IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните индекси на азиатските фондови борси затвориха с ралита

Фондовите борси в Китай компенсираха загубите от сряда

13:30 | 15.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на азиатските борси записаха повишения в четвъртък, след като още повече се увеличи вероятността Фед да вдигне лихвените проценти чак през 2016 г., съобщи CNBC.

“Азия обича слабите икономически данни от САЩ. По-слабият долар стимулира региона, като увеличава сравнителната стойността на износа на суровини и намалява плащанията на азиатски корпорации по облигации, деноминирани в долари”, казва Ангъс Никълсън, пазарен анализатор в IG.

Wall Street затвори на червено в сряда след срива на акциите на Wal-Mart. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа понижение от близо 1% и затвори сесията под психилогическата граница от 17 000 пункта. Широкият S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite отчетоха спадове от съответно 0,5 и 0,3%

Фондовите борси в Китай компенсираха загубите от сряда, като индексът Shanghai Composite затвори с повишение от 2,3%. По-малките индекси се представиха още по-добре, като Shenzhen Composite записа ръст от 3%, а измерителят на стартъпите ChiNext се повиши с 4%.

Хонконгският Hang Seng отчете ръст от 2%, като най-добре се представиха банките и  фирмите от гейминг индустрията. Акциите на South China Airlines поскъпнаха с 2,6% в Хонконг заради новината, че печалбата за първите три тримесечия вероятно е четирикратно по-висока от тази през същия период от 2014 г.

Японският Nikkei 225 записа ръст от 1.1% и се изкачи над 18 000 пункта. Toyota Motor и Sony, които отчетоха понижения във вчерашната търговия, компенсираха загубите и акциите им скочиха съответно с 0,9 и 1,6%.           

Австралийският индекс S&P ASX 200 прекрати загубите, продължили три сесии, като компаниите от сектора на ресурсите компенсираха пониженията. Акциите на BHP Billiton и Rio Tinto поскъпнаха съответно с 1,8 и 2,3%, с тези на Fortesque Metals скочиха с близо 6% заради новините, че производствените разходи на минната компания надминават очакванията й за фискалната 2016 г.

Evolution Mining се извиси до 10% повишени, преди в крайна сметка да завърши сесията с 6,7% ръст. Newcrest Mining и Kingsgate Consolidated затвориха със съответно 5,6 и 3% повишение.

Енергийните компании също се възстановиха от загубите, като акциите на Oil Search и Santos поскъпнаха съответно с 3,6 и 3,7%.

Южнокорейският индекс Kospi записа повишение от 1,2% и достигна най-високото си ниво от два месеца насам след решението на централната банка да остави лихвените проценти непроменени четвърти пореден месец, каквито бяха и очакванията.

Акциите на операторите на рафинерии SK Innovation и S-Oil поскъпнаха съответно с 4 и 3%, а тези на Samsung Electronics - с 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още