IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабата йена подкрепи акциите на японските износители

Азиатските пазари не намериха единна посока в понеделник

10:46 | 28.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите в Азия, които бяха отворени в понеделник, не намериха единна посока, съобщи CNBC.

Японските акции бяха подкрепени от по-слабата йена и основният индекс Nikkei 225 се повиши с 0,77%, а по-широкият Topix отчете ръст от 1,16 на сто.

Южнокорейският Kospi затвори сесията почти без изменение на ниво 1 982,54 пункта.

В следобедната търговия на китайските пазари имаше спадове, като Shanghai Composite обърна печалбите в понижения и финишира с 0,3% спад. По-малкият Shenzhen Composite отчете понижение от 0,49%.

Пазарите в Австралия, Нова Зеландия и Хонконг остават затворени заради великденските празници.

На валутните пазари по-силният долар подпомогна отслабването на йената, която се търгуваше за 113,52 йени за долар. Стивън Инес, старши форекс трейдър за азиатско-тихоокеанския регион в OANDA, посочва, че краят на фискалната година в Япония и връщането на капитали може да ограничи поевтиняването на йената. Фискалната година в Япония приключва на 31 март.

Компаниите износители приключиха сесията на зелена територия. Ръстът при Toyota беше 0,7 на сто, а тези при Nissan и Hondaсъответно 0,92 и 0,55%.

Акциите на Sharp поскъпнаха с 3,97%, след като Ройтерс съобщи, че компанията предстои да подпише договора за придобиване от тайванската Foxconn.

Енергийните компании в региона приключиха смесено, като японските Inpex и Fuji Oil записаха ръстове от съответно 0,41% и 2,14%. Китайската петролна компания Sinopec добави 0,31% към стойността на акциите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още