IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Никой не обича да плаща данъци

Самата Лагард е освободена от данъци върху доходите си като ръководител на МВФ

17:32 | 01.10.15 г. 5
Кристин Лагард: Никой не обича да плаща данъци

„Кой обича да плаща данъци? Вие не обичате, аз не обичам, никой не обича“, заяви по време на пресконференция във Вашингтон председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, пише АФП.

Нейният коментар беше направен по повод очакваните данъчни промени в Гърция, част от които влизат в сила от днес. Шест острова ще загубят своя специален статут и ставката на ДДС и за тях вече ще бъде 23%. Засега мярката ще влезе в сила за богатите и популярни за туристите острови – Миконос, Санторини, Наксос, Парос, Родос и Скиатос.

В повечето страни, които съветва, МВФ предлага увеличаването на ДДС като най-лесния начин за увеличаване на постъпленията в хазната.

Новоизбраният премиер Алексис Ципрас пък вече коментира, че именно тази мярка едва ли ще даде очаквания резултат заради свитото потребление, а и заради потенциала й да вкара повече плащания в сивата зона.

От юли досега преференциалните ставки на данъка за редица стоки и услуги бяха премахнати и увеличени от 13% на 23%.

От AФП посочват, че както повечето служители на международни институции, Лагард е освободена от данъци за доходите, които получава като ръководител на МВФ.

През 2013 г. пък институцията направи изненадващото предложение за налагане на допълнителен данък от 10% върху активите на богатите европейци, за да бъде намален публичният дефицит, отчитан в държавите от общността. Заради силната съпротива от страна на бизнеса Фондът преосмисли препоръката си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
няма значка като какво гледаме на данъците, а как се определя цената им!Например, ако за услугата която ти предоставят в замяна на платените данъци, платимата чрез данъците цена е х10, спрямо пазарната и цена, това правилно ли ще бъде :)Или например, ако цената на получаваната услугата платимата чрез данъците е нормална или дори ниска, но чрез данъците плащаш и лихва само за ползването на пари, и то забележи - не на държавата в която живееш, защото тя няма право да издава пари, а на ЧУЖД ИЗДАТЕЛ, това пак ли е нормално?и кое от двете примерни предположения, които са освен хипотетични, то и абсолютно реални примери съществуващи навсякъде по света В МОМЕНТА, би отпаднало чрез "гениалното и безполезно" предложение, да се гледа на данъците като на специална валута.Катрин Грегъри ако не ни лъжеше, нямаше да сме чували за нея... Както и всяко друго име, което цитираш де :)))Ама маймуните винаги приемат, че щом нещо е ново значи е правилно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Много лошо говорят за Лагард тези думи защото .... обяснено е добре от заместник- министър на икономиката Любка Качакова тук - http://darikfinance.bg/***/83787#comments"Данъците са като такса, която плащаме за привилегията да сме членове на организирано общество", казва Франклин Рузвелт. Друг общественик и мислител Оливър Вендел Холмс Джуниър казва: "Обичам да плащам данъци. С тях си купувам цивилизация"........В тази модерна система данъците имат пет основни функции:......................В изследването си "Философията на данъците" Катрин Грегъри предлага да се гледа на данъците като на специална валута. Ние плащаме в нея и получаваме в замята полиция, чистачи, които метат улиците, здравеопазване, образование за децата и равен достъп до ресурсите в дадената държава......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
О красота! Аргументацията подсказва специалното над-маймунско образование:"Кой обича да плаща данъци? Вие не обичате, аз не обичам, никой не обича" - От това, че някой е приел принудата да прави нещо без да го обича, не следва че то е правилно!Например, можем да станем *** всичките тогава :)))))))))))))))))))))/щом има жени правили го без да го искат/По същата "логика", и в концлагерите са влизали доброволно хора, мъчени в последствие без да го обичат, но от това не следва, че е било правилно, и всички сега спокойно ще трябва да влезнем в новия концлагер!Но, тази специална логика, издава категоричната, и не случайна преднамереност... обаче маймуните още не вдяват :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Диви лицемери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още