IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо реагираме различно към терористични атаки в Брюксел и в Анкара?

Безразличието ни към жертвите на Изток се превръща в двигател на терористични организации като ИДИЛ

15:27 | 23.03.16 г. 31
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За пореден път Европа е разтърсена от последиците на терористична атака – и за пореден път отговоря по начин, който се превръща в трагична рутина, коментира журналистът Ясмин Ахмед за Independent.

В социалните медии Facebook активира функцията си за безопасност Safety Check, а Twitter се изпълни с хаштагове и карикатури. В реалния свят белгийското знаме се издига или прожектира по националните паметници на съседните европейски страни. Реакциите придобиват очертанията на мрачен ритуал на погребение. И може би те са важни за нас, защото ни помогат да осмислим невероятния ужас и ни дават инструменти, с които да заявим неотстъпчивостта в лицето на терора.

Кметът на Париж публикува в Twitter, че Айфеловата кула ще бъде осветена в цветовете на белгийското знаме, Даунинг Стрийт издигна белгийския флаг, а ВВС съобщи, че думата „Брюксел“ на редица езици доминира в най-популярните световни трендове в Twitter.

Въпреки това има известно негодувание, когато споделяме карикатурата на Планту, показваща солидарността на Франция към Белгия, пише Ахмед. Къде е карикатурата за онези, които загинаха в Турция от ръцете на терористите? Защо Даунинг Стрийт не вдигна турското знаме след терористичните актове в Анкара?

Миналата седмица трима загинаха и 36 бяха ранени, на 28 февруари жертвите бяха 28, а ранените – 60, а през януари две нападения оставиха след себе си 18 убити и 53 ранени. През 2015 г. вълна от атаки доведе до смъртта на 141 души и до 910 ранени.

Силата на терористична атака не трябва да бъде измервана по броя ранени и убити. Всеки живот отнет, за да се докаже дадена политическа гледна точка е престъпление. Но цифрите остават. Толкова повече животи бяха отнети в Турция, а Европа остана безмълвна.

Явно има граници на нашата солидарност и тези граници неудобно съвпадат с картата на Западна Европа. Турция остава извън полето на нашата загриженост, недостатъчно близо, за да получи скръбта ни.

Турция е някакво екзотично място, където ходим на почивка, но не и място, което трябва да разберем или за което да пилеем съчувствието си, пише авторът.

Подбудите, които стоят зад атаките в Турция, са различни от тези зад нападенията в Брюксел. Някои от тях са в името на дългогодишното движение за независимост на кюрдите от турската държава, други се организират от същите ислямски фундаменталисти – ИДИЛ, които осъществиха и нападенията в Брюксел. Тактиката им обаче е една и съща: терора. Колективният ни отговор също трябва да бъде един: съчувствие и солидарност.

Нашето безразличие и ежедневното ни подозрение към Исляма е двигател на терористични организации като ИДИЛ. Като мюсюлманка и оцеляла след терористично нападение Малала Юсафзай наскоро говори срещу проблема за разделянето на жертвите на тероризма на Изток и Запад: „Ако намерението ви е да спрете тероризма, не се опитвайте да обвинявате за това цялото мюсюлманско население, защото това няма да спре тероризма“.

Трябва обаче да се вслушаме в последното ѝ предупреждение „Това ще радикализира още терористи“.

Още за взривовете в Брюксел следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 0
emo61
преди 8 години
Ако турците в България поискат да се отцепят и те ли ще бъдат народ борещ се за свободата си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
Екстремизъм и тероризъм имат нещо общо-смъртта. Забравихме 7 те самозапалили се в протест срещу тиранията. Те са индивиди.Терористите вземат невинни жертви и манипулират обществото. Терористичните акции са средство на управляващите за мотивиране на грешни и престъпни действия...Сега Европа се върна с 20 години по отношение правата и свободите на гражданите си и автоматично получават решения много финансови и политически проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
Дядо Мечо
преди 8 години
Батка, това последното дето си го написал хич, ама хич не ми харесва. За съжаление обаче си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
В случаите на атентати пък в Русия дори има злорадство и радост от страна на западняците, че са избити руски хора. Причините за тази реакция са повече от ясни - омразата към руснаците затова че са силни. Имаше тогава публикации в грантовите медии че горките терористи били третирани "жестоко" от руските служби. Ченето да му падне на човек от подобни констатации на болни глави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Защо реагираме различно към терористични атаки в Брюксел и в Анкара?"===Обяснението е простичко за Брюксел и Анкара. В единия случай имаме избиване на хора чиято вина е просто НАИВНОСТ. Наивниците вярват че правителствата им нямат нищо общо със случващото се. В случая с Анкара имаме война между турската държава и народ борещ се за свободата си. Различни са причините и хората ги виждат. ==== Пример: "Един от брюкселските терористи хванат в Турция преди време, в Белгия го пуснали" Защо!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 8 години
Виктория бъркаш,Българите изобщо не ги интересува ни туркия ни запада.Медиите реагират различно.Кога нато мята бомбите не виждаме репортажи в стил вчера американците бомбардираха Сирия.На малкия Ахмет му няма единия крак къщата му е в руини а майка му баща му братята и сестрите му са ха кайма.Навсякъде останките от къщата са опръскани с мозък и кръв...Такива репртажи независимите демократични и цивилизовани медии не излъчват.*** виж думнали някакви пуеци в Брюксел стой та гледай рев до небето то са кънчовци райчовци цветанки експерти кошлуковци цял месец вайкане и кършене на ръце от разни глупави репортерки.Кой каквото си е надробил да си го сърба.Зашада ще си плати сметката за убийствата и грабежите до стотинка щото в Природата има баланс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 8 години
Бате Пешо не реагира различно на атентатите в Турция и Белгия и Франция.Хората знаят къде да удрят.И турците и запада са ми еднакво противни и гнусни така че колкото по бързо останалия свят ги ликвидира толко по добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Ако приемем, че българското РОМОВО племе са индийци, както се анонсира! Аз го вярвам! Едва ли Индия и Пакистан само разделението им пречи да бъдат КИТАЙ! :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Ако приемем, че българското РОМОВО племе са индийци, както се анонсира! Аз го вярвам! Едва ли Индия и Пакистан само разделението им пречи да бъдат КИТАЙ! :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
А днеска гледах за разделянето на Индия от Англо_наглото племе. Пакистан, Шри ланка, Кашмир, Бангладеш Непал всичко разделили сакън да станат пак обединени и да имат икономическо надмощие някога. И така ги опетлали с религия и касти и глупости разни щати и системи, че на тея ше им треат векове докато се обединят пак и започнат да действат като един. Това е и една от причините която Индия никога не може да бъде Китай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още