IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови регулации доведоха до спадове на китайските борси

Японският индекс Nikkei 225 се противопостави на негативната тенденция в региона и добави 0,84% към стойността си

12:32 | 12.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските пазари отчетоха спадове в понеделник, след като властите обявиха нови регулации, насочени срещу агресивното купуване на акции от страна на застрахователните компании преди заседанието на Федералния резерв на САЩ тази седмица, съобщава CNBC.

В петък регулаторът в застрахователния сектор обяви, че ще ограничи „варварското“ придобиване на акции от страна на застрахователните компании. Индексът Shanghai Composite се понижи с 2,49%, а Shanghai Composite записа спад от 4,86%.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 1,44%. Министърът на финансите на специалния административен район Джон Цан подаде оставка, след като обяви, че ще се кандидатира за поста главен администратор на Хонконг.

В Австралия индексът ASX 200 се повиши с 0,04%, а енергийният подизмерител достигна най-високото си ниво от октомври 2015 г., повишавайки се с 2,85%. 

Новозеландският NZX 50 записа спад от 0,25%, след като управляващата партия определи Бил Инглиш за нов премиер след изненадващата оставка на Джон Кий миналия понеделник.

В Южна Корея Kospi се повиши с 0,13%. Корупционният скандал в страната доведе до отстраняването на президента Пак Кън-хе. Министърът на финансите предупреди в неделя, че импийчмънтът може да влоши икономическите нагласи в страната.

Японският бенчмарков индекс Nikkei 225 добави 0,84% към стойността си. Йената отслабна спрямо долара, търгувайки се на ниво 115,63 йени за долар на фона на обменен курс от 113 йени за долар през миналата седмица.

По време на азиатската търговия цените на петрола скочиха, което насърчи акциите на енергийните компании. Австралийската Santos добави 5,12% към стойността на акциите си, а при Oil Search повишението беше 3,62%. Акциите на японската Inpex поскъпнаха с 0,76%, а тези на Japan Petroleum Exploration – с 3,76%.

Пазарите в Малайзия, Тайланд и Индонезия са затворени заради национални празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още