IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Япония доказа, че печатането на пари може да е и добра идея

Нивото на безработица е спаднало до 22-годишно дъно благодарение до голяма степен на йените, отпечатани през последните четири години

14:15 | 24.05.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Всички знаят“, че не можеш да забогатееш просто като напечаташ пари. Освен в случаите, когато всъщност успееш, пише икономическият анализатор Мат О'Браян за Washington Post.

Да вземем Япония. Нивото на безработица там е спаднало до 22-годишно дъно от 2,8% благодарение до голяма степен на йените, отпечатани през последните четири години. Парите може и да не растат по дърветата, но могат да излязат от компютъра на централната банка.

Но да се върнем малко назад. Как Япония стигна до момента, в който се нуждае от икономическия еквивалент на дифибрилатор? В началото на 90-те тя бе първата страна, преминала през цикъл на възход, спад и застой, който САЩ, Европа и повечето други страни също изживяваха. И намразиха.

Япония успя да избегне пълна депресия благодарение на разходите си за инфраструктура, но не успя да избегне „изгубено десетилетие“ - нов начин да казваме, че макар икономиката да се е разширила, ръстът не е бил голям. Както посочва икономистът Брад ДеЛонг, Япония не спира да настига САЩ просто за няколко години, а за цели 25.

Нещата са и по-добре, и по-зле отколкото звучат. По-добре, защото веднъж приемеш ли факта, че населението в работоспособна възраст се свива, всъщност се оказва, че БВП на глава на населението расте поне толкова бързо, колкото този на САЩ през последните 15 години. Но по-зле, защото дори при това положение, икономиката така и не навакса изцяло изоставането си. Япония стана трайно по-бедна.

Това не би трябвало да се случи отново, коментира О'Браян. Икономистите, както нобеловият лауреат Робърт Лукас казва през 2013 г., смятаха, че „централният проблем с предотвратяване на рецесията“ е бил „решен“. Предполага се, че са научили достатъчно от 30-те години, за да не позволят на икономиката отново да навлезе в нов омагьосан кръг на дълг, дефлация и дефолт. Поне досега Япония показваше, че не си е научила урока. Тя имаше проблем, който не бе съществувал 60 години: не можеше да спре цените да спадат дори при нулеви лихвени проценти.

Понижаващите се цени означават намаляващи заплати, но не и намаляващи дългове, което означава, че ще е по-трудно изплащането им. В най-добрия случай икономиката ще се озове в цикъл на ниски потребителски разходи, водещи до слаби бизнес инвестиции, водещи до слабо наемане на нови служители, а това – отново до ниски потребителски разходи. В най-лошия случай ще се стигне до банкрут.

Ето защо Япония се фокусира толкова силно да повиши отново инфлацията над нулата. Тя иска да влезе в обратния цикъл на по-високи цени, водещи до по-високи заплати, водещи до по-леко дългово бреме, водещо до по-високи потребителски разходи и повече бизнес инвестиции. Или с други думи – самоподдържащо се възстановяване.

Това бе цялата идея на „Абеномиката“. Накратко това е тристранният план на министър-председателя Шинзо Абе – фискални стимули, парични стимули и структурни реформи – за да се върне икономиката на Япония обратно там, където трябва да бъде. И макар да имаше стартове и спирачки, дебати и съмнения, реалността е, че планът работи.

С което можем да кажем, пише О'Браян, че макар Япония да не е постигнала все още целта си, все повече се доближава към нея. Може би най-добрият начин да се покаже това не е суперниското ниво на безработица, а супервисокото ниво на заетост. От началото на Абеномиката заетостта се е изстреляла до рекорден връх от 83,5% спрямо 78,3% в САЩ. А това означава, че нивото на безработица в Япония не е спаднало по лоша причина – хората да са се отказали да търсят работа – а по добра и тя е, че почти всички, които не полазват пенсии, са си намерили работа. А процесът явно няма да спре дотук.

Какво стои зад бума? Няма как причината да лежи във фискалните или структурни части на Абеномика, защото те почти не са били пробвани, пише О'Браян. Токио, например, всъщност е наложил повече икономии, отколкото стимули в бюджетите през последните няколко години, а опитите му да разтърси склеротичните норми и институции в страната, макар да постигат известен напредък, срещат доста съпротива заради засегнати интереси. Не, по-голямата част от промените се дължат на паричната политика – обещанието на Япония да печата пари, докато цените не започнат да се вдигат.

Но това все още не е всичко, което японците искат. Инфлацията, в крайна сметка, съвсем наскоро се вдигна над нулата и все още е под целта от 2%. Сривът на петрола и ненавременното повишаване на данъка върху продажбите я поддържаха на отрицателна територия дълго време. По-важното обаче е фактът, че това не отказа централната банка. За разлика от преди. Преди време Абеномиката Япония би направила достатъчно, за да избегне най-лошото, но не и нещо повече. Една след друга следваха половинчати мерки, нито една от които не правеха нещо цяло.

Това, от което се нуждаят, им каза Бен Бернанке, е „рузвелтско решение“, така че да пробват неща, докато някое от тях не проработи. И този път те се вслушаха. Цялото това печатане на пари явно даде на компаниите доверието – и по-евтината валута, от които се нуждаеха, за да се разширят още малко. Причината е, че това, което дърпаше назад компаниите допреди няколко години бе правителството, което не полагаше всички усилия, за да подкрепи икономиката. Затова сега Токио казва, че ще направи каквото е нужно, а безработицата падна толкова много, че компаниите трябва да се борят за хора, предлагайки им повече пари – потенциално давайки на икономиката тласъка, от който се нуждае, за да влезе в благоприятен затворен цикъл, завършва О'Браян.

И всичко, което бе нужно, бе отпечатване на няколко трилиона йена, което всъщност не е толкова висока цена за плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 19 rate down comment 2
data
преди 6 години
Е да де - ама е налице и обратният процес , а именно че благодарение на навлизането на нови технологии намаляват работните места и се увеличава безработицата . А Япония е водеща в тоя процес в световен мащаб и нещата никога не са толкова прости колкото изглеждат . И да - този път централните банки се справиха много по добре в увеличаването на паричното предлагане от колкото в предходните кризи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 2
Toranaga
преди 6 години
Абсолютно правилен извод !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 4
MZ/X
преди 6 години
Безработицата е нормално да намалява в страна със застаряващо население и свиващо като брой работоспособно население. Връзката с печатането на пари не ми изглежда много силна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 1
Toranaga
преди 6 години
https://***.youtube.com/watch?v=Mvf9-n0n89M
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 3
Toranaga
преди 6 години
Статията (мнение) е пълна глупост!! Съгласен съм напълно със Скот. Ето така се манипулират хората, когато паразитерен подход се възхвалява.. Моето мнение ще е поне 10 страници, затова няма да си правя труда да го споделя в детайл. Но статията е пълна, ама пълна глупост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 48 rate down comment 5
scott
преди 6 години
поне ми стана ясна целта на безумното печатане на пари по светъ. Да се управлявал ДЪЛГЪ! СМЕШНИЦИ, ДА ВИ КАЖЕМ ЗА МОЙТО ОТКРИТИЕ: немам нито един лев дълг. и си го управлявам ултра лесно. Паричната маса управлава дългъ, ама като лавина ше затрупамозъкес и ше требва или обезценка или война. може и двете. а мойто поведение на липса на дълг е дотъм гъвкаво, че не изисква насилствени мерки за почванте на нов цикъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 2
ivanrog
преди 6 години
Много приятна статия, в която има няколко интересни за мен момента. Първият е за безработицата - това не е показател, който да се гледа самостоятелно и може и да намалява поради "лоши" причини. Вторият е за "закостенелите" институции - в една доста развита страна също е възможно. И последния е че ако се прави нещо полвинчато, то то няма да даде ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Няма начин да е лоша идея :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още