрули и побои над хора заразяли безумният ислям и идиотиите за някви девици като фърлиш топа! Знам само, че другите религии не убиват хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
be_google
преди 8 години
Значи Асад разгони демастранти в калашници и го изкараха по лош от адолф, а радикалният главорезец режеп сатрапов ердоган който гази от години с танковете си Кюрдистан е ПРЪВ ДЕМОКРАТ...дори ЕС му дава МИЛИАРДИ НАШИ ЕВРО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Тава е
преди 8 години
Състоянието в Турция е много успешен и перспективен /за нечии интереси/ ход на САЩ. Европа е изправена пред дилема да вземе змия в пазвата си или да се разпадне. На границите на РФ ще се разположат най-модерните оръжия на САЩ и близо 2 милионна войска мюсолмани...А съгласно световният опит на САЩ при подобна дестабилизация, трябваше вече да има ново правителство. Да, ама не-Ердоган е много удобен в Сирия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Приемането на Турция в Евросъюза ще е надгробния паметник на християнска Европа...и на Европа въобще ! Ще има разширение на Азия на запад !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още