IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия започват седмицата със смесена търговия

Австралийският пазар затвори на най-високото си ниво за последните десет дни

11:09 | 28.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатскитe фондови пазари се търгуваха смесено в понеделник, като на фокус бяха последните икономически данни за втората най-голяма икономика в света, съобщава CNBC. Обемът на търговията в региона обаче беше слаб, тъй като борсите в Хонконг, Тайван и Южна Корея бяха затворени заради празници.

Смесените резултати от Wall Street в понеделник също ограничиха търговията в Азия. Технологичният индекс Nasdaq Composite затвори с 1% надолу в петък, притиснат от спадa от почти 5% на акциите на iShares Nasdaq Biotechnology ETF. Индексът S&P 500 приключи без промяна, а Dow Jones Industrial Average – с ръст от 100 пункта.

Японската борса се срина с 1,3%, след като в петък отбеляза ръст от почти 2%, преди публикуването на данните за индустриалната печалба в сряда и проучване за корпоративните настроения от централната банка.

Акциите във фармацевтичния сектор продължиха отрицателната тенденция на сектора в САЩ от миналата седмица. Акциите на Takeda Pharmaceutical и Sankyo поевтиняха с по 2%, а тези на Daiichi Sankyo се сринаха с почти 4%.

Въпреки първоначалния си ръст цената на акциите на Suzuki Motor спадна с 2%, след като в събота обяви планове да продаде дела си от 1,5% в Volkswagen на Porsche. Цената на сделката не беше обявена, но Suzuki заяви, че ще отбележи печалба за 304 млн. долара от постъпленията.

Китайският индекс Shanghai Composite успя да се възстанови от загубите и навлезе на положителна територия през последния час на търговията, приключвайки с повишение от 0,3%. По-рано в сесията индексът удари най-ниското си ниво от почти 2 седмици до 3042 пункта.

Банките бяха сред най-големите губещи, като акциите на Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China и Bank of Communications поевтиняха с по над 1%.

Цените на акциите на петролните компании PetroChina и Sinopec също спаднаха с по над 1% след понижение от 1% на цените на суровия петрол.

Австралийският индекс S&P ASX 200 затвори на най-високото си ниво за последните десет дни след ръст на финансовия сектор.

Акциите на Australia New Zealand Banking, Commonwealth Bank of Australia, National Australia Bank и Westpac поскъпнаха с над 1%, докато тези на AMP и Macquarie скочиха с по 2%.

Цената на акциите на M2 се вдигна с 13% след новината преди старта на търговията, че телекомуникационната компания ще се слее с конкурента си Vocus, създавайки компания за 3 млрд. австралийски долара. Акциите на Vocus обаче се сринаха с 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още