IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Испания е по-застрашена от тероризъм?

Второто поколение мигранти от Северна Африка, на пръв поглед добре интегрирани в страната, често пъти се подвизават в света на дребната престъпност

08:39 | 19.08.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ница, Берлин, Лондон, Стокхолм, а сега и Барселона: терористи вече на няколко пъти целенасочено газят хора, врязвайки се с превозни средства в пешеходци.

Вчерашните атентати в Каталуния са най-тежкото терористично нападение в Испания след 11 март 2004 г. Тогава в четири регионални влака избухнаха бомби, които убиха 191 души. 

Вече близо 13 години в Испания сякаш беше спокойно, нямаше ислямистки тероризъм. Но опасността очевидно дреме в лицето на много хора, живеещи по периферията на испанското общество, пише в свой анализ Deutsche Welle.

Второто поколение мигранти от Северна Африка, млади мъже от марокански или тунизийски семейства, на пръв поглед добре интегрирани в страната, често пъти обаче се подвизават в света на дребната престъпност: тъкмо тази група хора стават с предимство жертва на пропагандата и облъчването, които проникват в техните среди.

В социалните мрежи техни братя, братовчеди и приятели непрекъснато ги подканват да предприемат нещо – например, срещу несправедливата война в Сирия. Или пък да се присъединят към „Ислямска държава”. Откакто обаче терористичната организация изгуби големи територии в Сирия и Ирак, терористите все по-често атакуват цели в Европа.

Притегателната сила на джихадистите от така наречения "халифат" действа и в Испания. Тук тя дори е още по-интензивна, отколкото другаде в Европа, защото са налице два допълнителни катализатора: географията и историята. Най-много потенциални терористи испанската полиция е успяла да изолира както в големите градове, така и в испанските ексклави в Северна Африка – Сеута и Мелиля.

Още Ал Кайда пишеше в програмата си, че целта е да "да бъде възвърната арабската Ал Андалус". Тъй че от „Ислямска държава” просто са копирали тази точка.

Вече отдавна има сигнали за предстоящи терористични нападения в Испания. В този смисъл случилото се в четвъртък е шок, но не и изненада. Испанските власти до момента вършат добра работа и през годините са успели да предотвратят доста нападения. Само през тази година арести бяха извършени на Майорка, на Канарските острови и в континентална Испания. Но в днешните времена абсолютната сигурност е нещо непостижимо.

Всичко за терора в Европа четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Бойчо Попов - Бежанците насърчават германската икономика http://***.investor.bg/evropa/334/a/bejancite-nasyrchavat-germanskata-ikonomika-202522/Десислава Попова - Бежанците в Европа като бизнес възможност http://***.investor.bg/analizi/91/a/bejancite-v-evropa-kato-biznes-vyzmojnost-202213/Бойчо Попов - Daimler ще подсилва работната си сила с бежанциhttp://***.investor.bg/***/444/a/daimler-shte-podsilva-rabotnata-si-sila-s-bejanci-201894/Виктория Тошкова - Мигрантите - необходимостта на Европаhttp://***.investor.bg/evropa/334/a/migrantite-neobhodimostta-na-evropa-201885/Василия Пейчева - Бежанците могат да компенсират недостига на медицински сестриhttp://***.dnes.bg/world/2016/03/06/bejancite-shans-za-medicinskite-griji-v-germaniia.295134
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
cido
преди 6 години
Понеже в другите части на Европа са интегрирани....Журналята правят пачки....Истината госпада журналисти е другаде! Обикновенните хора страдат, а политиците си имат охрана! Навсякъде!Щом сме във война да се държим подходящо, а не да мрънкаме като заявяваме куха съпричастност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Никъде не са добре интегрирани. Даже изобщо не са интегрирани. Равните възможности, които им се предоставят, не изчерпват понятието "интеграция". Те биха били интегрирани, ако изповядваха същото светоусещане. Но това не е така. Елитите признаха провала си в проповядването на миш-маша, който дотегна на всички нормални хора. Тези хора обитават някакви гранични светове, каквито ние не можем да си представим. Ние не знаем живота на нощна София, защото си лягаме след първата ракия. какво остава за тези маргинализирани и затворени общества, които са капсуловани като за мисия до Марс. В пълна заблуда сме относно представите за интеграцията. Мислим,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още