IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари започват седмицата с повишения

Паундът поевтиня, след като британският премиер Тереза Мей даде начален тласък на Brexit в неделя

11:51 | 03.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Азиатските пазари започват седмицата с ръстове, докато инвеститорите очакват новини за евентуално споразумение между Deutsche Bank и американското министерство на правосъдието, пише CNBC.

В същото време паундът поевтиня, след като британският премиер Тереза Мей даде начален тласък на процеса на излизанене на Великобритания от ЕС в неделя. Британският премиер заяви, че до края на март 2017 г. Обединеното кралство ще активира член 50 от Лисабонския договор за напускането на Европейския съюз.

„Това попари всякаква надежда за втори референдум за оставането на Великобритания в ЕС и постави времева рамка от шест месеца, в които британското правителство трябва да се подготви за преговори“, коментира Алекс Виджая, трейдър в CMC Markets.

Паундът поевтиня спрямо американската валута, като се търгува за 1,2927 долара към 9:30 часа българско време. По-рано британската валута достигна нива от 1,2902 долара за един паунд, което е най-ниското равнище от средата на август.

Междувременно австралийският ASX 200 прибави 0,78% до 5 478,5 пункта, стимулиран от енергийния подиндекс, който нарасна с 1,33%.

Японският Nikkei 225 финишира с ръст от 0,9% до 16 598,67 пункта. В Хонконг Hang Seng index се покачи с 0,97%, докато пазарите в Малайзия и Южна Корея бяха затворени в понеделник заради официални празници.

Източник: CNBC

Индийските акции поскъпнаха, въпреки че септември донесе забавяне на производствената активност. Индексът Nifty 50 добави 1,03%, а Sensex се покачи с 0,95%.

По време на търговията трейдърите следят за потенциално развитие на кризата между Deutsche Bank и американското правосъдно министерство.

Цената на акциите на Deutsche Bank се изстреля нагоре в петък след новината, че кредиторът и министерството на правосъдието са близо до сключването на споразумение за 5,4 млрд. долара.

Днес стана ясно, че разговорите на Deutsche Bank с американското министерство на правосъдието за уреждане на делата, свързани с ценни книжа, обезпечени с ипотеки, продължават. Засега висшите ръководители и на двете страни не са получили за одобрение предложение за сделка, съобщи тази сутрин MarketWatch.

На петролния пазар фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха с 0,64% до 47,93 долара за барел, докато тези на европейския сорт Брент понижиха цената си с 0,44% до 49,97 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още