IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Китай е в преход и опасенията за срив на икономиката са преувеличени

На срещата на МФВ в Лима Кристин Лагард изрази готовност да се кандидатира за втори мандат като директор на фонда

10:50 | 09.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската икономика се намира в процес на преход и опасенията, че ще се срине, са преувеличени, заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от BBC.

Според нея перспективите пред втората по големина световна икономика не са толкова мрачни, а забавянето ѝ може да се обясни до голяма степен с преминаването от модел, задвижван от инвестиции и износ, към модел, повече зависим от потреблението и пазарните принципи.

Китай преминава през огромна икономическа и финансова трансформация, която макар да е очаквана от властите в Пекин, ще създаде някои турбуленции за глобалната икономика“, поясни Лагард.

За нововъзникващите пазари 2015 г. вероятно ще бъде първата година с негативни нетни капиталови потоци от 1988 г. насам, отбелязва Bloomberg.

Китай се насочва, при това очаквано, от икономика, задвижвана от инвестиции към модел, задвижван по-скоро от потреблението и това е избор”, заяви Лагард в интервю за Bloomberg на годишната среща на МВФ в Лима. „Няма да бъде без проблеми по пътя, но това е напредък, при това подходящ за времето си“, допълни тя. 

В столицата на Перу Лагард намекна, че би се кандидатирала повторно за директор на МВФ, след като петгодишният ѝ мандат изтече в средата на 2016 г.

Тя приветства усилията от страна на китайските власти за по-добро управление на обменния курс на юана и заяви, че очаква правителството по-добре да обяснява на света какво точно се случва в икономиката.

Бих казала, че става въпрос за възстановяване, което леко се забавя”, каза Лагард и допълни, че очаква икономическият ръст във втората по големина световна икономика да набере инерция следващата година.

След като растеше с двуцифрени темпове в продължение на десетилетия, китайската икономика се забави до 7,4% през миналата година. Властите в Пекин очакват икономическият растеж да бъде около 7% през 2015 г., а прогнозата на МВФ е за 6,8%.

Лагард определи този преход в Китай като едно от големите развития в глобалната икономика, сред които са вероятността Фед да увеличи лихвените проценти за пръв път от 2006 г. и сривът в цените на суровините.

„Това е огромна промяна, която ще е трудна за абсорбиране, за управление и за комуникиране. Но смятам, че китайските власти разбират този феномен и искат да играят по правилата и да следят очакванията, доколкото това е възможно“, каза още Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още