IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски индекси приключиха търговията с понижения

Миналата седмица китайският фондов пазар се представи най-зле от август насам заради разследванията срещу инвестиционни посредници

12:14 | 30.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски индекси затвориха сесията в понеделник на червена територия, като инвеститорите остават предпазливи след смесеното представяне на Wall Street в петък, пише CNBC.

Миналата седмица китайският фондов пазар се представи най-зле от август насам заради разследванията от страна на властите срещу редица инвестиционни посредници.

В сутрешната търговия в понеделник китайските индекси компенсираха част от загубите, но впоследствие затвориха на червена територия.

Основният Shanghai Composite се понижи с 66 пункта (1,93%) до 3 370 пункта. Акциите на инвестиционните посредници продължаваха да се търгуват на тъмночервена територия. Citic Securities отчете 3,91% понижение в цената на акциите, а спадът при Founder Securities и China Merchants беше съответно 1,42 и 3,65%. Акциите на Haitong Securities, които не се търгуваха в петък, се сринаха с 10% в понеделник.

Акциите на китайските банки се търгуваха на зелена територия заради увеличената вероятност юанът да стане официална резервна валута на МВФ

По-малкият индекс Shenzhen Composite се понижи с 2,2 пункта, а индексът на стартъпите Chinext записа спад от 2,3%. CSI300, който обединява най-големите публични компании на борсите в Шанхай и Шънджън, отчете понижение от 1,65%.

Хонконгският Hang Seng записа спад от 0,24%.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи със 139 пункта (0,7%) до 19 744 пункта, въпреки че макроикономически данни посочиха подобрение в индустриалното производство и продажбите на дребно през октомври.

Акциите на сините чипове се търгуваха смесено. Sony, Canon и Mitsubishi Electric записаха спад в цената на акциите си, а Toyota – 2,84% повишение, след като миналата седмица компанията обяви, че може да продаде дял от бизнеса си за полупроводници.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с близо 2%, като повечето основни компоненти записаха спад в цената на акциите си. На измерителя натежа изненадващият спад в индустриалното производство през октомври.

Акциите на Samsung, LG Electronics, производителя на стомана Posco, както и на KB Financial Group, SK Hynix и Hyundai Motor поевтиняха с между 0,3 и 2,8%.

Австралийският S&P ASX 200 се понижи с 36 пункта (0,7%) до 5 167 пункта, като на измерителя натежаха ниските цени на петрола и други суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още