IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hon Hai и Foxconn отново под прицел за условията им на труд в Китай

Компаниите обещаха да увеличат заплащането и да подобрят корпоративната си култура, но според два доклада това не е станало

10:49 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Hon Hai и Foxconn отново под прицел за условията им на труд в Китай

Тайванската компания Hon Hai, производител на смартфона iPhone на Apple, отново е обвинена в лоши условия на труд в заводите й в Китай в два доклада, според които обстановката не се е променила въпреки обещанията на компанията след серията самоубийства по-рано тази година, предаде Ройтерс.

Единият от докладите, базиран на разговори с над 1700 работници, критикува Hon Hai за дългото работно време, „милитаристичната“ работна култура и масовото наемане на нископлатени студенти от професионални колежи и стажанти в производствените линии.

От Hon Hai и подразделението й в Хонконг Foxconn, което произвежда iPhone и iPad, както и продукти на Dell, Hewlett-Packard и други, са отхвърлили „недоказаните твърдения“ на докладите. Компаниите са заявили, че третират и плащат добре на служителите си.

Hon Hai и Foxconn попаднаха в обсега на общественото внимание след 13 самоубийства в техни заводи в Китай, които бяха приписани на тежките условия на труд и подозрителната корпоративна култура.

През последните години в действителност много международни компании, включително Honda Motor, наемат служителите си от техническите и професионални училища в Китай, плащайки им по-ниски заплати и пестейки от социални придобивки.

Според наблюдатели тези служители често подписват договори, в които липсват клаузи за безопасност на труда и застраховка на работното място.

След самоубийствата от Hon Hai обещаха да подобрят условията на работа на своите около 937 хил. служители в Китай, като им увеличат заплатите, намалят извънредното работно време и построят нови заводи в континенталната част на Китай, за да могат мигриращите работници да бъдат по-близо до дома си.

Според новия доклад обаче, базиран на разговори с работници, проведени между юни и август, работната натовареност все още не е отслабнала.

Според друг доклад на организацията за защита на човешките права Students & Scholars Against Corporate Misbehavior, голяма част от служителите все още получават едва малко над минималната заплата в някои заводи въпреки обещанията за повишаване на заплащането до около 2000 юана (близо 300 долара) до октомври.

От Hon Hai отричат твърденията в двата доклада. От компанията посочват, че само 7,6 на сто от работната им сила са стажанти, а тези служители, които работят извънредно, го правят доброволно.

Компаниите за електроника, чиито продукти се правят в Китай, също са обвинявани за условията на работа в местните заводи. По оценки на компанията за пазарни проучвания iSuppli производството на смартфон iPhone от четвърто поколение струва 6,54 долара в Китай, или едва 1,1% от цената му за продажба на дребно, докато в същото време марджинът на печалба на Apple е около 60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още