IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси потънаха след срива на Wal-Mart

Акциите на най-голямата верига магазини в света се сринаха с почти 10% след прогнозите за бъдещия си растеж

23:18 | 14.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските пазари завършиха на червено в сряда след последните финансови отчети на компаниите и по-слабите от очакванията данни, съобщава CNBC.

"Пазарът започна седмицата със сериозни свръх търсения и с тези отчети за печалбата срещаме малко насрещен вятър", коментира Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в RW Baird.

По време на сесията поевтиняването на акциите на Wal-Mart и Boeing доведоха до спад от 194 пункта на Dow Jones industrial average, попадайки под психологическата граница от 17 000 пункта за пръв път от 7 октомври насам. Индексът в крайна сметка приключи със 158 пункта надолу.

Акциите на Wal-Mart се сринаха с почти 10%, което бе основната причина за потъването на Dow Jones industrial average.

"Мисля, че рядко можем да видим акции като Wal-Mart да поевтинеят с (почти) 10%", заяви Раян Ларсон, ръководител на търговията с акции на RBC Global Asset Management (U.S.). "Wal-Mart се отрази негативно на настроенията тази сутрин с коментарите си за бъдещия си растеж и печалба и за това, което вижда за 2016 г.".

Акциите на Boeing също поевтиняха с 4%, което допълнително допринесе за спада на Dow. Цената на акциите на производителя на самолети се понижи на фона на опасенията около търсенето на летателни средства, след като авиокомпанията Delta обяви в отчета си в сряда, че има "огромен балон от излишни самолети с големи корпуси", казват от StreetAccount.

Nasdaq composite се опита да се задържи на зелено с рали от над 10% на SandDisk след новината, че компанията проучва възможностите за потенциална продажба. Market Vectors Semiconductor ETF (SMH) за кратко скочи с над 3%. Акциите на Intel също поскъпнаха с над 1,5% след отчетената солидна печалба и приходи.

iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) отчете ръст от над 1%, а цената на акциите на Apple се понижи с повече от 1%.

Индексът S&P 500 се търгуваше основно с понижения с кратък опит да излезе на зелено, след като суровините и енергията поведоха печалбите с ръст от по 1%. Индексът спадна под психологическата граница от 2000 пункта през деня за пръв път от 8 октомври насам.

На пазарите на суровините американският суров петрол успя да се възстанови от част от загубите и в крайна сметка приключи с 2 цента надолу до 46,64 долара за барел, а петролът сорт Брент остана без промяна и завърши на около 49,10 долара за барел.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ приключи на 1,98%, а тази по 2-годишните достигна 0,57%.

На валутните пазари доларът се търгуваше с над половин процент по-ниско спрямо останалите основни световни валути, като еврото се разменяше за над 1,14 долара.

Контрактите върху златото се вдигнаха с 14,40 долара до 1179,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още