IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо големите петролни компании трябва да се самоубият

Иран твърди, че може да добива петрол само за 1 долар за барел, при това с технологии от 19 век

22:33 | 29.12.15 г. 12
Защо големите петролни компании трябва да се самоубият

Цените на петрола сега се установиха дългосрочно в диапазона 30-50 долара за барел и потребителите на енергоресурси по света се радват на годишно увеличение на приходите от над 2 трилиона долара. Това посочва в коментар Анатол Калецки пред Project Syndicate, предаде БТА.

Това почти сигурно ще ускори световния икономически растеж, тъй като облагодетелстваните от това огромно преразпределение на доходите са предимно домакинствата с по-ниски или средно големи доходи, които харчат всичко заработено.

Разбира се, ще има и големи губещи - главно правителствата на страните, добиващи петрол, чийто резерви ще намалеят и ще заемат от финансовите пазари колкото се може по-дълго време вместо да намалят държавните разходи. Това е все пак подход, предпочитан от политицитe, особено когато водят войни, отстояват геополитически интереси или се сблъскват с народни бунтове.

Не всички производители обаче ще изгубят в еднаква степен. Една група наистина пострада много силно: западните петролни компании, които обявиха намаляване на инвестициите на стойност около 200 милиарда долара тази година.

Това решение спомогна за отслабването на фондовите пазари по света. Колкото и парадоксално обаче да изглежда, акционерите в петролни компании биха могли да спечелят доста от новата ера на евтиния петрол.

Трябва да бъде изпълнено само едно условие. Ръководствата на големите енергийни компании трябва да се изправят лице в лице с икономическата реалност и да се откажат от безсмисленото харчене на пари за намиране на нови петролни находища. Така 75-те най-големи петролни компании все още инвестират над 650 милиарда долара годишно за откриване и извличане на изкопаеми горива на фона на една все по-трудна конюнктура.

Това е едно от най-неправилните решения за разпределяне на капитал в историята. То е икономически обосновано само в условията на изкуствени монополни цени.

Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
mistt
преди 8 години
провери защо е забранена марихуанатапровери Форд с какво гориво се е зареждал - 100% био-дизел от коноп!!!нефта е елементарен контрол енергиен за зомбита , но вече не хваща дикиш , успешно се замества в момента с инфо-контрол през нета , ТВ и преса...а 15 $ за барел е неточна , ако главата (дрогата )се продава отделно тогава барел нефт ще струва сигурно- 50$(МИНУС 50 ДОЛАРА)т.е. био-дизела ще стане отпадъчен продукт при производството на трева :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
mistt
преди 8 години
Цената на нефта , ако те слушаше теб , трябваше да е около 800-1000 $.Такива са ти прогнозите! Погледни пазара - това не е финансов(кух)пазар , ако бе такъв(твоето мнение) всеки от ранга на Сорос може да изкупи ВСИЧКИЯ НЕФТ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 50 Г !!! Но не се прави???Някъде има грешка???Някъде има измама!!!=1= Нефта е само възстановяващ се продукт (учили сме го в 6 клас-отскоро всяка СМИ го споменава , за да не се излагат като теб=абиогенезата= )=2=има по-евтини технологии=3= дори има заместители -Био -нефт от марихуана - стойността на горивото отива на 15$ на барел!!! (царевица Бразилия около 70 $ беше?) да не забравим-емисиите на диазотен оксид (N2O) при използването на гориво от рапица и царевица допринасят повече за глобалното затопляне от емисиите при използване на изкопаеми горива=ти във всеки пост твърдиш обратното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
mistt
преди 8 години
Насе, Насее..... коментара ти няма нищо общо със статията , освен това няма нищо вярно в него . Колко стана нефта???36$ - цена надут балон- реалната , пазарна цена е около 15-20 $(Брент -Северно море) не коментирам цена 1-5 $ (себестойност) защото кол. са недостатъчни(засега).Но до 5-10 г е нормално зомбита и платени клакьори като теб да отпаднат като структуро определящи за пазара (посаждат паника и служат на биг нефтени компании) -тогава употребата на нефт ще падне с 70% , а цената ще я видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Компаниите са юридически лица, създадени с комплект цели:1.Генериране на печалба чрез2.Генериране на продукт и/или/или и 3.Предлагане и доставка на услугиАко първото изчезне, останалите някак стават безпредметни та, ето защо е време за прераждане: Обновяване по т.1 и т.2., докато е възможно с повече активизируем ресурс. Иначе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
be_google
преди 8 години
абосолютно прав си! :))) сега предстои да прекратят и спекулата с петролни деливати и несъществуващи количества....ПОВЕЧЕТО ПРАВИТЕЛСТАВА В ЕС ще са пред фалит само след няколко месеца, заради липсата на десетки милиарди приходи от ДДС, акцизи и мита от петролните продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
be_google
преди 8 години
Не мисля, че ще останат западни компании в бизнеса с добив на петрол....ше си върятат само на борсите голите дъта....ама и тая далавера ще секне скоро!!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 4 Проблема е ,че катастрофите са три - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 и без нова ''система'' няма да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Ясното формулиране на проблема може да доведе до паника във финансовата сфера, и на борсите но трябва да се каже ясно ,че петрола е изчерпаем енерг.източник ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Това което ме притеснява е до колко може да се откажем от петрола и технологичното време за трансформацията на света за функциониране без петрол тоест ако не се почне до няколко години трансформацията после ще е късно и заради проблема,че не може да се откажем на 100% Жак Фреско още 1974год. говори за ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2макар ,че не съм съгласен с някои неща казани от Жак Фреско за проекта ''Венера'' - https://***.thevenusproject.com/bg/и във филмът ''Рай или унищожение'' - http://***.dokumentalni-bg.com/2013/01/paradise-or-oblivion.htmlкато цяло трябва нова ''система'' и системен подход за ресурсно базирана и планирана екологична икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 57 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Спомням си какъв вой беше когато петролът от 10 долара стана 12 и всички ревеха как може такава лакомия при положение че добивът му струва 2 долара на барел. След това петрола стана 140 долара и почнаха да обясняват как при цени под 70 долара са на загуба - Сега цените паднаха на по 36 долара но като гледам почти никой не се отказва явно им харесва да работят на "загуба"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Забележки? Любопитно, какви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още