IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвеститори може да излеят над 3 трлн. долара в Китай до 2025 г.

През последните години политиците изместиха фокуса си към развитие на местните финансови пазари

08:31 | 19.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай откри пътя към трансформация на финансовите си пазари, с което те може да достигнат размера на американските и да привлекат капитал за над 3 трлн. долара от чужбина до 2025 г., сочи изследване на Citigroup, цитирано от Bloomberg.

Макар че първоначалните усилия на страната към интернационализиране на валутата ѝ удариха на камък през 2015 г., политиците изместиха фокуса си към развитие на местните финансови пазари, а не върху отваряне на капиталовата сметка, казват анализаторите от Citigroup, водени от Лиу Ли-ган, главен икономист на банката за Китай в Хонконг. Стъпки като свързването на континенталните пазари за облигации и акции с Хонконг олицетворяват този нов подход, пишат те.

„През следващите години 2017 г. може да бъде разглеждана като отправна точка за глобалното разпределяне на активи“, казват Лиу и колегите му. „Премахването на ограниченията за влизане [на пазарите], заедно с евентуалното включване на Китай в различни глобални капиталови индекси, ще увеличи притежанието на китайски активи от чужденци, което вероятно ще генерира допълнителен тласък за разширяване и задълбочаване на пазара“.

Според доклада нов капитал за 3,36 трлн. долара ще потече към Китай от чужбина, като 779 млрд. долара ще бъдат насочени към облигационните пазари, 200 млрд. долара - към фондовите, а 2,38 трлн. долара – към банкови активи.

Номиналният БВП на Китай, който не е коригиран спрямо инфлацията, ще достигне 28 трлн. долара до 2025 г. спрямо 26 трлн. долара в САЩ, като оценките се базират на очаквания темп на растеж и постепенното поскъпване на юана. Въз основа на историческата си връзка с БВП американските финансови пазари ще достигнат общо 137 трлн. долара до 2025 г., а Citigroup предполага, че пазарите в Китай ще бъдат подобни на размер в юани.

Китайският банков сектор в момента доминира във финансовата индустрия с две трети дял, сочат икономистите. Очаква се облигационните пазари да нараснат почти тройно по размер до 188 трлн. юана (38 трлн. долара при очакван обменен курс за 2025 г.), а фондовите пазари ще се разширят с подобен темп до 154 трлн. юана.

„Ако наистина това се случи в не толкова далечното бъдеще, институционалните инвеститори вече няма да имат възможността да стоят встрани от китайските пазари, ако искат да постигнат възвръщаемост над бенчмарка“, казва Лиу. „Ускоряването на реформите на капиталовите пазари в Китай през следващите пет до десет години има потенциала да преоформи разпределението на глобалните активи“.

Анализаторите на Citigroup не споменават политически рискове, макар че президентът Си Дзинпин се подготвя за организираната веднъж на пет години среща на лидерите на Комунистическата партия по-късно тази година. Те не обсъждат и дали юанът ще се превърне в конкурент на долара в глобалната финансова система. Някои чужди инвеститори изразяват опасения за изливащите се пари в Китай предвид редицата политически и регулаторни рискове, които са трудни за разбиране.

Екипът на Citigroup залага, че с времето международните инвеститори ще преодолеят тревогите си.

„Първоначално те вероятно ще бъдат внимателни предвид структурните дисбаланси, регулаторните рискове, капиталовия контрол и все още непрозрачния данъчен режим“, пише групата. „Но смятаме, че тези опасения постепенно ще бъдат засенчени заради засилването на увереността в програмата за реформа на Китай и размера на пазарните възможности“.

Според Citigroup новият подход на Китай към запазване на контрол върху капиталовата сметка, докато чуждите инвеститори постепенно биват приветствани на местните пазари, ще избегне нестабилност, подобна на тази по време на финансовата криза в Азия през 90-те.

„Тази политика на последователност трябва да помогне на Китай да избегне ненужни грешки и означава, че е пощадена от финансовите кризи, ударили други икономики“, пишат още те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още